KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü verileri ve sanayi üretimini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işgücü verilerini ve  sanayi üretimini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayında işsizlik oranı yüzde 10.3 olarak açıklandı. Bu oran, geçen yılın aralık ayına göre 0.8 puan gerilerken, kasım ayına göre 0.1 puan arttı. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, Kasım’dan Aralık’aişgücü80 bin kişi, istihdam edilenler ise 215 bin kişi artmış. Asıl izlememiz gereken toplam çalışan sayısının ise aralık itibariyle 31 milyon 573 bin kişi olmasını olumlu karşılıyoruz. Burada tabi her zaman dile getirdiğimiz, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Zeytinoğlu, ülkemize yabancı sermaye çekilmesinin istihdama da katkı sunacağına dikkat çekti.

SANAYİ ÜRETİMİ

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı sanayi üretim endeksine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi aralık ayında yıllık bazda yüzde 0.2 gerilerken, aylık bazda yüzde 1.6 arttı. Sektörlere baktığımızda aylık bazda elektrik, gaz, buhar sektöründe yüzde 0.2 ve yüksek teknolojili ürünlerde 4.7’lik gerileme dışında tüm sektörlerde artış olduğunu görüyoruz. Yıllık bazda ise0.2’lik gerileme olmasına rağmen alt kalemlerinde;sermaye malları imalatında yüzde 14.8’lik, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 11.2’lik, yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 5.5’luk ve imalat sanayinde yüzde 0.5’lik artışları önemli buluyoruz” dedi.

Zeytinoğlu, ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretiminde bir önceki yılın son çeyreğine göre yüzde 0.7’lik artış olduğunu ifade ederek “Buradan dördüncü çeyrek ekonomik büyüme oranlarında sanayinin katkısının ilk üç çeyreğin altında kalacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.