2013 yılında sanayi üretimi yüzde 3,4 büyüdü

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre, Aralık ayında endeks 123,7 olarak gerçekleşmiştir. Sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 artış gösterirken, bir önceki aya göre aynı kalmıştır. İmalat sanayinde ise, aylık değişim binde 6 azalış yönündedir” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Aralık ayının açıklanması ile sanayi üretim endeksi verileri yılı tamamlanmış oldu. 2013 yılında sanayi üretimi yüzde 3,4 büyüdü. Bu oran, bir evvelki yıla göre az da olsa artış gösterdi.

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Kocaeli ihracatı Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 azalış göstererek 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Ocak ithalatında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 azalış gerçekleşti. Böylece, Ocak ayı ithalatı 3,5 milyar dolar oldu.

Türkiye ihracatta Ocak ayında rekor kırmasına rağmen, ilimizdeki ihracattaki düşüşün nedenini otomotiv ihracatındaki gerilemeye bağlıyoruz.

Ekonomimizdeki gelişmeler ile uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiyenin derecelendirme notunu değiştirmese bile, Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife çevirdi. Bu değerlendirmeler ülkemiz ekonomisine olumsuz etkileri oluyor. Umarız bir an önce tekrar pozitif görünüme döneriz”.