Bölgesel İstişare Toplantısı Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ve katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Wellborn Luxury Hotelde düzenlenen toplantıya; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Başiskele Kaymakamı Atila Kantay, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Körfez Sanayi Odası Başkanı Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, AK Parti İl Başkanı Abdullar Erarsoy, Ak Parti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, sanayiciler ve çok sayıda işadamı katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Başkan Yardımcılığı, İKV ve KSO Başkanlığı görevi nedeniyle konuşmasını üç ayrı başlıkta değerlendirdi. Başkan Zeytinoğlu, “Kocaeli dışında 15 Oda ve Borsa başkanın toplantıya katıldığını belirtti. Son dönemde bakanlığın desteği ile hayata geçen yeniliklerle ilgili bilgi veren Zeytinoğlu, “Tüm çalışmalara rağmen sıkıntılarımız da yok değil. Türk iş dünyası olarak yaşanan krizlerin üstesinden geldik. İnşallah yine el ele verip ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Devlete en fazla kazanç sağlayan il olmamıza rağmen en az karşılığını alan iliz” dedi. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut ve Körfez Sanayi Odası Başkanı Recep Öztürk’ün konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Bölgesel İstişare Toplantısının ilimizde gerçekleştirilmiş olmasından dolayı Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Kocaeli; Türkiye’nin ekonomisine en büyük katkı sunan illerimizin başında geliyor. Ödediği vergiyle, yarattığı istihdamla en önemli illerin başında yer almaktadır. Bugün itibariyle baktığımızda 648 bin 641 aktif çalışan bulunmaktadır. Buda toplam nüfusun yüzde 34,2’sine isabet etmektedir. İstanbul’dan sonra en fazla milli gelire sahip olan il Kocaeli’dir. 17 bin 723 Dolarlık Milli Gelir ile 2. sırada yer almaktadır. Kalkınma Bakanlığının verilerine baktığımızda 2011 rakamlarına göre sosyoekonomik gelişmişlik bakımından da 4. sırada yer almaktadır. İlimizin sanayisiyle, ekonomisiyle ilgili olarak oda başkanlarımızla Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere yerel yönetimlerimizle koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız ülke ekonomisine katkı sunabilecek ortamları daha iyi bir noktaya taşıyabilmektir. Bugün bu toplantının hem Kocaeli için, hem de çevredeki iller için bir fırsat yaratacağını düşünüyorum.” Dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuşmasına “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda temel hedefi orta gelirli ülkeler hedefinden yüksek gelirli ülkeler hedefine sıçramaktır.” diyerek başladı.
Bakan Pekcan, Bizde bakanlık olarak politikalarımızı bu doğrultuda belirliyoruz ve bu sebeple istişare kurulları kurduk. İş dünyası ile istişare halinde onların talep ve önerilerine kulak vererek görevimizi icra etmeye çalışıyoruz. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmek için daha fazla katma değerli ihracat yapmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle rekabetçi olduğumuz alanlarda daha fazla rekabetçi olabilmek için daha fazla tasarıma ve markaya önem veriyoruz. Diğer bir taraftan da dijitalleşmeye önem veriyoruz. Ülkemizde yüksek teknolojili ürün ihracatı yüzde 3-4 oranındadır. Bakanlık olarak bizim amacımız bu oranı daha yukarılara çekebilmektir. Bu konuda da Kocaeli’den beklentimiz biraz fazla. Bakanlığımızın ihtisas serbest bölge projesi var. Yüksek teknoloji ürün yatırımı, yazılım işine yatırım yapacak olan gençlerimiz ile yatırımcılarımızı bir araya getirip, buralara devlet ve vergi destekleri vermeyi hedefliyoruz.
Hali hazırda mevcut olmadığımız pazarlarda ve ülkelerde daha fazla yer alabilmek için bu ülkelerde yeni yol haritaları stratejileri geliştirdik. Bakanlığımızın çok güzel ihracat destekleri var. Ancak sistem biraz karmaşık ve bulunması zor. Bu nedenle çok basit bir sistem geliştirerek www.kolaydestek.gov.tr diye site oluşturduk. Lütfen bu siteye girerek bütün desteklerimizden yararlanın. Odalar Borsalarımızla beraber 21 ilde ihracat destek ofisleri kurduk. Bu gün itibariyle 31 ihracat destek ofisimiz oldu. İnşallah bunu 81 ile yayacağız. Bunun dışında 35 ülke ve bölgede Türk Ticaret Merkezleri kurmayı hedefliyoruz. Bu merkezlerinde daha çok sektörel, lokal ve taleplere dayalı olmasına özen gösteriyoruz. Bakanlık olarak hem kadın girişimcilerimize hem de genç girişimcilerimizi desteklemek adına onların ihracattan daha fazla pay alabilmeleri için İhracat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kadın ve genç girişimcileri desteklemek adına daire başkanlığı kurduk. Aynı zamanda Exim Bank’ın imkanlarını artırmak için çaba sarf ediyoruz. Uluslararası finansal kuruluşlarla işbirliğinin öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz.
Dijitalleşme ve gümrük kapılarımızın modernizasyonuyla ilgili oldukça çaba sarf ediyoruz. Amacımız gümrüklerin kağıtsız ortamda dijitalleşip, şeffaf gümrük haline gelmesidir. Bu yönde atılmış ciddi adımlarımız var. Gümrüklerden teminat mektuplarınızın iadesi konusunda zorluk çekiyordunuz. Online teminat mektubunu artık sisteme aldık. Bundan böyle gümrüklerde teminat mektubunuz iade edildiği anda o bankanın sisteminden de düşecek ve sizde 3 gün için ilave 3 aylık daha komisyon ödemek zorunda kalmayacaksınız. Ticaretin kolaylaştırılmasıyla ilgili yetkilendirilmiş yükümlülük statüsünde oldukça ciddi adımlar attık. Bunun dışında yerinde gümrükleme ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve en önemlisi de üretici ihracatçılarımızla ilgili varış öncesi gümrükleme hizmetimizi de gerçekleştirdik ve uygulamaya aldık. Bunların dışında çağın gereklerine uygun olarak da mevzuatlarımızın sadeleştirilmesi yönünde çalışmalarımız da devam ediyor.
İç ticaretin oluşturulması adına da önemli adımlar atıyoruz. 2019 yılının hasat mevsiminin tamamlanmasıyla birlikte lisanslı depolardaki ürünlerimizi hem iç hem de dış piyasalarda ürün ihtisas borsalarında satabilecekler. MERSİS’i kurduk. Dünyada belki de bir ilk olan elektronik çek ve senet uygulamasını getiriyoruz. Elektronik ticaretin güvenilir olması ve hizmet kalitesi açısından elektronik ticarette güven damgasını geliştirdik. Bunun dışında elektronik ticaretin kayıt altına alınmasıyla ilgili ek bir sistemi devreye aldık. HAL yasasıyla ilgili çok soru geliyor bunu istişare bölümümüzde konuşacağız ama bildiğiniz gibi HAL yasasıyla ilgili sizlerin bütün görüşlerinizi dikkate aldık. Denetimlerimizi süründürüyoruz, fırsatçılara karşı dürüst esnafımızı ezdirmemek için bunu yapıyoruz.
İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 63’ten yüzde 75’e geldi. Bu demek oluyor ki dış finansman ihtiyacımızı azaltırken bir taraftan da Türkiye’nin büyümesine dış ticaret olarak katkı sağlıyoruz. Türkiye de ki rakamları dinlerken dünya da nereye gidiyor ona bakmamız gerekiyor. Dış ticaret olarak 3. çeyrekte Türkiye’nin büyümesine 6.73 katkı sağladık. Dün açıklandı 4. çeyrekte Türkiye’nin büyümesine dış ticaretin katkısı 9.7’dir. Türkiye’nin dış ticaretinin milli geliri oranı tarihi bir rekor olarak yüzde 50 seviyesine çıktı. Sizlerin de destekleriyle ihracatımızı arttırmak için el birliğiyle çalışacağız ve daha iyi bir rakamlara ulaşacağız.
“KOCAELİ HER ZAMAN BAŞIMIZIN TACIDIR”
Kocaeli ihracatı bizim elimizdeki rakamlara göre 9 milyar. Kocaeli her zaman başımızın tacıdır. Bakanlık olarak 2 milyar 433 milyon dolar krediden yararlanmış Kocaeli, Esnaf ve Sanatkârlarımız da 2018 yılında 276 milyon TL düşük faizli krediden yararlanmış. Bu esnaf kredilerinden sadece Ocak, Şubat ayında 96 milyon TL yararlanmış Kocaelili firmalarımız. Bunun dışında ihracat desteklerimizden Kocaeli yüzde 49.3 oranında pay almış. Bu hedeflerimize bundan sonrada beraber çalışarak ulaşacağımıza inanıyorum. Kocaeli’nin yanındayız”