KSO Başkanı Zeytinoğlu aralık 2017 enflasyonunu değerlendirdi: Enflasyondaki düşüşe süreklilik kazandırmalıyız…

3 Ocak 2018

TUİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, gerek üretici gerek tüketici fiyatları enflasyonunda aralık ayında yıllık bazda düşüş gözlendiğine dikkat çekerek “Ocak ayı hem ÜFE hem TÜFE’de, 2017 ocak ayında fiyatlar yüksek çıktığı için, tekrar bir düşüş bekliyoruz. Alınacak önlemlerle enflasyondaki düşüşün süreklilik taşımasını sağlamalıyız.” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonla mücadelede 2017’yi değerlendiren ve 2018 yılındaki olası risklere de dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu ara mallarındaki fiyat artışlarının genel fiyat artışlarının üzerinde olduğunu, bunun da fiyatlara yansıyarak maliyet enflasyonunu uyardığını ifade etti.

Tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasında 3.5 puanlık bir fark olduğunu, üretici fiyatlarındaki fazlalıkların piyasalar izin verdikçe tüketici fiyatlarına yansıyacağına işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, bu farkın 2018’de fiyatların düşeceğine ilişkin beklentileri olumsuz etkileyecek bir diğer unsur olduğunu vurguladı.

2017’de döviz kurlarındaki hareketliliğin fiyatların yükselişindeki ana etken olduğunu vurgulayan, 2018’de kurlardaki istikrarla enflasyonla mücadelenin daha da kolaylaşabileceğini ifade eden Zeytinoğlu; döviz kurlarındaki artış nedeniyle üretici fiyatlarının rekor seviyede arttığını, bunun da yıl içinde canlı iç talep nedeniyle tüketici fiyatlarına yansıdığını söyledi.

-OVP hedefi gerçekleşmedi

Yılın son ayında 11,92 olarak gerçekleşen enflasyon oranının baz etkisi ile gerilediğini ifade eden Zeytinoğlu: “Enflasyonda görülen zirve sonrası aralık ayında hız keserek yönünü aşağı çevirdi ve baz etkisiyle TÜFE yıllık yüzde 11.92 olarak gerçekleşti. Beklediğimiz gibi 2017 için OVP’de öngörülen hedef gerçekleşmedi. 2018 yılından itibaren baz etkisinin olumlu devam edeceğini bekliyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönem çok olağandışı gelişmeler yaşanmadığı takdirde enflasyondaki gerilemenin 2018’in ilk aylarında da devam edeceğini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

-ÜFE, TÜFE’yi yükseltiyor

2017 yılında talebin canlı olması nedeniyle kur geçişkenliğinin üreticiler tarafından nihai ürüne yansıtıldığını belirten Zeytinoğlu “Enflasyondaki artışın döviz kurundan kaynaklandığını görüyoruz. Dolayısıyla üretici fiyatları 2017 yılında rekor seviyelerde arttı. Yıl boyunca ÜFE’nin TÜFE’yi yükselttiğini gördük. Bu yıl baz etkisi ile enflasyonda gerileme bekliyoruz. 2018’in sonuna geldiğimizde yılı tek haneli enflasyon oranı ile kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

-Ara malları enflasyonuna dikkat

Yıllık bazda yüzde 15.47 olarak gerçekleşen yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “ÜFE’de aylık en fazla artış yüzde 15.32 ile ham petrol ve doğalgazda oldu. Enerji maliyetlerindeki bu artış dikkat çekici. Ana sanayi gruplarında ise aylık en fazla artış enerjide, yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti. Ara malları enflasyonu üretici fiyatlarındaki genel enflasyonun çok daha üzerinde. Bu kalemdeki fiyat artışı geçen aya göre yüzde 1.79 geçen yılın aralık ayına göre ise yüzde 20.75. Buradaki artışlar üretime yansıyarak genel üretici fiyatları enflasyonunu etkiliyor. Bunun da maliyet enflasyonu olarak biraz gecikmeli de olsa TÜFE’ye yansıması oluyor.” dedi.

2017 yılında en yüksek fiyat artışının yüzde 18.24 ile ulaştırma ve  yüzde 13.79 ile gıda grubunda yaşandığını belirten Zeytinoğlu, “Bu kapsamda yakıt ve otomobiller birleşerek, ulaştırma grubun fiyat gelişimini sürüklemiş görünüyor. Burada son dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliş ve kurdaki gelişmelerle birlikte yaptığı etki karşımıza çıkıyor.” dedi.