Kocaeli Sanayi Odası Haziran Ayı Meclisi Yapıldı

17 Haziran 2020

Kocaeli Sanayi Odası haziran ayı Meclis toplantısı online olarak, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Bakana yönelik konuşmasında, sözlerine Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli verilerini paylaşarak başladı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin ekonomik faaliyetleri, sektörlerin katma değerleri, dış ticaretteki payı ve vergi gelirleri hakkında bilgiler aktardı.

Zeytinoğlu sözlerine KSO’nun Covid-19 sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgilendirmeleriyle devam etti.

Bu kapsamda, Covid-19 tarama testi konusunda pilot il seçildiklerini ve Covid-19 Tanı Merkezi kurularak, firmaların çalışanlarına yönelik PCR testi yapıldığı bilgisini aktardı. Ayrıca Sağlık İl Müdürlüğü işbirliği ile KSO olarak Covid-19 kapsamında firmalara yönelik online bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini söyledi.

Bu süreçte, salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için, firmalardan gelen sorunları ivedilikle TOBB vasıtasıyla ilgili kurumlara ilettiklerini söyleyen Zeytinoğlu, firmalardan yönlendirilen sorunlar ve talepleri aktardı.

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK

Kocaeli Sanayi Odası  Haziran Ayı Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, “Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara‘da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de) antikor testleri yapılacak” dedi.

Bakan Varank, sanayi odalarıyla, teknoparklarla, STK’larla, yani tüm paydaşlarla yakın istişare içinde öngörülebilirliği artıracak ve işleri kolaylaştıracak her adımı hayata geçirmeye azami özen gösterdiklerini vurgulayarak, “Dünya son 3 ayda oldukça zorlu bir sınavdan geçiyor. Benzerini daha önce yaşamadığımız bir salgınla, aslında görünmeyen bir düşmanla mücadele ediyoruz. Pandemi insan sağlığına olan etkilerinin yanında, küresel ekonomiyi de derinden sarstı. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki artık ülkeler arasındaki gelişmişlik farkları pek bir anlam ifade etmiyor. İşte böylesine çetin bir ortamda Türkiye, uyguladığı politikalarla pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştı. Sağlıktan sanayiye, eğitimden ulaştırmaya, yani kamu yönetiminin her alanında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dinamik bir yönetişim anlayışını takip ettik. Olağanüstü dönemlerin olağanüstü politikalar gerektirdiğini gayet iyi biliyoruz. İstihdamda, sosyal korumada ve finansa erişimde tarihi adımlar attık. Kısa çalışma, nakdi ücret ve işsizlik ödeneği destekleriyle 5 buçuk milyonun üzerinde vatandaşımıza 14 milyar liralık nakit kaynak aktardık. Sosyal destek programlarımızla 6 milyondan fazla haneye dokunduk. Bu dönemde vatandaşlarımıza verdiğimiz sadece nakdi destekler 20 milyar lirayı geçti. Kamu bankalarımız, reel sektörün finansman sıkıntılarını çözmek için devreye girdi. Güçlü yurt içi sanayimiz sayesinde ihtiyaç duyulan her ürünü kolayca üretebildik. Bununla birlikte sağlık endüstrisinde yenilikçi ürünler geliştirerek küresel rekabette biz de varız dedik. Rekor sürede ürettiğimiz yerli yoğun bakım solunum cihazıyla, muadillerinden üstün bir ürünü piyasaya çıkardık. Tanı kitleri, aşı ve ilaç projelerimizle takip eden değil, takip edilen bir ülke haline geldik. Bu alanlarda, hem geleneksel hem de çığır açıcı yenilikçi yöntemleri odağımıza aldık. Devam eden bu projeler taşıdığı bilimsel değer kadar, insanlığa da çare olabilecek özellikleriyle kritik öneme sahip. İşte krizin ilk günlerinden itibaren takip ettiğimiz bu bütüncül yaklaşım sayesinde ülkece başarılı bir sınav verdik. İnşallah bundan sonraki dönemde de performansımızı katlayarak devam ettireceğiz.

Bu ayın ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan ve Mayıs’ı şimdiden geride bıraktı. Haziran’ın ilk yarısında OSB’lerdeki elektrik tüketimi Mayıs’a göre yüzde 31 arttı. Otomotiv, tekstil ve mobilya gibi öncü sektörler tekrar diriliyor Ekonomiye olan güven artıyor. Bakınız bu senenin ilk 5 ayında sanayi siciline 5 bin 547 işletme kaydoldu. Yani bu yılın ilk beş ayında 5 bin 547 işletme reel sektöre yeni oyuncu olarak girdi, ekonomiye yeni bir soluk getirdi. Sadece organize sanayi bölgelerimizde [ilk 5 ayda] 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebi de pandemi koşullarına rağmen geçen seneye göre daha güçlü şekilde seyrediyor. Ocak-Mayıs döneminde 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde 110 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları doğacak. Temel gayemiz, bu gidişatı sürekli bir yapıya oturtabilmek. Salgının dünyadaki seyrine bağlı olmakla birlikte; Ülkemizdeki ekonomik canlanmanın daha da hızlanmasını ve yılın son iki çeyreğinde güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı bekliyoruz.”

Türkiye’de sanayinin kalbinin Kocaeli’de attığını kaydeden Varank, “14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisi’nden aldığınız güçle ülke kalkınmasında kritik bir rol oynuyorsunuz. Ülkemizin en büyük sanayi işletmelerine ev sahipliği yapıyor, istihdam ve ihracatta göğsümüzü kabartıyorsunuz. Kocaeli’nin gelişmesi demek, Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi demek.

Biz Bakanlık olarak şehrimizin potansiyelini ileriye taşıyacak her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz. Yıl başından bu yana Kocaeli’de 3 buçuk milyar liralık sabit yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 500 vatandaşımıza yeni iş kapıları açılacak. Geçen cuma İMES OSB’den bir heyeti Bakanlığımızda ağırladık. İMES OSB’de Kalkınma Ajansımız desteğiyle Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezini kuracağız. 16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası ajansımız tarafından finanse edilecek.İnşallah Ağustos ayında da projenin temelini atmak üzere Kocaeli’ne gelmeyi planlıyorum. Bu merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye eğitim verilecek, firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artırılacak,yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek” şeklinde konuştu.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU

Bakan  Varank’ın konuşması sonrası söz alan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kısa ekonomik değerlendirmelerde bulundu;

Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Mayıs ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 40.8 azalarak 9.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Covid-19 etkisiyle talep azalmasının mayıs ayında da devam etmesine rağmen aylık bazda bir toparlanma olduğunu görüyoruz. Nisan ayına göre ihracatımız yüzde 10,84 oranında arttı. Önümüzdeki aylarda iyileşmelerin devam edeceğini, en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki iyileşmeye paralel toparlanma hızımızın artacağını düşünüyoruz.” dedi. Kocaeli dış ticaret rakamlarının da aylık bazda benzer şekilde toparlanma eğiliminde olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “İlimizde de Türkiye geneli ile benzer, nisan ayına göre bir toparlanma var. Kocaeli’nin aylık ihracat artışı yüzde 30.8 oldu. Bu toparlanmada, otomotiv sektörünün üretime başlamasının etkili olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Nisan ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 5.1 milyar dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari açık 3 milyar 291 milyon dolar oldu. Hizmetler dengesinde, uzun yıllardan beri ilk defa açık verdik. Haziran’dan itibaren sektörün tekrar cari dengeye geleceğini bekliyoruz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında TÜFE aylık yüzde 1.36 artışla yıllık yüzde 11.39’a yükseldi. ÜFE ise aylık yüzde 1.54 artışla yıllık yüzde 5.53’e geriledi. sanayicileri asıl etkileyen üretim maliyetleri. Mayıs ayında ÜFE’de enerji kaleminde yüzde 11.92’lik azalış olduğunu görüyoruz. Enerji maliyetleri ÜFE’yi doğrudan etkiliyor. 2021 yılı enerji maliyetleri açısından, enflasyona etkisini daha net görebileceğimiz, kritik bir yıl olabilir diye düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Nisan ayı Covid-19’un ekonomi üzerine etkisinin en yoğun hissedildiği ay oldu. Birçok göstergede maalesef bozulmalar gördük. Firmalarımızın çoğunda duruşlar yaşandı, çalışmaya devam edenler de kapasitelerini yarıya indirerek devam ettiler. Dolayısıyla nisan ayı sanayi üretiminde ciddi bir düşüş göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim sanayi üretimi nisanda aylık yüzde 30.4, yıllık yüzde 31.4 daraldı. Bu daralma göreceğimiz en kötü seviye diye tahmin ediyoruz. Kapasite kullanım oranı ve ihracatta aylık bazdaki yükselişler, önümüzdeki aylarda sanayide iyileşmeye işaret ediyor. Salgında ikinci dalga olmaması durumunda, 3-4 ay sonra üretimde eski potansiyelin yakalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Mart ayında işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 0.9 puan, şubat ayına göre 0.4 puan azalarak yüzde 13.2 ‘ye gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 1 milyon 662 bin kişi azaldığını görüyoruz. Aynı dönemde işgücüne katılım da 2 milyon 235 bin kişi azaldı. Sadece sanayi sektöründe istihdam artışı oldu. Sanayi sektöründe istihdam 27 bin kişi arttı. Bunu olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Yüzde 4.5 olarak açıklanan 2020 ilk çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Salgının etkisinin, az da olsa büyüme oranlarına yansıdığını görüyoruz. Tabi asıl etkiyi ikinci çeyrek büyümesinde göreceğiz. Büyümeye, inşaat sektörü dışında diğer sektörlerden pozitif katkı geldi. Tarım yüzde 3.0, sanayi yüzde 6.2, hizmetler yüzde 3.4 artarken inşaat sektörü yüzde 1.5 daraldı.” dedi. Türkiye’nin ilk çeyrek büyümede; AB, G-20 ve OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Zeytinoğlu, “İkinci çeyrekte maalesef aynı performansı gösteremeyeceğiz.” dedi.

Zeytinoğlu mayıs ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)