Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’da Kocaeli’nin Sorunlarını Aktardı

10 Ekim 2016

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerçekleştirilen IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’da Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İlimizin sorunlarını Türkiye’nin gündemine taşıdı.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 Oda ve Borsanın Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​

Şurada, 81 İli temsilen her ilden bir Oda veya Borsa Yönetim Kurulu Başkanı, özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve Bakanlara iletti. Kocaeli’nin sorunlarını İlimizdeki 4 Oda adına KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aktardı.

Toplantıya KSO’yu temsilen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul katıldılar.

-KSO Başkanı Zeytinoğlu, Kocaeli’nin Sorunlarını Aktardı.

Kocaeli’nin en büyük sorunun ulaşım sorunu olduğunu vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “İzmit Körfezi’nde 35 liman ve iskele, 13 aktif OSB bulunmaktadır. Maalesef bu limanlarımızın ve OSB’lerimiz hiçbirinin demiryolu bağlantısı yok. Talebimiz demiryolu yük taşımacılığının acilen yatırım programına alınıp uygulanmasıdır. Ayrıca; 8 OSB’nin bulunduğu ve günlük 350.000 kişinin çalışmak için geldiği Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası bölgesinde personel taşınması için Marmaray hattının öncelikle bu bölgelere daha sonrada İzmit’e kadar getirilmesini talep etmekteyiz. D-130 karayolunun İzmit-Osmangazi kavşağı arasındaki mesafe 46 km olup, üzerinde 26 tane trafik ışığı bulunmaktadır. 2023 hedeflerinde olan ve aynı zamanda İlimiz etrafında oluşan çevre yolunu tamamlayacak Güney Otoyolu projesinin 2017 yılında ihale edilmesini istiyoruz. Kimyasal yatırımlarının yoğunlaştığı Körfez İlçemizin 3. Köprü Otoyoluna bağlanması İlimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu yatırımların finansmanı için mevcut İl yatırım harcamalarının, İlimizde üretilen katma değer ile orantılı olması yeterli olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

-Zeytinoğlu; Gümrük Teminat Sorununa Değindi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına“Gümrük Teminatları Sorunu” ile devam etti. Konuşmasında; “İlimiz Türk kimya sanayinin yüzde 27’sini üretmektedir. Petrol dışı ürünlerin depolandığı antrepolarda yeni uygulamada yüzde 120 oranında teminat istenmektedir. Bu durum terminal görevi yapan ve kimyasal üretimi yapan firmalarımızın rekabet gücü azaltmaktadır. Talebimiz: Millileşmeyen ürünler için teminat oranının yüzde 120’den eski oranı olan yüzde 10 ‘a düşürülmesidir.” dedi.

-“Mesleki Eğitim Ülkemizin ve İlimizin Diğer Bir Sorunudur”.

Zeytinoğlu; “Ülkemizin ve ilimizin diğer bir sorunu mesleki eğitimdir. Sadece imalata yönelik olan mesleki eğitimdeki öğrenci oranı; Kocaeli yüzde 21,2 iken, Türkiye yüzde 20’nin altındadır. OECD ortalaması yüzde 45 civarındadır. Meslek liselerindeki devlet desteğinin öğrenci başı 10 bin TL’ye çıkartılarak bu okulların teşvik edilmesini talep ediyoruz.” diyerek konuşmasına devam etti.

-Cengiz Topel Havalimanı ve Kentsel Dönüşüm Sorunlarını da Aktardı.

Ayhan Zeytinoğlu konuşmasını; “Halihazırda Cengiz Topel havaalanımızdan sadece Trabzon’a haftada 3 uçuş yapılmaktadır. Doğu Marmara illerine hizmet veren havaalanımızın 3-4 İlimize günlük düzenli seferlerin yapılmasını arzu ediyoruz. 99 depreminin merkezi olan İlimizde kentsel dönüşümün hızlandırılması konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” diyerek tamamladı.

-Başbakan Binali Yıldırım Şura’da Aktarılan Sorun ve Çözüm Önerilerine Cevap Verdi.

Başbakan Binali Yıldırım şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, “Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. Biz geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. ‘Her şeyi biz biliriz, biz yaparız’ zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık” ifadesini kullandı.

-“İşimiz bundan sonra daha fazla takip”

Anlatılan sorunların yüzde 60-70’inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, “Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır” dedi.

Yıldırım, bu konuda beraber çalışılacağını, daha yakın temasta olunacağını belirterek, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını söyledi.

Düzenlemelerin yeterince var olduğunu, asıl meselenin ise uygulamada bulunduğunu ifade eden Yıldırım, “Uygulamaya gelince maalesef taşrada, orada, burada farklı farklı durumlar ortaya çıkıyor ve bundan da sektörümüz, sizler zarar görüyorsunuz. Emin olabilirsiniz ki işimiz bundan sonra takip, daha fazla takip. Sahada ne oluyor, ne bitiyor, yukarıda alınan kararlar sahada hangi oranda uygulama imkanı buluyor. Bunları bütün bakanlarımız tek tek takip edecekler ve gereğini yapacaklardır.” diye konuştu.

-“Gençleri geleceğe hazırlayacaksınız”

Yıldırım, şurada sanayinin daha da geliştirilmesi, yeni OSB’ler yapılması, lojistik merkezler yapılması, birtakım bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gibi taleplerin dile getirildiğini aktararak, “Ben burada lükse yönelik, israfa yönelik hiçbir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, hepsi de ülkeye katma değer sağlayacak, bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız, hiç kimse olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin mutlak üstünlüğü olmadığına dikkati çeken Yıldırım, “Petrolü yok, doğalgazı yok. Mukayeseli üstünlüğümüz var. Mukayeseli üstünlüğümüz ne? Genç nüfusumuz. Beşeri kaynağımız. Bu bizim birçok ülkede olmayan gücümüz. Bu gücümüzü şimdi kullanma zamanı gelmiştir.” dedi.

Yıldırım, bu gücü kullanmak için gençlerin en iyi şekilde eğitimle donatılacağını ifade ederek, “Sizler de bu gençleri alıp önlerini açacaksınız, geleceğe hazırlayacaksınız.” diye konuştu.