KSO’dan online ‘deprem’ seminer

4 Mayıs 2021

Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Üniversitesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği iş birliği ile online olarak ‘deprem’ semineri gerçekleştirdi. Seminerde deprem öncesi, anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler sunuldu

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), online seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Üyelerine yönelik bilgilendirici ve eğitici seminerlerini sürdüren KSO bu kez Kocaeli Üniversitesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği iş birliği ile ‘Deprem Gerçeği ve Deprem Zararlarından Korunmak için Yapılması Gerekenler’ konulu online seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ile AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Recep Şalcı katıldı.

KOCAELİ DEPREMİNDEN ÖRNEKLER

Seminerde deprem öncesi yapılması gereken kişisel hazırlıklar, deprem sırası ve sonrasında doğru davranışlar ile deprem sonrası arama-kurtarma konularında neler yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgiler paylaşıldı. .yaklaşık 1,5 saat süren seminerde ilk sözü Prof. Dr. Şerif Barış aldı. Prof. Dr. Barış, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlattı ve “Tehlikeyi uzaklaştırmayız ancak tedbir alabiliriz” diyerek Kocaeli depreminden örnek fotoğraflar eşliğinde deprem öncesi, anında ve sonrasında neler yapabiliriz konusunda bir sunum yaptı.

BÜYÜK DEPREMLERDE 4. SIRADA

Ülkemizde 1900’lü yıllardan bu yana 80 adet büyük deprem yaşandığı ve dünyada görülen büyük depremlerde Türkiye’nin 4. sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barış, “Afet her an her yerde başımıza gelebilir. Önemli olan deprem zararlarını atlatabilecek unsuları uygulamak. Deprem öncesi hazırlık bu anlamda çok önemli. Herkesin, her kurumun mutlaka bir afet acil durum eylem planı olmalı. Bu plan doğrultusunda tatbikatlar ve eğitimler yapmalı. Keza zorunlu deprem sigortası da işin ekonomik boyutunu en aza indirecektir” dedi.

TEHLİKE AVINA ÇIKIN

Evde ya da iş yerinde depreme yakalanma riskine karşı rafların, dolapların, elektronik eşyaların duvara sabitlenmesinin hayat kurtarıcı olduğuna değinen Prof. Dr. Barış, “Kocaeli depreminde yaralanmaların yüzde 35’i eşyalardan kaynaklı yaralanmalardan gerçekleşmiştir” dedi. Afetlerde ilk 72 saatin hayat kurtarıcı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Barış, yaşam alanında ‘tehlike avı’na çıkılması gerektiğini, devrilme, kırılma gibi durumların meydana geleceği mobilya ve eşyaların tespit edilerek sabitlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Barış, aile arasında bir aile afet durum planı oluşturulması gerektiğinin de altını çizdi.

SANAYİ ODASI ÖRNEK OLDU

Prof. Dr. Barış, Kocaeli Sanayi Odası ile depremin 20. yılında önemli eğitimlere imza attıklarından söz ederek, bu çalışmaların devam ettiğine değindi. Prof. Dr. Barış, afet sonrası sanayide iş sürdürülebilirliği için Kocaeli Sanayi Odası’nın oldukça hassas davrandığını, afet acil durum eylem planlarını önemsediğini, bu anlamda Türkiye’deki diğer sanayi odalarına örnek teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

İŞ YERİ VE KURUMLARDA ÖNLEMLER

Ardından söz alan AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı da iş yeri ve kurumların afetler öncesinde/sonrasında neler yapması gerektiğini paylaştı. Bu anlamda ilk yardım eğitimlerinin önemli olduğunu, iş yerlerinde tehlike avının yapılması gerektiğini,  iş sürdürülebilirliğini tehdit edecek etmenlerin belirlenmesini, çalışanlara yönelik tatbikatların yılda dört kez tekrarlanması gerektiğini, hazırlanan acil durum eylem planının sıklıkla test edilmesi gerektiğini, personelin afetlere hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Afetlerin zararlarına karşı önceden alınacak önlemlerin kurtarıcı olduğuna dikkat çeken Şalcı,  Kocaeli Sanayi Odası’nı afetler konusundaki hassasiyeti konusunda kutladı. Seminer, soruların yanıtlanmasının ardından son buldu.