Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Kapasite kullanımındaki 2,5 puanlık artış bizi sevindirdi.” dedi.
Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ağustos ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında özellikle otomotiv sanayinde periyodik bakım nedenleri ile duruş yaşanmasına rağmen sanayinin kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre 2,5 puan oranındaki artış sanayi üretimi açısından bize umut verdi.” açıklamasını yaptı.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli’de üretim yapan sanayi kuruluşlarının ağustos ayı kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayine paralel artış gösterdiğini belirterek “Gerek Odamız ve gerekse Merkez Bankası tarafından açıklanan ağustos ayı kapasite kullanım oranı hem Kocaeli sanayi kuruluşlarında, hem de Türkiye imalat sanayinde artış gösterdi. Ağustos ayı kapasite kullanım oranı bir önceki yıla göre; Türkiye’de 2,5 puan artarak yüzde 76,3’den yüzde 78,8’e ve Kocaeli’nde 2,3 puan artarak yüzde 69,4’den yüzde 71,7’ye arttı. Bununla birlikte kapasiteler bir önceki aya göre; Türkiye’de yüzde 78,7’den yüzde 78,8’e 0,1 puan ve Kocaeli’nde yüzde 70,8’den yüzde 71,7’ye 0,9 puan arttı.”
İlimizdeki kapasite kullanım oranının bir önceki yıla göre önemli bir artış gösterdiğini ifade eden KSO Başkanı “İlimizdeki büyük işletmelerin periyodik bakım ve toplu izin dönemleri Ağustos ayında olması nedeni ile firmalarımızın büyük bölümünde üretim duruşları yaşanıyor. Duruşlar olmasaydı kapasite kullanım oranları daha da yüksek çıkardı” dedi.
Zeytinoğlu, hem Merkez Bankası hem de KSO tarafından açıklanan kapasite kullanım oranlarında geçen aya göre makine ve metal sektörlerinde artış olduğunu belirtti. İlimizin önde sektörlerinden olan otomotiv ve yan sanayi de ise izin dönemi duruşları olması nedeni ile kapasitelerde azalış gözlemlendi. Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 23’ü, eylül ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 60’ı ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 17’si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 19’u dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 64’ü sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 17’i ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.