KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından yüzde 4.5 olarak açıklanan 2020 ilk çeyrek büyüme oranını değerlendirdi: COVID-19 vakalarının 11 Mart itibariyle görüldüğünü, ekonomik etkilerinin de mart sonlarında hissedilmeye başlandığını bu nedenle de salgının ekonomiye yönelik daraltıcı etkilerinin ilk çeyrek büyümesine yansımasının çok sınırlı kaldığını ifade eden Ayhan Zeytinoğlu: “İlk çeyrekte ekonomimiz yüzde 4.5 büyüyerek beklentilerimizin bir miktar altında kaldı. Buradan Mart ayının ikinci yarısından itibaren gördüğümüz salgın etkisinin ekonomiye az da olsa yansıdığını görüyoruz. Bununla birlikte büyümede 2019’un ilk çeyreğinden gelen baz etkisinin pozitif desteği var.” dedi.
KSO Başkanı ikinci çeyrek beklentilerine ilişkin “Pandemi etkisini asıl ikinci çeyrek büyümesinde hissedeceğimizi tahmin ediyoruz. Nisan ayında tüm öncü göstergelerde belirgin gerilemeler yaşanmıştı. Ancak mayıs ayıyla birlikte toparlanma sürecinin başladığını görüyoruz. Mayıs ayına ilişkin ilk veri olan kapasite kullanım oranlarında artış yaşandı. Bu artış ihracat ve üretime de yansıyacaktır. Ekonomik göstergelerdeki düzelme en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki iyileşmeye paralel yürüyecek ve toparlanma hızımız artacaktır.” dedi.
2020’nin ilk çeyreğinde inşaat sektörü dışında büyümeye her sektörden pozitif katkı geldiğini söyleyen Zeytinoğlu, özellikle imalat sanayinin katkısına dikkat çekerek, “Sanayi sektörü sayesinde büyüme performansını artırdığımızı görüyoruz. Bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektörünün büyümeye katkısı yüzde 6.2, imalat sanayinin katkısı ise yüzde 6.7 oldu. Ortalamanın altında da olsa tarım sektöründen yüzde 3, hizmetler sektöründen de yüzde 3.4’lük bir katkı geldi. Son yedi çeyrektir küçülen inşaat sektöründe ise yüzde 1.5’luk bir daralma ile canlanmanın hala gündemde olmadığını görüyoruz.” dedi.
2020’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ithalatının yüzde 22.1 arttığını, ihracatın ise yüzde 1 gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Arzumuz ihracat artışlarının büyümeye katkı vermesi yönünde. İkinci çeyrek verilerinde, ihracatın ithalata göre daha sert düşmesi nedeniyle, net ihracat katkısı biraz daha olumsuz gelebilir.” dedi.
“İlk çeyrek büyümesinde devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6.2, hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 5.1 artarken yatırımların yüzde 1.4 azaldığını görüyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “Yatırımlarda 2018’in ikinci yarısında daralmalar başlamıştı. Ancak alt kalemlerini incelediğimizde, inşaat yatırımlarının daralmaya devam ederken, makine-teçhizat yatırımlarında son iki çeyrek büyüme olduğunu görüyoruz. 2020 yılı ilk çeyreğinde inşaat sektöründeki daralma yüzde 10.2 olurken, makine ve teçhizat yatırımları yüzde 8.4 arttı. Bu kalemdeki artışı ekonomide sanayinin payının artması ve sürdürülebilir büyüme için çok önemli görüyoruz.” dedi.