KOSGEB AÇILDI

28 Haziran 2013

KOSGEB , Kocaeli Hizmet binasın açılış töreni ve KOSGEB, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ )ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) arasında Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) protokolü imzalandı. İzmit Yenişehir Mahallesi’nde bulunan KOSGEB binasının açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Vali Ercan Topaca, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek katıldı.
Açılış konuşmasını yapan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB kurslarına katılan 150 kişiye sertifikalarını vereceklerini kaydetti. KOSGEB’in ödüllü projelerine katılımın her geçen gün arttığını söyleyen Kaplan, iki merkez hizmet binasının bulunduğunu kaydetti. KOBİ ve girişimcilerin yeni müdürlük binasında daha iyi hizmet vereceğini belirten Kaplan, katılımcılara ve Bakan Nihat Ergün’e teşekkür etti. KOBİ’lerin önünün açılması ve işlemlerin hızlandırılması halinde çok iyi çalışmaların yapıldığını söyleyen Vali Ercan Topaca, üreten ve çalışan insanların var olduğunu kaydetti.
AR-GE, inivasyon konusunda eksiklerin olduğunu söyleyen Topaca, bunun teşviklerle giderilebileceğini kaydetti. NCTIY yangınında ilk başvurdukları yerin KOSGEB olduğunu ifade eden Topaca, “KOSGEB destek dışında üreticinin aynı zamanda kara gün dostu oldu” dedi.

KOSGEB’in açılış törenine katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün KOSGEB’in 100 bin lira girişimcilik kredi verdiğini, bunun 30 bin lirası hibe olduğunu belirtti. Geri kalan 70 bin liranın ise 4 yıl faizsiz kredi olarak verildiğini belirten Ergün, “Bunu babası oğluna yapmaz” dedi. Bakan Ergün, “KOSGEB 23 yıllık bir maziye sahip ama bu yılların yarısında kendini KOBİ’lere dahi tanıtamamış. Ama son 10 yılda 2,2 milyar destek sağladı. 12 milyar kredi hacmi yarattı. Bunun faizini yine KOSGEB verdi. KOBİ’lerin adeta mesai arkadaşı olduk. 2002 yılında 24 ilde var olan KOSGEB yılsonunda 81 ilin tamamında hizmet binaları açılmış olacak. 2003 yılında 49 işletme, son 10 yılda ise 6 bin 700 işletme KOSGEB’den destek aldı. 4 bin işletme ise 250 milyonluk destekten istifade etme hakkını kazandı” dedi.

Girişimcilik sertifikasının önemine değinen Ergün, “Bu kurslara katılanlar yol yordam öğrenmekte ve KOSGEB desteklemelerinden yararlanma hakkını elde ediyor. İnsanın kendi işini kurması çok heyecanlı bir iştir. Girişimcileri çok önemsiyoruz. KOSGEB 100 bin lira girişimcilik kredi veriyor ve 30 bin lirası hibe. Geri kalan 70 bin lira ise 4 yıl faizsiz kredi olarak veriliyor. Bunu babası oğluna yapmaz. Türkiye artık eski Türkiye değil. 8 bin 500 arkadaşımız şimdiye kadar kendi işini kurdu. Amacımız her yıl 5 bin kişiye bu imkanı sunmaktır. Tüm vatandaşlarımızı girişimcilik kurslarına katılmaya davet ediyoruz. Oxfoord vardı da biz mi okumadık devri bitti. Artık var, isteyen herkese destek veriyoruz” dedi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) işbirliğiyle kurulacak Teknoloji Geliştirme Merkezinin protokolüne imza atan Ergün, uygulamalı girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertfika verdi. Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOSGEB Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürlüğünün yeni binasının açılış kurdelesini kesti.