27. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

11 Ağustos 2021

KSO 27. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törende 6 dalda ödül verildi

 

Sanayicileri çevre yatırımları konusunda teşvik etmek ve çevreci sanayicileri ödüllendirmek için Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nın 1995 yılından bu yanadır düzenlediği Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, 27. kez verildi. Türkiye’de ilk kez ve 27 yıldır Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen törene Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ev sahipliği yaptı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu teşrif etti. Ödül törenine; Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, meclis üyeleri, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri,  TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, KSO’nun kurucu başkanı merhum Şahabettin Bilgisu’nun torunu Akman Yengin, ilimizin deniz ve ticaret odaları başkanları, il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda firma yetkilisi katılım sağladı.

 DESTEKLEMEK VE TEŞVİK ETMEK

Çevre bilincinin gelişmesinde ve yaygınlaştırılmasında önemli rol oynayan Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, marka değeri olan prestijli bir ödül organizasyonu olarak bilinmketedir.Ödül organizasyonunun hedefi; çevrenin korunmasına ve gelişimine katkıda bulunmak, çevresel açıdan sürekli gelişimi teşvik etmek, değişen çevre kavramlarına uyumu cesaretlendirmek, çevre konusundaki farkındalığı ve bilinci artırmak, bu kapsamdaki iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve ölçülebilir çevre yatırımlarının yanı sıra çevreye ve topluma katkıları olan kuruluşları desteklemek ve teşvik etmektir.

BAŞVURULARIN 15’İ KOCAELİ, 10’U FARKLI İLLERDEN

Ödül almaya hak kazanan firmalara İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılmaktadır. Ayrıca; başvuran ve ilk elemeyi geçerek saha ziyaretine kalmaya hak kazanan firmalara da bir yıl boyunca özel indirimler uygulanmaktadır. Çevre ödülü alan kuruluş, 2 yıl süresince ödül logosunu kurumsal iletişim çalışmalarının her aşamasında ücretsiz kullanım hakkı elde eder. 2021 yılında ödül organizasyonumuza 25 firma başvuruda bulunmuş olup, bu firmaların 10 tanesi Eskişehir, Sakarya, İstanbul, Bursa, Erzincan, Çanakkale, Tokat gibi Kocaeli dışındaki İllerdendir.

6 FİRMAYA ÖDÜL

Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, İZAYDAŞ, TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Okan Üniversitesi, Gebze Organize Sanayi Bölgesi, TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi ve Tema Vakfı’ndan oluşan jüri üyeleri tarafından bu yıl 6 firma ödüle layık görüldü.

ŞAHABETTİN BİLGİSU’YU ANDI

Ödül töreni öncesi Oda Orkestrası mini bir müzik dinletisi yaptı, misafirler kokteyl salonunda sohbet etme imkanı buldu.  Kokteyl sonrası davetliler tören salonuna geçerek, heyecanla programın başlamasını bekledi. Tören, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekilerin salona giriş yapmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu yıl 27’ncisini düzenlediğimiz Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni’ne hoş geldiniz diyor ve hepinizi Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70’li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun; ‘Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerine 27 yıldır ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

VERGİLERİNİ KOCAELİ’DE VERMELİLER

Konuşmasında Kocaeli’nin ihracat ve ithalat rakamlarını paylaşan ve sık sık dile getirdiği bir konuya değinen  Zeytinoğlu, “Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmalarımız mevcut.  Kurumlar tarafından açıklanan resmi veriler, firma merkezleri baz alınarak açıklandığı için ilimizin potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Aynı sorunu vergi rakamlarında da görüyoruz.  İlimizde üretim yapıp da, vergilerini İstanbul’da veren 600’ün üzerinde firmamızın karı, ilimiz merkezli 2000 firmanın karının neredeyse iki katı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. İhracat rakamları başta olmak üzere resmi verilerin firmaların üretim yaptıkları illere yazılmasının ve vergilerin üretim yaptıkları ilde verilmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Dünyayı endişelendiren iklim değişikliği konusuna ilişkin sözleriyle devam eden Zeytinoğlu şunları söyledi: “İklim değişikliğinin giderek daha fazla hissedildiği dünyamızda, çevre ve iklim konuları artık gündemimizin ilk sıralarında yer alıyor. AB de ekonomisini döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde modernize ediyor. Temel hedef  2030’da sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmak, 2050’de ise iklim nötr kıta olmayı başarmak. Avrupa Komisyonu ‘Fit for 55’ adı altında bu hedefe yönelik paketi açıkladı. Burada Türkiye açısından en önemli konu sınırda karbon düzenlemesi tasarısı.

PARİS ANLAŞMASI VURGUSU

Bu kapsamda ülkemizde de Ticaret Bakanlığımız tarafından Yeşil Mutabakat Eylem Planımız yayınlandı. Ayrıca, Paris İklim Anlaşmasının küresel sıcaklık artışını 1.5 ila 2 arasında tutma hedefi de, AB’nin iklim değişikliği ile mücadele çabalarını hızlandırdı. Anlaşmayla her ülke karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini kendisi belirliyor. Son günlerde yaşadığımız doğal afetler bu anlaşmanın önemini daha da arttırıyor.  Paris Anlaşması’nın imzalanması için TOBB’un da ciddi çabaları olduğunu biliyoruz. Zira Eritre, İran, Irak ve Yemen’in bulunduğu alt ligdeki beş ülke arasında olmak ülkemize yakışmıyor .1

YAPILAN ÇALIŞMALAR

Çevreyi koruma adına yapılan çalışmaları aktaran Zeytinoğlu şunları kaydetti: “Çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını söyleyebiliriz.  Sürekli Baca Gazı İzleme Sistemi Projesi kapsamında ilimizde 37 tesise ait toplam 110 baca,  Türkiye genelinde 600 baca izlenmektedir. Hava kalitesi belirleme projeleri kapsamında ilimizde 13 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. Hava Kalitesini İyileştirme Projeleri olan ‘Kimyasal Depolamalarda Kapalı Dolum ve Boşaltım Projesi – Yeşil Göz Projesi’ devam etmektedir. Atık yönetimi ile ilgili tehlikeli atık taşıma lisanslı araçlar 24 saat online izlenmekte,  ilimizdeki tüm tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf firmalarının 24 saat kamera sistemi ile takip edilmektedir. Atıksu taşıyan vidanjörler uzaktan takip sistemleriyle takip edilmektedir.

SANAYİCİYE YIKILMASI BİZİ ÜZÜYOR

Yine Büyükşehir’e ait hava uçağı ve tekneler ile Körfez’de kirlilik takibi yapılmaktadır. Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizleme işlemlerinde limanlarımızın ve sanayicilerimizin, Büyükşehir Belediyemize ve devletimize ciddi katkı sağlaması neticesinde; Bakanlığın resmi beyanlarındaki tehlikeli atıkların yüzde 12,5’i ilimizden beyan edildiği görülüyor. Bu 2019 verisi. 1. sırada Kocaeli, 2. sırada İstanbul ve 3. sırada İzmir geliyor. Ayrıca; yapılan bilimsel araştırmalar; hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizde ısınmadan kaynaklı bir kirliliğin etkin olduğunu da gösteriyor.  Oysa sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu; ‘çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılması’dır.

ÇEVRE KONUSUNDA HASSASİYET GÖSTERİYORUZ

Oda olarak bizde çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdan en önemlisi bugün burada bir araya gelmemize neden olan KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu, çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Tüm Türkiye’ye açık olan ödül organizasyonumuzda bu yıl 25 firma başvurusu aldık. Bu firmaların 10 tanesi Eskişehir, Sakarya, İstanbul, Bursa, Erzincan, Çanakkale, Tokat illerinden. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve tüm proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyoruz. Hepsini galip ilan ediyoruz. Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların yasal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk.  Fakat artık zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz.

GURUR VERİCİ

Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici. Bu organizasyon için bizden işbirliği ve katkılarını esirgemeyen; Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, İZAYDAŞ,  Kocaeli Üniversitesi,  Gebze Teknik Üniversitesi,  Sakarya Üniversitesi,  Okan Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü,  Gebze Organize Sanayi Bölgesi, TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi ve Tema Vakfı’ndan oluşan değerli jüri ve saha ekibi üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

HEPSİNİ KUTLUYORUM

Saha ekibimiz bu yıl firma değerlendirmelerini online olarak gerçekleştirdi. Onlara da özverili çalışmaları için teşekkür ederiz. Ayrıca; ödül almaya hak kazanan firmalara atık bertarafı konusunda İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılıyor. Huzurlarınızda Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve İZAYDAŞ’a bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Burada sözlerime son verirken, tüm katılımcıları tekrar kutluyor ve hepsini şampiyon ilan ediyorum.  Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına sizleri saygıyla selamlıyor, katılımınız için tekrar teşekkür ediyoruz.”

KSO DOĞRU BİR VİZYON ORTAYA KOYMUŞ

Oda Başkanı Zeytinoğlu’nun ardından konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları paylaştı: “Ayhan Zeytinoğlu kardeşim gayet güzel ifade etti; çevre konusu henüz Türkiye’de hiç kimsenin gündeminde değilken sanayi odamız bu işe sahip çıkmış ve çok doğru bir vizyon koymuş. Bundan dolayı Kocaeli Sanayi Odamızda geçmişten bugüne hizmet veren herkesi kutluyorum. Bu ödül törenimize Kocaeli Sanayi Odamızın ilk kurucusu Şahabettin Bilgisu’nun adının verilmesi iş dünyamızdaki ahde vefanın ne kadar önemli olduğunu somut göstergesidir. Yerel düzeyde başlayan bu organizasyon bugün ülke çapında bir nitelik kazanmış. İnşallah Ayhan kardeşim bundan sonra sana düşen vazife bunu ülke çapından çıkarıp uluslararası hale getirmek olsun. Kocaeli Sanayi Odamıza da bu yakışır. Kocaeli, sanayinin başkentiyse bunu uluslararası düzeye getirmek lazım.

HER GEÇEN YIL ARTAN BİR KATILIM

Ülkemizin en önde gelen en saygın firmaları burada. Ödül törenine her geçen sene daha fazla sayıda katılımcı başvurmuş. Esasında böyle kapsamlı bir işi başlatmak daha da geliştirerek devam etmek  ayrı bir vizyon işi ve aynı zamanda bir ekip başarısı. Ayhan kardeşimi ayrıca takdir ediyor, kendisi ve ekibiyle iftihar ediyorum. Kendilerini yürekten kutluyorum. Ayhan kardeşimle TOBB Yönetim Kurulu’nda ve  İktisadi Kalınma Vakfı’nda birlikte çalışıyorum. Bilgisinden tecrübesinden ve istifade ediyorum. Bu salgın döneminde ilk andan itibaren birlikte pek çok çalışma gerçekleştirdik. Kocaeli başta olmak üzere tüm iller ve sektörlerden bilgiler topladık. Kocaeli Sanayi Odası Başkanımız Ayhan Zeytinoğlu kardeşim de TOBB Yönetimi’nde benim mesai arkadaşım olarak dertlerinize tercüman oldu, sizlerin taleplerini getirdi. Birlikte hükümetimize yüzden fazla öneri ve talep sunduk. Bunların bir kısmı hayata geçti bir kısmı geçmedi. Bundan sonra da sizlerin odamıza ileteceği her konuyu gündemimize alacağız. İlgili bakanlara bizzat anlatıp, takip etmeye devam edeceğiz.

DÖNÜŞÜME Mİ AB’YE Mİ VERECEĞİZ?

Değerli kardeşlerim; COVıd-19 hepimize dünyamızı ne kadar hoyrat kullandığımızı ve bu problemi ancak el birliğiyle çözeceğimizi de gösterdi. Yani hepimiz birbirimize muhtacız. Hep birlikte davranmaz isek iklim değişikliği felaketini önleyemeyiz; pandemiyle mücadelede başarılı olamayız. Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle mücadele için somut bir program başlattı. Hedef karbon emisyonunu 2030’da 1990’daki seviyesine düşürmek, yani yüzde 55’in altına indirmek. Bu kapsamda AB diyor ki; ithal edeceğin ürünlerde bir kısmına karbon eşitleme vergisi getiriyorum. Çevreyi kirletiyorsan, havayı kirletiyorsan karbon eşitleme vergisi alınacak. Kullandığın aydınlatmadaki enerjiye kadar bakar hale gelecek. Mesela 1 ton karbon emisyonu için 50 dolarlık vergi tutarı olsa sadece Türkiye olarak AB’ye aktarmamız gereken vergi tutarı yaklaşık 2 milyar Euro civarında oluyor. Yani 2 milyar Euro hepimizin cebinden  AB’ye finanse dedeceğiz. Eğer bunu dikkate almazsak! Tercih bizim. 2 milyar Euro şurada duruyor. Bunu dönüşüme mi aktaracağız, yoksa Avrupa’yı verip ekonomilerinin daha da büyümesini mi sağlayacağız?

TEKNOLOJİK DEĞİŞİMİ TETİKLEMEZSEK…

Tabii bu tutar zaman içerisinde yükselecek değerli kardeşlerim. Muhtemelen Türkiye olarak 2023’ten sonra her yıl 2 milyar Euroluk bir tutarı doğrudan AB’ye aktarmaya başlayacağız. Ve bunu Türk sanayicileri olarak bizler ödeyeceğiz. Yeni dönemde teknolojik değişimi tetiklemeyen ülkeler uluslararası rekabet gücü kaybına da uğrayacak. Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik tedbir alanlar düşük riske ve düşük faiz maliyetine tabi olacak.  Türkiye’nin mevcut teşvik sistemini yeşil dönüşüm ekseninde hızla gözden geçirmesi gerek. Karbon vergisi üzerine  yapılan çalışmalar demir çelik, alüminyum,  gübre, elektrik vb. sektörlerini doğrudan ilgilendirdiği ve bu kapsamda en çok etkilenecek dünyadaki 3 ülkeden bir tanesi ülke Türkiye. Diğerleri Rusya ve Çin. Bizde özellikle demir-çelik ve alüminyum sektörleri öne çıkıyor. Dolayısıyla bir an önce bu sektördeki firmaları yeni teknolojilere yönlendirmek gerekiyor. Bu nedenle bizim de gündemimiz ‘adil geçiş, adil dönüşüm adil rekabet’ oldu.

STRATEJİK VİZYON ORTAYA KONULMALI

Bu kapsamda birincisi; Paris İklim Anlaşması konusunda meclisimiz bir an önce karar almalıdır. Zira geçmişe değil geleceğe odaklanmak daha faydalıdır. Geçmişte müzakereler sırasında hatalar yaptık mı yaptık ancak arrtık geleceğe odaklanmalıyız. İkincisi; Türkiye’nin 2050 yılına uzanan ciddi bir karbon emisyonu niyet belgesi hazırlanması gerekir. Bu da 2050 yılına uzanman bir ekonomik dönüşüm programı demektir. Üçüncüsü; AB Birliği ve Gümrük Birliği modernizasyonu, Yeşil Mutabakatı kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Dördüncüsü; kamuda Yeşil Mutabakat konusunda özel sektörün de içinde yer aldığı bir stratejik vizyon ortaya konulmalıdır.

DEĞİŞİM GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR

Beşinci olarak bu yatırımların finansmanlarını kolaylaştırmak için CDS primleri düşürülmelidir. Bunun içinde bir reform, yol haritası hazırlanmalıdır. Değerli dostlarım insanların dünyaya ve diğer canlılara verdiği hasar ne yazık ki çok büyük. Bu nedenle çok geç olmadan doğaya ve hayvanlara verdiğimiz hasarı sınırlandırmamız lazım. İklim değişikliği ile mücadelede reaktif değil proaktif olunmasının tam zamanıdır. Değişim gümbür gümbür geliyor. Geleceğe hazırlıksız yakalanmayalım. Bir an önce niyet edip harekete geçelim. Tabiat ve tüm canlıların Allah’ın insanlara emanetidir. Dolayısıyla biz emanet edilen kıymetleri tahrip etmeden muhafaza etmekle yükümlüyüz.” Rifat Hisarcıklıoğlu, ödül törenine atkılan ve ödül alan tüm firmaları kutlayarak sözlerini sonlandırdı.

HASSASİYETLERİ OLAN SANAYİCİLER…

Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları kaydetti: “Çok kıymetli misafirler bu uzun geçmişi olan değerli törende rahmetli Şahabettin Bİlgisu’yu anarak hepinize hoş geldiniz diyorum. Benden önceki 2 konuşmacı da son derece önemli bir konuşma yaptılar. Özellikle Rıfat Ağabeye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin 2053’e uzanan vizyonu açısından son derece kritik olan ve memleketin geleceği açısından belki de bugün hiç konuşmadığımız, üzerinde çok yoğunlaşmadan ama ‘geliyorum’ diyen, ‘evet buralardan başımıza iş açılacak acilen tedbir almamız gerekiyor’ denen hususları çözüm önerileriyle birlikte konuşmacılara sıraladınız, ağzınıza sağlık. Büyükşehir Belediyesi olarak böylesine hassasiyetleri olan sanayicilerimizle beraber çalışmaktan, böyle sanayicilere sahip olmaktan ayrıca gurur duyuyoruz. Kocaeli tehlikeli atık bertarafından Türkiye’nin birinci şehri. Tüm atıklar İZAYDAŞ’ta bertaraf edildiği için oran yüksek çıkıyor.

KOCAELİ SON DERECE ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Yeşil sertifikayı imzalamazsanız ihracat yapamaz hale geliyorsunuz zaten. Bunlar bizim üzerinde uzun uzun müzakere edeceğimiz hususlar da değil.  Kocaeli, ihracat açısından son derece önemli bir şehir. Çok ciddi ihracat yapan firmalar var. Onlar bu standartlara uyuyor zaten. Türkiye bu belgeleri imzalasa da imzalamasa da o standartlara bir şekilde uymak zorundasınız. Biz aslında şapkamızı önümüze koyup yeniden düşünmeliyiz. Dünyanın meselelerine, üretime, yeniliğe, araştırma geliştirmeye, ürün geliştirmeye aslında sadece bilimsel bilgiyi üretmek değil, süreçleri de yenilmek gerekiyor. İşletme tarafına biraz az bakılıyor, mühendislik açısında daha fazla değerlendiriliyor ama işletme prosedürlerinin de iyileştirilmesine yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu konu üzerinden eskisinden çok daha fazla düşünmemiz gerekiyor.  Biz düşünmeyi öteleyen, hızlıca çalışan bir millet olduğumuz için bunlara zaman ayırmıyoruz. Lakin görüyorum ki bu konuda da ciddi yol kat ettik. İyi gelişmeler ortaya çıkıyor.

İNANILMAZ BİR ÜRETİM GÜCÜ VAR

Fırsat buldukça tesisleri geziyorum orada görüyorum ki Kocaeli’de inanılmaz bir üretme gücü var,  dünya standartlarına uyan, yenilikçi firmalarımızı görüyorum, dünya ile rekabet eden firmalarımız var. Bunların her biri bizim için birer gurur meselesi oluyor. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen sizlerin önünü açmak,gölge etmemek; kuralları doğru belirlemek ve önünüzü görmenizi sağlamak ve rekabet edebileceğiniz şartları iyileştirmek. Bu yaklaşım çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm imkanları seferber ediyoruz. Birkaç gün önce Organize Sanayi Bölgelerimizden bir tanesinin yağmur suyu giderleriyle ilgili bir sorunu vardı, arkadaşlarımız orası bizim sorumluluk alanımızda değil tartışması vardı. Dedim ki buradan su dışarı taştığı zaman öbür tarafta vatandaşı mağdur ediyor. Bunu yapacağız dedik. Yani hızlı bir şekilde problemleri çözmek de bizim işimiz. Birlikte hareket etmediğimiz zaman olmuyor, pandemide bunu gördük. Müsilaj meselesinde de bunu gördük.

İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ÇIKABİLİR

Büyükşehir Belediyesi olarak aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği ayağında çalışmaları yakınen takip ettiğim için 4.3 milyon metreküp atıksu deşarjı var Marmara Denizi’ne, her gün. Bunun yüzde 53’ü ön malyaayla gidiyor. Ön artıma demek, kaba fiziksel atıkları alıp geri kalan suyu denize vermek demek. Hani bir söz var ya iyilik yap denize at, balık bilmezse halık bilir. O atasözünü artık değiştirmek gerekiyor, iyilik bile olsa artık denize atmamak gerekiyor. çünkü bu dünya b,ze gerçekten emanet. Bi bu evrenle iletişim kurma biçimizmiz yeniden gözden geçirmek zorundayız. Doğayla mücadele edilmiyor. Bir şekilde rövanşı alıyor ve küresel ısınma, sel baskınları, orman yangınları olarak karşımıza çıkıyor. Bilinç, donanım konusunda öncü bir şehirde yaşıyoruz. Ve şunu yapabiliriz, birlikte hareket ettiğimiz zaman diğer şehirlere de örnek olabilecek çok güzel uygulamalar, iyi uygulama örnekleri bu şehirden çıkabilir. Büyükşehir olarak buna hazırız.

EL ELE VERELİM…

Birçok OSB’mizle birlikte ağaçlandırma çalışması yaptık, karbon emisyonu konusunda kavşaklarla ilgili sıkışıklığı giderme konusunda da gerekeni yaptık, Gebze bölgesindeki metro yatırımı da günlük 55 bin aracı trafikten çekecek. Aynı şeyi merkezde tramvayla yaptık.  Karbon emisyonunu azaltmak hususunda doğalgazlı otobüsler çalıştırıyoruz; 110 tane daha aldık daha da arttıracağız. Herkesin kendi AR-GE birimine kurmasına gerek yok. Orada da bizim imkanlarımızı bir araya getirip, birlikte çalışıp ölçek ekonomisinden de yararlanmamız gerekiyor. bu konuda el ele verelim, Kocaeli’den Türkiye’ye modellemeler de yapalım. Karbon emisyonu konusunda küresel çapta alınması gereken inisiyatifi alacağız ama bu tartışmaları da akıllıca yapmak gerekiyor. Akademiden ayrılıp belediye tarafında geçmeden son merak konum iklim değişikliği ve ona ilişkin ekonomi politikalarıydı. Karbon emisyonunun yüzde 75’ini G7 ülkeleri yapıyor.

REKABETİN AYAKA İZLERİ

Yani karbon emisyonuna dair düzenlemeler de adı konmamış rekabetin izlerini taşıyor. Gerçekten rekabetçi olmak için sürekli oyun oynanırken oyunun kuralları değiştiriliyor. O kuralları koyan bir ülke olmalıyız. Kural koyabilmek için Ar-Ge’yi de güçlü bir şekilde yapmamız gerekiyor, yenilikçi teknolojileri üretmemiz gerekiyor. Gerekirse alt yapısını yapmak için bizler imkanlarımızı seferber edelim, sizler de bir araya gelin. Aslında gelişmiş ekonomilerin tarihinde anonim şirket hukuku yatar. Ortaklık yatar. Ortaklığı başaramamış ülkelerin ölçek ekonomisinden yararlanma şansı da yok. Bir kez daha bu tören vesilesiyle ödül kazanan sanayici arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Her birine çevreye gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyırum.  Kocaeli 27 yıldır olduğu gibi örnek olmaya inşallah devam eder. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

YAKLAŞIK 2 MİLYON AĞAÇ KURTARILDI

Büyükakın’ın ardından konuşan Vali Yardımcısı Dursun Balaban, “Ekolojik dengenin ve çevrenin korunmasının temelinde insan kaynaklı kirleticilerin kontrol altına alınması önemlidir. İlimizde bulunan yoğun sanayi tesislerinde çevrenin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmesi, valiliğimizin ve valimizin hassas davrandığı alanlardan birisidir. Çalışmalarının kontrol altına alınması için izleme çalışmaları da bu sebeple önemlidir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendilerinin himayeleri ve öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi bu çalışmaların sonuçlarındadır. Bu projenin başlangıcından itibaren 10 Ağustos 2021 tarihine kadar 107 bin 557 ton atık kağıt, 41 bin 591 ton atık metal, 44 bin 235 ton atık cam, 59 bin 416 ton atık plastik toplanmıştır. Bugününe kadar  toplanan tık kağıt sayesinde 1 milyon 828 bin 476 ağaç kesilmekten kurtulmuştur” dedi.

13 ADET HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONU

Balaban sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek iklim değişikliği, gerek insan unsuru sebebiyle yaklaşık 11 gün içinde ülkemizde bu kadar ağaç da yanmıştır. İnşallah devletimiz onun da üstesinden gelecek, yananın yerine belki de onun 3-5 katı kadar ağacı dikip yine ülkemizi yeşillendirecektir. Proje kapsamında 624 denetim yapılmıştır. Müsilaj problemi çıkmadan önce Kocaeli’de bununla ilgili bir çalışma başlamıştı. Kocaeli zaten ilklerin  şehri. Bugüne kadar Müsilaj denildiği dakikaya kadar 200 metreküp müsilajı belediyemiz toplamış ve bertaraf etmiştir. Bugüne kadar ilimizde 674 bin 485 metreküp müsilaj toplanmıştır. Kocaeli’de 13 adet hava kalitesi izleme istasyonu mevcuttur. 4’ü Dilovası, 3’ü İzmit’te, 2’si Gebze’de, Başiskele, Yeniköy, Kandıra ve Körfez de ise 1’er tane olmak üzere sabit 13 adet istasyon mevcuttur.

YEŞİL GÖZ PROJESİ

İlimizdeki 110 adet baca online olarak izlenmektedir. Bu sayede sistemde bulunan fabrikaların emisyonları anlık olarak izlenmekte ve veriler kaydedilerek saklanmaktadır. Yine bir ilk olarak Yeşil göz projesi ile şikayete konu bacaların görüldüğü bacalara gece görüş kamerası taktırılarak şikayetler son bulmuştur. Valiliğimizin genelgesiyle lisanslı tehlikeli atık geri kazanım bertaraf ve ara depolama tesislerine kamera sistemleri kurulmuş, bunlar da 24 saat esasına göre giriş ve çıkışları kayıt altına alınmaktadır; bu kayıtlar da bir yıl süreyle saklanmaktadır. Böylece kaçak atıkların dökülmesi önlenmektedir. İlimiz sınırları içinde gerek il içinde gerek il dışından atık su transferi yapan tüm vidanjörlere çip taktırılmış, bunlar da izlenmekte, yanlış yapmaları engellenmektedir.

ÇEVRE BİRLİNCİ BİR YAŞAMA BİÇİMİ

İlimizde hava iyileştirmeye yönelik olarak kimyasal depolamaya ilişkin yayınlanan valilik genelgesinde Türkiye’de ilk defa kimyasal depolama yapan firmaların emisyonlarına yönelik çalışma yapılmış, belli başlı kimyasallara ilişkin emisyon tedbirleri bir standarda bağlanmıştır. Özellikle aktif halde çalışan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından 2020 yılında 1960 denetleme yapılmış, 66 adet tesise yaklaşık 6 milyon ceza kesilmiştir.2021 yılından bugüne kadar olan süreçte ise 2 bin 521 adet tesis denetlenmiştir. Valiliğimiz, Büyükşehirimiz, sanayicimiz ve vatandaşlarımızın el birliğiyle yaptığı bu çalışmalarla ilimiz, çevre konusunda diğer illere örnek teşkil etmektedir. Bu vesileyle Çevre bilincini bir yaşam biçimi haline getirerek ödül almaya hak kazanan işletmeleri tebrik ediyorum.”

Konuşmaların ardından İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç kürsüye çıkarak, İZAYDAŞ’ın çalışmalarından kısaca söz etti ve ödül alan firmaları tek tek açıklayarak ödüllerini almaları için sahneye davet etti.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ

KİMYA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • BASF TÜRK KİMYA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

KARMA SEKTÖR ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • İSPAK ESNEK AMBALAJ SANAYI ANONIM SIRKETI IZMIT SUBESI

OTOMOTİV TEDARİK SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • BRISA BRIDGESTONE SABANCI LASTIK SANAYI VE TICARET A.Ş.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SAN. A.Ş-SAKARYA

KOBİ KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • HİDROPAR HAREKET KONTROL TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ SAN. VE TİC. A. Ş.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.-KOCAELİ FABRİKASI