Cari açıktaki haziran ayı artışını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Reformlarla yabancı yatırımları destekleyerek cari açığı azaltmalıyız”

11 Ağustos 2016

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, haziran ayında beklentilerin üstünde çıkan cari açığın düşürülmesi ile ilgili olarak; “Hükümetin başlattığı reformları yeni teşvik unsurları ile tamamlayıp, yabancı yatırımları destekleyerek cari açığı düşürmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz süreci sonrasında yabancı yatırımcılara Türkiye’nin potansiyelinin anlatılmasının daha da önem kazandığına dikkat çeken KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Yıllık cari açığımızın Mayıs ayında dip yaptığını ve daha fazla düşmeyeceğini tahmin ediyorduk. Haziran ayında da cari açığımız 4,9 milyar dolar oldu ve aylık bazda yılın zirvesinde gerçekleşti. Yıllık cari açığımız da 29,4 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişi bekliyorduk. Bunda hizmet gelirlerinin geçen yıla göre düşük gerçekleşmesinin ve dış ticaret açığının Haziran ayında yüksek olmasının etkisi olmuştur.” dedi.

Haziran ayında hizmet gelirlerinin geçen yılın yarısı kadar olduğunu belirten Zeytinoğlu “Turizm gelirlerinin artışa geçtiği haziran ayı ne yazık ki bu sene azalışa geçti. Temmuz ayında da bir artış beklemiyoruz. Ancak temmuz ayında dış ticaret açığımız beklediğimizden daha düşük gerçekleşti. Umarız yıllık cari açığımız daha fazla yükselmez.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı cari işlemler dengesi hesaplarında doğrudan yabancı sermaye yatırımların ilk altı ayda yüzde 46 civarında azaldığını belirterek, “Cari açığın finansmanında en önemli kalem olan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ilk altı ayda yüzde 46 gerilediğini görüyoruz. Yabancı sermayeyi çekmede esas olan istikrar olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra Hükümetimizin aldığı tedbirler de var. Açıklanan reform paketlerinin yabancı yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesini istiyoruz.” dedi.