TÜİK tarafından açıklanan ve mayıs ayında yüzde 12.8 olarak gerçekleşen işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sezonsal nedenlerle işsizlik oranımız mayıs ayında yüzde 12.8 ile aylık olarak gerilemeye devam ediyor. Ancak bu oran geçen yılın aynı döneminden 3.1 puan üzerinde ve istihdamda çok fazla geri çekilme var. Ekonominin canlanmasına yönelik verilen teşviklerin istihdam üzerinde sınırlı etki yaptığını görüyoruz.” dedi.
İstihdam sayısındaki artışın büyüme ve yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle gerçekleşebileceğini ifade eden KSO Başkanı “Bu yılın başından beri istihdamda geri çekilme olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında da istihdamda 869 bin kişi azalmış. İstihdamı artırabilmemiz için yatırım iklimini iyileştirirken potansiyel büyüme oranını yakalamamız gerekiyor. Bu da yüzde 4-5 mertebelerinde bir büyüme demek. Ancak 2019 yılında bu oranlara ulaşamayacağımızı biliyoruz. Diğer taraftan ekonominin canlanmasına yönelik çok teşvik veriliyor ve bu teşviklerin de istihdam üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz.” dedi.
Yüzde 23.3 olarak gerçekleşen genç nüfustaki işsizlik oranına da dikkat çeken Zeytinoğlu “Neredeyse her dört gencimizden biri işsiz. Genç nüfustaki işsizlik oranımız geçen yılın aynı döneminin 5.5 puan üzerinde. Acil çözüm üretilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz.” açıklamasını yaparak işsizlik sorununun kalıcı çözümünün orta-uzun vadede eğitim sistemindeki dönüşümle sağlanabileceğini belirtti.
Ekonomik faaliyetlere göre istihdam edilenlerin yüzde 18.3’ü tarım, yüzde 19.6’sı sanayi, yüzde 5.5’i inşaat ve yüzde 56.6’sı ise hizmet sektöründe yer aldığını belirten Zeytinoğlu “Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,5 puan, inşaat sektörünün payı 1,7 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,1 puan, hizmet sektörünün payı 2 puan arttığını görüyoruz. Turizmden dolayı hizmetler sektörünün payı artmış. Sanayi sektörünün toplam istihdamdaki payının az da olsa artmasını da sevindirici buluyoruz.” dedi.
-Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerine göre bütçe 9.9 milyar TL fazla verdi. Ocak-Temmuz döneminde ise bütçe açığı 68.7 milyar TL oldu.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Temmuz ayında bütçe giderleri yüzde 37.6 ve bütçe gelirleri yüzde 51.1 arttı. Bütçede temmuz ayında fazla vermemiz vergi gelirlerindeki artıştan değil, bir defaya mahsus olarak Merkez Bankasının Hazineye kaynak aktarmasından kaynaklanıyor. Bütçeyi dengede tutabilmemiz çok önemli. Bu da bütçe harcamalarını kısmadan mümkün değildir. Kalıcı çözüm için hedefimiz bütçe giderlerindeki artışı enflasyon oranının altında tutmak olmalıdır.” dedi.