Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden aldığımız 22.03.2021 tarih ve 2879 sayılı sayıuda, Türkiye ile Libya arasında 13.08.2020 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı’na (MoU) ilişkin, MoU’da öngörülen takvim planı çerçevesinde firmalarımızın Libyalı işveren idarelere başvuru yapmalarına karşın, başvurularına istenen düzeyde dönüş alınamadığı hususunun Trablus Büyükelçiliğimizce Libya Planlama Bakanı nezdinde dile getirildiği bildirilmiştir.
Buna ilave olarak, hem firmalarımızın başvuru süreçlerinde karşılaştıkları sorunları bir kez daha dile getirmek hem de firma-işveren görüşme sürecini hızlandırmak amacıyla, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan imzalı bir mektubun Libya Planlama Bakanına 2021 yılı Mart ayı içerisinde iletildiği belirtilmiştir.
Yazıda devamla, ilgili firmalarımızın belirlenmiş olan MoU takvimi çerçevesinde, kesin hesap bildirimleri (final account claims) için Libyalı işveren idarelere başvurmalarına yönelik olarak öngörülen sürenin 24.03.2021 tarihinde dolacağı hususu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, Libyalı idareler ile görüşmek için yazılı bildirim yapmış veya yapmamış tüm firmalarımızın Libya makamlarına ve ilgili Libya idarelerine kesin hesap bildirimleri için yazılı olarak başvurmaları söz konusu MoU kapsamında mümkün bulunmakta olup, firmalarımızın bahse konu MoU kapsamında sağlanan olanaklardan en üst seviyede faydalanabilmeleri için bu imkânı kullanmalarının yüksek önem arz ettiği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, 2020 yılı Ekim ayından bu yana bu ülkede devam eden siyasi süreç kapsamında Libya’yı 2021 yılsonunda seçime götürmek amacıyla geçici olarak kurulan “Ulusal Birlik Hükümeti” 16.03.2021 tarihinde göreve başlamıştır.
Libya’daki yeni hükümetin ve yeni sürecin, yetkili idarelerin ülkenin daha büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde hareket etmesine imkan sağlayabileceği düşünülmekte olup, firmalarımızın ilgili işveren idarelerle irtibat ve görüşmelerini devam ettirmeleri de ayrıca önem arz etmektedir.
Bilgilerinize sunarız.