Kocaeli Sanayi Odası’nın Mayıs ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplam altı maddenin görüşüldüğü Meclis toplantısı sonrasında üyelere iftar verildi.
Meclis toplantısında ilk sözü alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına ekonomik değerlendirmelerle başladı. Zeytinoğlu, “Nisan ayında ihracatımız 14.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın en yüksek nisan gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İthalatımız ise geçen yıla göre 15 gerileyerek 17.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.” dedi. İthalattaki gerilemenin detaylarına değinen Zeytinoğlu, “Nisan ayında ithalat alt kalemlerine baktığımızda yatırım mallarındaki yüzde 26’lık gerileme dikkat çekiyor. Ara malı ithalatında da yüzde 9.7’lik gerileme var. Yatırım ve üretimi destekleyecek kalemlerdeki gerileme istediğimiz bir tablo değil.” dedi.
Dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açığa olumlu yansıdığını söyleyen Zeytinoğlu, “Mart ayınca cari açık 12.8 milyar dolara geriledi. Bir sonraki ay 8 milyar dolar altına gerileyebileceğini tahmin ediyoruz. Temennimiz cari açıktaki gerilemenin ihracat artışlarıyla gerçekleşmesi.” dedi.
Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Nisan ayında ilimizden 2.5 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Nisan’da ayında Türkiye ihracatına yüzde 17.1 katkı sağladık. İhracatçı tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.
Nisan ayında ÜFE’nin yıllık yüzde 30.12, TÜFE’nin yıllık yüzde 19.50 olarak gerçekleşmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin ilk etkilerini ÜFE’de görüyoruz. ÜFE’deki artışın, TÜFE’nin aşağı inmesini zorlaştırabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
“Sanayi üretimi mart ayında yıllık yüzde 2,2 geriledi. Ancak aylık bazda toparlanma devam ediyor.” diyen Zeytinoğlu, “İhracatımızdaki gelişmeler ile üretimde de aylık bazda artışların devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak ilk çeyrekte sanayi üretimi yüzde 4,9 geriledi. Buradan yılın ilk çeyreğindeki büyümenin de negatif olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Yüzde 14.7 olarak gerçekleşen şubat ayı işsizlik oranına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında sezonsal olarak artması beklenen işsizlik oranının sabit kalması olumlu ama rakamın yüksek seviyede olduğunu görüyoruz.” dedi. Kocaeli istihdam verileri hakkında bilgi aktaran Zeytinoğlu, “Kocaeli İŞKUR’un rakamlarına göre nisan itibariyle işe yerleştirilen kişi sayısı 19 bin 56’ya ulaşmıştır. Ancak Nisan ayında işe yerleştirilen kişi sayısı Mart ayının yarısına düşmüştür. Diğer taraftan dikkat çeken bir başka veri de kayıtlı işsiz sayısındaki artış. İşsiz sayısı; 2018 yılında 8 bin 622 kişi artarken 2019’un ilk dört ayında 13 bin 328 kişi artmıştır. Ayrıca, bölgemizdeki sanayicinin 12 bin 351 kişilik istihdam talebi de karşılanamamıştır.” dedi.
Zeytinoğlu konuşmasının devamında Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan, İvme Finansman Paketi hakkında üyelere bilgi aktardı.
“İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2018 yılında 79 firmamız yer aldı.” diyen Zeytinoğlu, “İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı, firma merkezleri farklı illerde olmasından dolayı 34 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 79 oluyor. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Hyundai Assan Otomotiv listeye onuncu olarak girdi. Buradan tüm firmalarımızı tebrik ediyoruz.” dedi.
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 21’inci Türkiye raporuna ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Rapor özellikle hukuk, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü gibi siyasi kriterler üzerinde duruyor. Bunların yanında, ekonomideki sorunlara da değiniyor. AB’nin aday ülkelerde ilerleme sağlamak için elindeki en önemli araç üyelik müzakereleri. Raporda gümrük birliğinin modernizasyonuna yönelik müzakerelerin başlatılmasına değinmediğini görüyoruz. Vize serbestliğinde sonuçsuzluk devam ediyor. Oysa Komisyon’un Gümrük Birliği Güncellenme sürecine destek vermeye devam etmesi, iyi işleyen bir gümrük birliği ilişkisi için şart.” dedi.
Zeytinoğlu, nisan ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasındaki 4 üyemiz firmaya Meclis toplantısı sonrası Plaket verildi.
İlk 100’de 7.sıraya giren CDS Robotik Otomasyon Yazılım Elektrik Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Genel Müdürü Cihan Şahin’e, 10’uncu sırada yer alan Rokteknik Metal Makina ve Kalıp Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Başkanı Erhan Oklu, 72’nci sırada yer alan SAMM Teknoloji İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş ortağı Murat Atilla ve 95’inci sırada bulunan Beşüzzi Gıda Turizm Hayvancılık İnşaat Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Başkanı Çetin Vuraloğlu sunum gerçekleştirdiler.