KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, vergi rakamlarını açıkladığı toplantıda, Kocaeli’nin vergi gelirlerine ilişkin bilgiler aktardı.
Sunum eşliğinde açıklama yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, “Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelir ve Giderleri açıklanmıştır. Açıklanan verilere göre Kocaeli, İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,65’ini karşılayan ikinci il konumundadır.” Dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasında; “ilimiz 2016 yılında 58 milyar 571 milyon 400 bin TL vergi ödemiştir. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 72 ilin vergi gelirlerinin toplamından (56 milyar 768 milyon 608 bin TL) fazladır. Aynı zamanda; İlimiz yüzde 92 ile tahakkukta birinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’nin 2016 yılında kişi başına ödediği vergi geliri, 31 bin 700 TL’dir. Böylece, Kocaeli yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Türkiye ortalaması ise 5 bin 747 TL’dir.
Bununla birlikte Kocaeli’nde kişi başına devletin harcaması 3 bin 71 TL iken Türkiye genelinde kişi başına devletin harcaması ortalama 7 bin 313 TL olarak görülmektedir. Bir başka deyişle, ilimizin devlete kişi başına verdiği vergi olan 31 bin 700 TL’ye karşılık devlet tarafından Kocaeli’ne kişi başına sadece 3 bin 71 TL harcama yapılmaktadır.
Önerimiz; ülkemiz genelinde kişi başına devletin harcadığı miktar olan 7 bin 313 TL kadar ilimizde de devletimizin harcama yapmasıdır. Böylece, bu harcamanın ilimizin birçok altyapı eksikliklerini de giderebileceğini düşünüyoruz.
Diğer bir husus da Kocaeli’nin 2016 yılında ödediği yaklaşık 58 milyar TL verginin, 29,2 milyar TL’sinin ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) olduğu bilinmektedir. 5779 Sayılı Kanununa göre Büyükşehir Belediyeleri; akaryakıttan alınan ÖTV’den pay alamamaktadır. Kocaeli bu konuda da mağdur olmaktadır. Bu nedenlerle, Büyükşehir Belediyelerinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı paya, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) de dahil edilmesini istiyoruz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz Ulaştırma Bakanlığı gibi çalışmaktadır. İlimizdeki birçok büyük kavşak yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak yapılmaktadır. Kalan yatırımlar ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.
İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 2015 yılı verilerine göre 600’e yakın firmamız bulunduğunu tespit ettik. Bu firmalarımız gelir ve kurumlar vergisini, çoğunluğu İstanbul olmak üzere Kocaeli dışındaki illerde ödemektedirler. Kocaeli merkezli 1.464 firmanın toplam karı 3,4 milyar TL iken, sadece İstanbul merkezli 527 üyemiz firmanın toplam karı 6,2 milyar TL’dir. Bu istatistikten; İstanbul’un Kocaeli’ne ödenen verginin iki katını sadece Kocaelili firmalardan aldığı görülmektedir. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır. Bu firmalarımız Kocaeli’nin kaynaklarını kullanmakta, atıklarını İlimizde bertaraf etmekte ve havasını kirletmektedir. Bir sanayi kenti olan ilimizin, kamuoyu algısı da ne yazık ki olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca; bu sanayi kuruluşlarımızın çalışanları şehrin alt yapısını kullanmakta ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tüm hizmetlerinden yararlanmaktadır.
Kocaeli Sanayi Odası olarak, şirketlerimizin, merkezlerini üretimlerini yaptıkları illere taşımalarını beklememekle beraber sözkonusu şirketlerin vergilerini üretimini yaptıkları il içerisinde ödemelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını öneriyoruz.
Yukarıda belirttiğimiz tespitlerimizi ve görüşlerimizi ilimiz milletvekilleri ile de paylaşmış bulunuyoruz.” dedi.
Ayhan Zeytinoğlu, dün Merkez Bankası’nın faiz kararını piyasa şartlarına uyum olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, “Biz faizlerin artmasını tabi ki istemeyiz. Kurdaki hızlı ileri gidiş bizim tercih ettiğimiz bir şey değildir. Sanayiciler olarak TL’nin çok değerli olmasını istemeyiz. Yani dövizin biraz daha yüksek değerde olmasını isteriz. Ama böyle sıçramalar hiçbir zaman tercih ettiğimiz bir durum değil. Merkez Bankası’nın hareketinin doğru olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranlarıyla ilgili değerlendirmede, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarında geçen aya göre 0,3 puan artış var. Firmalarımızın yüzde 55’i kapasite kullanımlarının geçen aya göre arttığını belirtti. Artış nedeninin mevsimsel ve yeni projelerle birlikte talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük.” dedi.
Zeytinoğlu, Kocaeli genelinde otomotiv, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasitelerin ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini belirtti.