KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin ocak ihracat performansına ilişkin olarak “Artık ihracatın önündeki tüm engelleri temizlemenin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Küresel ekonomilerde ‘farklı rüzgarlar’ın esmeye başladığına işaret eden Başkan Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin yapısı gereği aynı sorunlarla boğuşmaya devam ettiğini, yapısal değişikliğin hızlanması gerektiğini söyledi.
Zeytinoğlu dünyanın rekabet gücünü artırmak için klasik yöntemlerin dışında 4.nesil sanayi devrimine hazırlandığına dikkat çekerek Türkiye’nin mutlaka bu sürecin içinde yer alması gerektiğini vurguladı.
Ekonomide petrol-kur-faiz-enflasyon seviyeleri anlamında küresel değişim sinyalleri geldiğini söyleyen, küresel piyasalarda yakın dönemde baz oluşturan, aşırı düşük enflasyon (hatta deflasyon), aşırı düşük faiz, yüksek değerli dolar ve düşük değerli petrolle ilgili eğilimlerin değişebileceğine vurgu yapan Başkan Zeytinoğlu: “2016’da uzun süredir devam eden ortalamanın altında petrol fiyatı sürecinden, tersi bir döneme geçildiği bir yıl olabilir.” değerlendirmesini yaptı.
Başkan Zeytinoğlu petrol fiyatlarının 27 dolarlardan 35 dolara dönüş yaptığına dikkat çekti.
ABD Merkez Bankası’nın fonlama faizini, 25 baz puan artırdığını, bundan sonra kademeli de olsa fonlama faizinin daha da artacağının netleştiğini vurgulayan Euro dolar paritesinin 1,10’un üzerine çıkmasının da bu anlamda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Zeytinoğlu küresel enflasyon trendleri konusunde ise henüz güçlü bir sinyal oluşmadığını ifade etti.
Küresel ekonomideki yeni trendlerin ışığında Türkiye ekonomisini değerlendiren Başkan Zeytinoğlu;
“Türkiye açısından baktığımızda iyi bir ekonomi yönetimi ile; TL’deki değer kaybının sürmeyeceği, faizlerin aşırı yükselmeyeceği, petrol fiyatlarının yükselmesine karşı tedbirli olunursa enflasyonda olası artışın kontrol altında tutulabileceği bir yıl yaşayabiliriz.”şeklinde konuştu.
Başkan Zeytinoğlu bu çerçevede alınması gereken önlemler ve oluşturulması gereken yönetim politikalarını da şu şekilde özetledi:
-Sanayi ve para politikası açısından bu çerçevede öncelikler iyi belirlenmelidir.
-Bütçe ile ilgili yatırımların daha rasyonel yapılabilmesi, gelirleri artırmaktan daha önemlidir.
-Reel sektöre daha duyarlı bir para politikası anlayışının gerektiğine inanıyoruz.
-Maliyet politikası yönetiminde, katma değeri yüksek ürün üretimine odaklanacağımız sanayi politikasının olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz.
-2016’da hem global, hem Türkiye açısından AB ülkelerindeki canlanmanın daha belirgin olması halinde bu canlanmanın itici güç olacağını düşünüyoruz.
Başkan Zeytinoğlu bu süreçte makro ekonomik gelişmeleri de şu şekilde yorumladı:
-İŞSİZLİK
Ekim ayı işsizlik oranı yüzde 10,5, işgücüne katılma oranı yüzde 56,5 (geçen yıl yüzde 55,6), genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19,3 (geçen yıl yüzde 19,7) olarak gerçekleşti. Göründüğü kadarıyla işsizlikte sezonsal artış devam edecektir. Bu çerçevede 2015 yılı ortalama işsizliğin yüzde 10,3 olmasını bekliyoruz.
-EKONOMİDE GÜVEN
Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 16,8 oranında azalarak 100,81 değerinden 83,88 değerine düştü. Reel sektör güven endeksi ise 2,7 geriledi.Sonuç olarak ekonomide güven kaybı devam ediyor.
Sanayinin kapasite kullanımında yatay seyir devam ediyor. Türkiye’de yüzde 74,9 olan oran Kocaeli’de yüzde 70,6. Bu arada Kocaeli’de dünya emtia fiyatlarındaki yavaşlamaya paralel olarak metal sektörünün kapasite kullanımında gerileme yaşanırken, plastik ve makine sektörlerinde ise siparişlere bağlı kapasite kullanım oranlarında artış var.
-DIŞ TİCARET
2015 yılı dış ticaret yüzde 12 düşüşle 351,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat 157,6 milyar dolardan 143,9 milyar dolara, ithalat 242,2 milyar dolardan 207,2 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 65,1’den yüzde 69,5’e çıktı.
2016 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 21,17 gerileyerek 9 milyar 599 milyon dolara düştü. İthalat yüzde 19,57 gerileyerek 13 milyar 366 milyon dolara düştü. Dış ticaret hacmi de yüzde 20,25 düşüşle 22 milyar 965 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı yüzde 15,21 düşüşle 3 milyar 766 milyon dolar oldu.
Komşu ülkelerle olan ticaretimizde de gerileme var. Örneğin Irak’a ihracatımız 47,9 gerilerken, İran’a ihracatımız yüzde 34, Rusya’ya ihracıtımız yüzde 64,9, Suriye’ye ihracatımız yüzde 35 düştü.
ENFLASYON
Ocak ayında yıllık ÜFE’nin yüzde 5,94’e ve TÜFE’nin yüzde 9,58’e yükseldiğini görüyoruz. Enflasyondaki bu artış beklentilerimizin üzerinde oldu.
Şubat ayında ÜFE yüzde 0,55 arttı. Bu bazda yıllık enflasyon 5,94 oldu.
Şubat ayında TÜFE aylık yüzde 1,82 arttı. Bu bazda yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,58 olarak gerçekleşti ve iki haneli enflasyona yaklaştı.
Önümüzdeki aylarda asgari ücretteki artıştan kaynaklanan bir TÜFE artışı yaşayabiliriz. Bu arada son dönemlerdeki gıda fiyatlarındaki artışın ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli mültecilerden kaynaklandığını düşünüyoruz.
KOCAELİ’NİN PERFORMANSI
2014 yılında Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre; Kocaeli’nde bulunan işletmelerin toplam cirosu 213,5 milyar TL . Türkiye sıralamasında 4’üncü
Kişi başı ciro 119 bin 953 TL. Türkiye sıralamasında 3’üncü (Trabzon ve Tekirdağ’dan sonra)
Kocaeli sanayi kuruluşları, ülkemizdeki sanayi faaliyetlerinden aldığı pay yüzde 8,44
2015 yılı Maliye Bakanlığı verilerine göre;
Kocaeli İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,1’ini karşılayan ikinci il. Ödenen vergi yüzde 24,7 artışla 49,3 milyar TL. Kişi başına vergi geliri 27 bin 684 TL ile devlete en fazla kazanç sağlayan il. Türkiye kişi başı vergi ortalaması 5 bin 175 TL
Kocaeli’ne kişi başına harcanan miktar 2 bin 693 TL. Türkiye ölçeğinde bu rakam 6 bin 426 TL.