-Maliye Bakanlığı tarafından 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelir ve Giderleri açıklandı. Açıklanan verilere göre Kocaeli, Türkiye’nin tüm vergi gelirinin yüzde 12,95’ini üreterek, vergi gelirine katkıda İstanbul’dan sonra ikinci büyük il oldu. 72 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla vergi ödeyen Kocaeli, kişi başı ödenen vergi sıralamasında 36 bin TL’yi aşarak yine Türkiye’ye en fazla kazanç sağlayan il oldu.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli’nin vergi geliri sağlamada en önde olmasına karşın, kamu harcamalarından aldığı payda yetersiz kaldığını söyledi.
Başkan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan il Bazında Vergi Gelirleri araştırması sonuçlarını değerlendirerek: “İlimiz 2017 yılında 69 milyar 413 milyon TL vergi ödemiştir. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 64.7 milyar lira olan 72 ilin vergi gelirlerinin toplamından daha fazladır. Kocaeli aynı zamanda yüzde 92,7’lik vergi tahakkuku ile de birinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’nin 2017 yılında kişi başına ödediği vergi geliri de 36 bin TL’nin üzerine çıkmıştır. Türkiye ortalamasının 6 bin lira civarında olduğu düşünüldüğünde, Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Türkiye ortalaması ise 6 bin TL civarındadır.” dedi.
Kocaeli’nde kişi başına devletin harcaması 3 bin 200 TL civarında olduğunu belirten KSO Başkanı “İlimiz devlete kişi başına 36 bin TL’nin üzerinde vergi vermesinde karşılık, devlet tarafından Kocaeli’ne kişi başına yapılan harcama sadece 3 bin 200 TL’dir. Bu harcama Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Oysa üretimin merkezi olan Kocaeli’nin altyapı ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır.” açıklamasını yaptı.
KSO Başkanı “Diğer bir husus da Kocaeli’nin 2017 yılında ödediği yaklaşık 70 milyar TL verginin, 32,6 milyar TL’sinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğu bilinmektedir. 5779 Sayılı Kanununa göre Büyükşehir Belediyeleri; akaryakıttan alınan ÖTV’den pay alamamaktadır. Kocaeli bu konuda da mağdur olmaktadır. Bu nedenlerle, Büyükşehir Belediyelerinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı paya, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) de dahil edilmesini istiyoruz.” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin alt yapı yatırımlarına değinen Zeytinoğlu: “Büyükşehir Belediyemiz Ulaştırma Bakanlığı gibi çalışmaktadır. İlimizdeki birçok büyük kavşak yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak yapılmaktadır. Kalan yatırımlar ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eliyle realize edilmektedir. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 624 firmamızın karı, ilimiz merkezli 1900 firmanın karının neredeyse iki katıdır. Yani; Kocaeli’ye ödenen gelir ve kurumlar vergisinin iki katını, İstanbul alıyor. Buradaki kayıp da Büyükşehir Belediyemizin gelirlerine negatif olarak yansıyor. Biz şirketlerin merkezlerini üretimlerini yaptıkları illere taşımalarını bekleyemeyiz. Ancak, vergilerini üretimini yaptıkları il içerisinde ödemelerini istiyoruz.” dedi.