30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

27 Haziran 2024

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 1995 yılından bu yana çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının teşvik edilmesi amacıyla büyük bir titizlikle düzenlenen ve tüm Türkiye’ye açık olan ‘Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nin 30’uncusu geniş bir katılımla gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un ev sahipliğinde Wellborn Hotel’de gerçekleşen ödül organizasyonuna; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus,  MHP Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, TVK Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar, KSO kurucu başkanı merhum Şahabettin Bilgisu’nun ailesinden Akman Yengin, Atahan Yengin, Eda Yengin, Ata Yengin, Ayşen Yengin, Ömer Yenidoğan, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, il müdürleri, OSB yöneticileri, firma temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.

ŞAHABETTİN BİLGİSU’YU ANDI

Törenin açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy, “Ödülümüzün adını taşıyan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun, “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hatırlatmak istiyorum. Türkiye’de yerel yönetimler, kamu ve özel sektörün çevresel altyapı yatırım miktarının her yıl artarak devam ettiğini ve çevre konusundaki hassasiyetlerin arttığını biliyoruz. Bu yatırımlarda ilimizde de Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin ve firmalarımızın büyük payı bulunuyor. Bununla birlikte çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını da söyleyebiliriz.  Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır.  Sanayiciler olarak da bu uygulamaları memnuniyetle karşılıyoruz.

ODA OLARAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Tüm bu çalışmalara ve uygulamalara rağmen sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılmasıdır.  Oda olarak biz de çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bugün burada bir araya gelmemize neden olan KSO Şabahettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu. Çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerine 30 yıldır aralıksız olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.  Tüm Türkiye’ye açık olan ödül organizasyonumuza her yıl getirdiğimiz yeniliklerle canlılığını artırıyoruz. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyoruz. Hepsini galip ilan ediyoruz.

TÜM KATILIMCILAR ŞAMPİYON

Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların yasal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat artık zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz.  Yeşil Mutabakata uyum kapsamında yapılması gereken proje ve uygulamaların bu ziyaretler esnasında firmalarda hali hazırda yapıldığını ya da başlatılacağını görmek bizlere mutluluk veriyor. Bu organizasyon için bizden işbirliği ve katkılarını esirgemeyen; değerli jüri ve saha ekibi üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca ödül almaya hak kazanan firmalara atık bertarafı konusunda İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılıyor. Huzurlarınızda Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve İZAYDAŞ’a bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Tüm katılımcıları da tekrar kutluyor ve hepsini şampiyon ilan ediyorum” dedi.

KOCAELİ YILDIZ GİBİ PARLIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasında, dip çamuru temizliğinin dünyanın sayılı çevre projelerinden olduğunu belirtti. Büyükakın, “Önümüzdeki dönem de ikinci aşamaya geçeceğiz. Şu ana kadar 1 milyon metreküp çamur temizlendi. Bizler sanayicileri çevre kirliliğinin tek sebebi olarak görmüyoruz ama birlikte hareket etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu. Büyükakın, kentin vizyonu açısından lojistik köy oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirerek, törende ödül alan firmaları tebrik etti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Kocaeli’nin yıldız gibi parlayan bir şehir olduğunu vurgulayarak Kocaeli’yi daha iyi hale getirmek için çalışacaklarını belirtti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “İlimiz ülke ekonomimize katkı sunan en önemli illerin başında geliyor. İstanbul’dan sonra ikinciliğe oturduk ödenen vergi miktarı ile. Bu başarıda sanayicilerimizin büyük emeği var. Bu vesile ile kendilerini kutluyorum. Marmara Havzasında yıldız gibi parlayan bir şehirdeyiz. Bu şehri daha iyi hale getirmek için çalışacağız. Böyle bir coğrafyanın korunması çok önemli. Bu konuda örnek projelerimiz var. Bu seviyelerde biyolojik arıtma bir devrimdir. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizi tebrik ediyorum. Çevre kirliliği konusunda denetimlerde artışı hedefliyoruz” diye konuştu.

KOCAELİ SANAYİ ODASI’NI KUTLADI

Ödül törenine konuk olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasına Kocaeli Sanayi Odası’nı kutlayarak başladı. Özhaseki, “Burada çok güzel bir ödül töreni var, çok anlamlı. Sanayi odaları içerisinde bu konuya hassasiyet gösteren çok az odamız var ama vicdanı olan herkesin bu konuya hassasiyet göstermesi lazım. Ülkemizin doğasını koruyarak kalkınabiliriz. Bir taraftan da iklim değişikliğinin getirmiş olduğu sorunla karşı karşıyayız. İklim değişikliği ile birlikte sıcaklık 1,45 derece ısındı. Bu iki dereceye çıkarsa gıda krizi kopar, 3 dereceye çıkarsa çölleşme başlayabilir ve milyarlarca insan göç edebilir. Ülke olarak tarihsel sorumluluğumuz uzun süreli olmamasına rağmen üzerimize düşeni yapmalıyız.

KİRLİLİK DENİZE OLDUĞU GİBİ VERİLİYOR

Böyle giderse 2050 yıllında dünya nüfusu 10 milyara çıkacak ve 100 milyonlarca insan göç edecek ve sınırları zorlayacak. Tabiatın israfı insanoğlunun israfıdır. Dünyanın dengesini bozarsınız ve o gelir senden intikamını alır. Denge üzerinde yaratılan doğayı bozmamız gerekiyor. Bu dünya bizim ortak evimiz ve çevre ile ilgili üzerimize düşeni hakkı ile yapacağız. Müsilaj belası iki yıldır var. Evsel atıklar, durağan deniz ve iklim değişikliği bu belayı getiriyor. Marmara’nın çevresindeki illerin yüzde 50’si kaba elek ile suyu denize deşarj ediyor. Denize olduğu gibi kirlilik veriyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜM MECBURİYETTİR

Dip çamurunu Kocaeli’de temizlemeye çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm ile karşı karşıyayız. 2026 yılından itibaren Avrupa Birliğine mal satarken bu ürünleri nasıl üretildiğini soracaklar ve siz nasıl ürettiğinizi kanıtlamak zorundasınız. Çevreyi kirleterek mi yoksa kirletmeyerek mi ürettiğinizi soracaklar. Eğer kirleterek üretmişseniz ek vergiler koyacaklar. Böyle bir tehdit ile karşı karşıyayız. Bu konuda herkes bir gayret içinde. Sanayi odaları ile 4 bin sanayiciye eğitim verdik. 1,5 yıl sonra karşınıza çıkacak manzarayı görmenizi istiyoruz. Sektör bazlı ayrım yaparak arkadaşlarımızı ararsanız onlar gelip sizleri bilgilendirecektir. Yeşil dönüşüm bir mecburiyettir. Yarın farklı bir manzara karşınıza çıkacak. Çevre ile ilgili çok çalışma yapıyoruz. Paris İklim Anlaşması’na taraf olduk. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz. İklim kanunu hazırladık ve Meclis’e sunuyoruz. Orman varlığımızı artıyoruz. Atık su arıtma tesislerimiz yüzde 50’nin üzerine çıktı. Hava kalitesini yükseltmek için riskli yerleri takip ediyoruz. Sıfır atık projemiz çok iyi ilerliyor. 30 Mart sıfır atık günü ilan edildi” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu. Törende Teşvik Ödülü, Sönmez Transformatör Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin oldu. Ödülü Sönmez Transformatör CFO’su Baran Eroğlu, Bilgisu Ailesi’nden Şahabettin Bilgisu’nun kızı Ayşen Yengin’den aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Tedarik Sanayi Çevre Ödülü, Linde Opsan Otomotiv Parça San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu. Ödülü Linde Opsan Genel Müdür Vekili İlker Kuzucu, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Makina Sektörü Çevre Ödülü, SYSTEMAIR HSK Havalandırma Endüstri San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu. Ödülü Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Otomotiv Ana Sanayi Çevre Ödülü, FORD Otomotiv Sanayi A.Ş. – Kocaeli’nin oldu. Ödülü İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Osman Özdemir, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Çevre Ödülü, Assan Alüminyum San. Ve Tic. A.Ş. – Tuzla’nın oldu. Ödülü Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin elinden aldı.