Türkiye Kalite Derneği’nin Kocaeli’de gerçekleştirdiği 31. Kalite Kongresi’nde KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kapsayıcılık: Daha Dirençli Bir Ekonomi” oturumunda konuşma yaptı
Türkiye Kalite Derneği (KalDer), TÜSİAD iş birliği ile bu yıl 31. Kalite Kongresini Kocaeli’de gerçekleştirdi. Kocaeli Kongre Merkezi’nde iki boyunca süren kongre “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 31. Kalite Kongresi’nin açılış merasimine; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başta olmak üzere bürokratlar, sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları temsilcileri ile bilim, akademi ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.
KAPSAYICILIK: DAHA DİRENÇLİ BİR EKONOMİ
Kongre süresince gıdadan enerji krizine, savaşın yarattığı ekonomik dalgalanmalardan göç problemlerine, teknolojik gelişmelerden istihdama kadar dünyanın gündeminde olan birçok konu ele alındı. Açılış konuşmaları ile başlayan kongrede birbirinden değerli konuşmacılar iki gün boyunca önemli konularda bilgilendirmede bulundu. Kongrenin ilk günkü son oturumu ‘Kapsayıcılık: Daha Dirençli Bir Ekonomi’ başlığında oldu. Moderatörlüğünü İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın yaptığı oturumun konuşmacıları KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ile Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü oldu.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Oturumda konuşan Zeytinoğlu, KSO ve Kocaeli hakkındaki verileri paylaştı, yeşil ve dijital dönüşümden ülkemiz sanayisinin nasıl etkilendiğinden söz etti. Zeytinoğlu, sosyal ve ekonomik kalkınmanın yaşamsal kaynakların sürdürülebilirliği ile mümkün olacağından yeni dünya düzenindeki normalleşmenin “Yeşil ve Dijital” olması planlandığından, haliyle dijitalleşme ve karbonsuzlaşmanın ülkemizdeki herkesimin en önemli gündemi olduğundan söz etti. Zeytinoğlu, “Küresel şoklara karşı dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonomi oluşturmak aynı zamanda bu dönüşümlere de ayak uydurmayı gerektiriyor” dedi.
Zeytinoğlu, küresel mali kriz, Covid 19 pandemisi ve Ukrayna Savaşının tetiklediği enerji ve gıda krizlerine karşı dirençli ve kapsayıcı bir ekonominin sağlanmasının büyük önem taşıdığını, sanayi sektörlerinin yaşanan değişimlere en hızlı şekilde ayak uydurması gereken ve genellikle de bunu başaran kesim olduğunu kaydetti.
Ardından diğer konuşmacılar Bülent Özcan ve Bahar Güçlü söz alarak Yeşil Dönüşüme dair kaynaklardan, AB fonlarından ve bakanlıkların çalışmalarından bahsetti.