TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜFE’nin mayıs ayında, aylık yüzde 0,45’lik artışla yıllık yüzde 11,72’ye, ÜFE’nin ise yıllık yüzde 15,26’ya gerileyerek yönünü aşağı çevirdiğini ve yıllık enflasyonun kasım 2016’dan bu yana ilk kez düşüşe geçtiğini söyledi. Zeytinoğlu, “Döviz kurlarındaki düşüşün enflasyonun hızını keseceğini ve enflasyondaki yükseliş trendinin kırılarak düşüşe geçeceğini bekliyorduk. Kurlardaki gevşemeyle enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.
Sanayiciler için üretim maliyetleri açısından üretici fiyatları enflasyonunun çok önemli olduğunu söyleyen Zeytinoğlu; “İmalat sanayinde yıllık fiyat artışının yüzde 16,77 ile ÜFE’deki genel artışın üzerinde olduğunu görüyoruz. Ana sanayi gruplarında yıllık fiyat artışı yüzde 20,04 olarak gerçekleşen ara malı kalemi maliyet düşürücü tedbirlere ihtiyaç olabileceğine işaret. ÜFE’de bir önceki aya göre ise yüzde 5,87 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 1,20 artış ile ham petrol ve doğalgaz endeksin en fazla düştüğü alt sektör olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
Zeytinoğlu, aylık bazda TÜFE’de ana harcama gruplarına ilişkin gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde yüzde 0,55, ulaştırmada ise yüzde 0,73 düşüş görülürken en yüksek artışın yüzde 5,97 ile mevsimsel olarak giyim ve ayakkabı kaleminde gözlemlendiğini söyledi.