Kocaeli Sanayi Odası’nda “Kimya Sektör Sorunları Değerlendirme Toplantısı” Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya, Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanısıra, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, KOSGEB Kocaeli Müdür Vekili İbrahim Ustaömer, İŞKUR Müdür Yardımcısı Nurullah Horel ile KSO Meclis Üyeleri ve 9. ve 10. Meslek Komiteleri Üyeleri katıldı.
“Boya, Sanayi Gazları ve Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Gruplarının Sektör Sorunları Tartışıldı”
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda KSO Başkanı Zeytinoğlu ilimize ait verileri ve sanayi alanında kentimizde yaşanan sorunları Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na aktardı.
Toplantıda Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na kısa bir bilgilendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2014 yılında Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre; Kocaeli’nde bulunan işletmelerin toplam cirosu 213,5 Milyar TL, kişi başı ciro Trabzon ve Tekirdağ’dan sonra 119,953 Euro’dur. Kocaeli sanayi kuruluşlarının ülkemizdeki sanayi faliyetlerinden aldığı pay ise yüzde 8,44’tür” dedi.
2015 yılı Maliye Bakanlığı verilerine göre Kocaeli’nin İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,1’ini karşılayan ikinci il olduğunu vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Kentimizde ödenen vergi 49,3 Milyar TL (yüzde 24,7 artış), kişi başına vergi geliri 27 bin 684 TL (devlete en çok kazanç sağlayan il), Türkiye ortalaması (kişi başı vergi ) 5 bin 175 TL, Kocaeli’nde kişi başına harcanan miktar 2 bin 693 TL, Uluslar arası ticaret ve muamelelerden (limanlardan) 18,9 Milyar TL” diye konuştu.
“Kimya Sektörünün Sorunları”
Konuşmasında Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na kimya sektörünün sorunlarını sıralayan Zeytinoğlu, “Kimya sektöründe çok ciddi ve acilen çözülmesi gereken sorunlar var. Bunlar sırasıyla Gümrüklerde yaşanan teminat sorunları, Gümrük muayeneleri sorunları, Gümrük Laboratuarları, SEVESO II Direktifi kapsamında yaşanan sorunlar, Limanlar konusunda yaşanan sorunlar, mevzuatlar konusunda yaşanan sorunlar, Yerli Malı Tebliği konusunda yaşanan sorunlar, ilimizde özel mevzuat uygulamaları, OSB’lerde yaşanan su sorunu ve yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi gibi temel sorun ve çözüm önerimiz var” dedi.
“İlk 10 Ekonomiye Gireceğiz”
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Vali Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmalarında; “Bugün Kocaeli Sanayi Odamızda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kocaeli Valiliği olarak ilin genelinde özellikle reel sektör perspektifinde üretim, istihdam ve ülkemize değer katan bütün kurumsal yapılarımıza odalarımız aracılığıyla ve alt başlıklı komitelerimizle bir dizi çalışma toplantıları başlattık. Bu buluşmalarda ilimiz ama ülkemiz için çok önemli ve değerli üretim yapan sizlerin temsil ettiği sektörlerimizin temsilcileriyle buluşmak, hem de gündemdeki konu, sorun, talep ve dilekleri sizlerden almak, yapılabilecekleri il ölçeğinde bizim yetkilerimizde ve bizim aracılığımızla ama merkezi hükümet noktasında Ankara’ya iletmek noktasında bir çaba sergilemek amacındayız. Sizlerin büyümesi; ilimiz ve ülkemizin büyümesi demektir. Yapısal ve buna bağlı olarak hukuksal bağlamda yapılması gerekenleri şüphesiz ki sizlerden alarak burada bulunan Vali Yardımcısı ve İl Müdürü arkadaşlarım ve diğer kurumlarımızla paylaşarak, çözme kararlılığında ve amacındayız. Çünkü biz Türkiye’nin büyük yürüyüşünde, 2023 yılında dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi olma hedefine doğru kararlı yürüyüşünün hem taşıyıcısı, hem de zenginlik katan bir büyükşehiriz.
“Kalkınma; Bir Bütün Olarak Ele Alındığı ve Sürdürülebilir Olduğu Zaman Anlamlıdır”
Kocaeli’deki sektörel ve yapısal konu ve sorunların çözümü aslında Türkiye’nin bu anlamdaki temel sorunlarının çözümü demektir. Biz bir bütün olarak ama özelde de Kocaeli olarak sektörel tüm boyutlarda rekabetçi, yenilikçi ve buna bağlı olarak sürdürülebilir bir büyüme ve gelişmenin hem sağlayıcısı, hem de destekleyicisi olmak istiyoruz. Bugün baktığımızda dünya 4 ncü sanayi devrimini konuşuyor. Yani bilginin ve aklın egemen olduğu ve buna bağlı olarak her şeyin bu boyutta tanımlandığı, akıllı yazılımlardan beslenerek akıllı organizmalara insansız hava, kara, deniz taşıtlarına ve akıllı gen, organizmalara kadar aklı kullanan ve bu perspektifte yeni bir üretim boyutuna bu sürecin taşındığı bir dönemdeyiz. Artık Türkiye bu noktada baktığımız zaman değer üreten ve bu değerleriyle bilgiye dayalı üretim segmentini yöneten bir ülke olmak durumundadır. Bilgiyi üretirseniz, bilgiyi kullanırsınız. Bu buluşmalar ve karşılıklı yardımlaşmalar kalkınma dediğimiz perspektifin ve kavramsal bütünlüğün sağlayıcısıdır. Kalkınma bir bütün olarak ele alındığı zaman ve sürdürülebilir olduğu zaman anlamlıdır. Bu anlamda ilimizde gerçekten çok önemli bir işbirliği ve güç birliğimiz mevcut.
Bizler kamu olarak bilginin ticari ürüne dönüşmesinde, ürünün değer olarak pazar sürecinde ve buna bağlı perspektifte sürdürülebilirliğinde hem destekleyici olmak durumunda, hem de düzenleyici olmak durumundayız. Kurumsal tüm yapılarımızın bu heyecana, bu çabaya destek olması gerekmektedir. Hedeflerimiz ne olursa olsun bunu elde edilebilir olarak görüyoruz. Bu toplantılarımızın amacı sizlerle tanışmak ama esasen sektörel anlamda yaşanılan, gündemde olan ve sizin bizlerle paylaşacağınız tüm konu başlıklarını not almak ve bugünden sonra karşılıklı işbirliğiyle bunların çözüme kavuşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştiriyoruz.” diyen Vali Güzeloğlu, toplantının hayırlı olması ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi Odası 9. Boya ve Sanayi Gazları Meslek Komitesi ve 10. Temel Kimyasal Ürünler Meslek Komitesi üyelerinin talep ve sorunlarını dinledi.