TAİDER Paneli

Eşekle kayısı satarak ticarete başladı

Kocaeli Sanayi Odası ve TAİDER Aile İşletmeleri Derneği iş birliği ile düzenlenen “Ailem ve Şirketim Arasındaki Kritik Dengeyi Yönetmek” konulu panel büyük ilgi gördü.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak; CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman, Polisan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Türk Ytong San. A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, DMY Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Arıkan katıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Genel Sekreteri Mehmet Turabi, KSO ve TAİDER üyeleri ile çok sayıda iş adamının hazır bulunduğu paneli CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman yönetti.

AİLE ŞİRKETLERİ AYAKTA KALIYOR

Programın açılış konuşmasını KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul gerçekleştirdi. Türkiye’de bin 511 sayısına ulaşan kobilerin büyük bir kısmının aile şirketi olduğunu belirten  Tuğrul, “1988 yılında Hollanda ziyaretimde 230 yıllık bir şirketin varlığına şahit oldum. Türk soru alışkanlığından dolayı bu şirketin patronunun kim olduğunu büyük bir merakla sordum. Aldığım cevap ise aile şirketi olduğu ve ortaklarların bir araya geldiğiydi. 230 yıl ayakta kalmasının sebebinin bir aile şirketi tarzında kurulduğundan dolayı olduğunu öğrendim” ifadelerini kullandı.

TAİDER BAŞKANI  ŞERİFE İNCİ EREN

TAİDER Başkanı Şerife İnci Eren’de toplantının açılış konuşmasında Derneklerinin amacı hakkında kısa tanıtım sunumu gerçekleştirdi. Başkan Eren,” TAİDER olarak , Türkiye’de aile işletmelerini bir araya getiren ilk ulusal organizasyon olacak zirvede çok sayıda aile işletmesi sahibi,genç nesil temsilcileri,akademisyenler, iş dünyası ve ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ağırlayarak aile işletmelerine ,dolayısıyla ülkemiz ekonomisine daha fazla katma değer yaratmada etkin sonuçlar doğurmasını hedefliyoruz.” Dedi.

Bu toplantıyı Kocaeli Sanayi Odası’nda yapmaktan ve gördükleri ilgiden dolayı mutlu olduklarını vurgulayan TAİDER Başkanı Eren, organize için  KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Meclis üyeleri  Tekin Urhan ve Metin Türedi’ye teşekkür etti.

TİCARETE 8 YAŞINDA ATILDI

Polisan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ise ticaret hayatına nasıl atıldığı ile ilgili bilgi vererek, “Soyadım Bitlis ama Malatya doğumluyum. Kayısı memleketinde büyüdüm. Babam ve amcam manifaturacıydı. Kumaş üzerinde iş yapıyorlardı. Bende okul çıkışı dükkana gelirdim. Çalışmaya küçük yaşlarda başladım. Bu nedenle henüz 13 yaşındayken bile beni 25 yaşında sanırlardı. O zamanlar 2’inci sınıfa gidiyordum. 8 yaşındayım. Kayısılarımız vardı. Çocukken eşeğe binmeyi çok seviyordum. Kendimce bir proje yaptım. Topladığım kayısıları eşekle babamın ortak iş yaptığı birine götürdüm. Uzun bir süre bu işe devam ettim. Kayısıları götürdüğüm kişi babamı yanına çağırıp 79 lira para uzatmış. Bu parayla bugünün parasıyla küçük bir ev alabilirsiniz. Babam şaşırmış. Benim senden alacağım yok demiş. Adam da durumu anlatmış. O zamanlar harçlığım haftalık 5 kuruştu. Babam bana 5 lira verdi. Bu benim hayatımda kazandığım ilk sermayedir” şeklinde konuştu.

PROFESYONEL DEĞİL, ALAYLIYIM

Dükkanlarının okula çok yakın olduğunu bu nedenle okul çıkışını ile çektiğini söyleyen Bitlis, “Ben profesyonel değilim, alaydan yetiştim. Benim için okul birinci değil , ikinci hatta üçüncü plandaydı. 8 yaşımda ticaret hayatının içine girdim. Babam beni o dönemde iyi bir okula yazdırdı. Ancak okulum dükkandan çok uzaktı. Bir gün okuldan kaçarak babamın yanına geldim ve artık okula gitmeyeceğimi ticaret hayatının içinde olacağımı söyledim. Hiç pişman değilim. Eğer okusaydım belki memur olurdum. Ama şu anda sizlere bu konuşmayı yapamazdım. Şirketimde aile bireylerimin yanı sıra çok profesyonel kişilerle de çalışıyorum. Çalışanlarımla arkadaş gibiyim. Kapım açıktır. Fabrikanın şantiye binasında oturuyorum. İdari binaya benim için güzel bir oda yaptılar. Ancak sıkıldım ve odama geri döndüm. Benden sonra şirketim ne olacak diyerek kurumsal bir hale getirdim” ifadelerini kullandı.

 

FOTO

  1. NECMETTİN BİTLİS: Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ticaret hayatına atılma ve kurumsallaşma süreci hakkında bilgi verdi.
  2. MODERATÖR: Paneli CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman yönetti.
  3. KATILIM: KSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen panele katılan iş adamları konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti.
  4. PANELİSTLER: Panele konuşmacı olarak; Polisan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Türk Ytong San. A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, DMY Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Arıkan katıldı.
  5. TOPLU: KSO ve TAİDER yöneticileri ile panelistler toplu halde görülüyor.
  6. PLAKET: Panel sonunda TAİDER yöneticileri tarafından Necmettin Bitlis ve diğer konuşmacılara plaket takdim edildi.