2024/03 Sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge Hk.

19 Eylül 2024

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Birliğimize, 2024/03 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesinde değişiklik yapılmış olup söz konusu değişikliğe ilişkin 11.09.2024 tarihli ve 2024/4 sayılı Genelge iletilmiştir.

Yazıda devamla; 26/6/2024 tarihli ve 2024/03 sayılı Genelge’nin Ek-1’inde yer alan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programının; İkinci Bölümünün “B-Aşıların temini, uygulamaları ve programlı aşılamalar” başlıklı maddesinin 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “4.Bakanlığımız aşılama programında yer almayan ancak yerelde yürütülmesi planlanan aşılama projeleri için il müdürlükleri döner sermayeleri marifetiyle herhangi bir veteriner biyolojik ürün temin edilemez. Yerelde yürütülmesi planlanan aşılama projeleri için Genel Müdürlükten proje bazlı izin alınır. Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde söz konusu ürünün Merkez Döner Sermaye Saymanlığı aracılığı ile temin edilmesi sağlanır. Yapılacak projelere uygulama ücretleri için 14/05/2024 tarihli ve 32546 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Veteriner Biyolojik Ürün ve Hayvan Tanımlama Araçlarının Bedelleri ile Uygulama Ücretlerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/11) hükümlerine ilişkin maddeler eklenir.

İl müdürlükleri, özel talepler de dâhil aşılama programında belirlenen sayıdan fazla aşı talep etmesi durumunda talebini aşı üretimini yapan enstitü müdürlüğüne iletir, söz konusu talep ilgili enstitü müdürlüğünce değerlendirilir ve durum Genel Müdürlüğe de bildirilir. Bakanlığımız aşılama programında yer alan ve ihtiyaç duyulan aşının üretim yetersizliğinden dolayı enstitü müdürlükleri tarafından temin edilememesi durumunda da söz konusu ürünün Merkez Döner Sermaye Saymanlığı aracılığı ile temin edilmesi sağlanır.” Aynı Ek’in Beşinci Bölümünün “B-Yurt içi Veteriner sağlık raporlarının düzenlenmesi ile ilgili hususlar” başlıklı maddesinin “3. Veteriner Sağlık raporunun düzenlenmesi ile ilgili genel hükümler” fıkrasının 3.4.numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “3.4. Aynı tarihte, aynı şahıs veya firmaya ait birden fazla araçla aynı yere sevk edilecek hayvan ve hayvansal ürünlere her nakil aracı için (kanatlı sevkleri hariç) ayrı ayrı veteriner sağlık raporu düzenlenir. Her nakil aracı için düzenlenen veteriner sağlık raporundaki tanımlama numaraları ile nakil aracında bulunan hayvanların tanımlama numaralarının uyumlu olması sağlanır. Kanatlı sevklerinde ise aynı tarihte, aynı şahıs veya firmaya ait birden fazla araçla aynı yere sevk edilecek hayvan ve hayvansal ürünler için tek veteriner sağlık raporu düzenlenir. Düzenlenen sağlık raporu fotokopi ile çoğaltılıp resmi veteriner hekim tarafından “Aslının Aynıdır” ibaresi konularak kaşe ile onaylanır ve onaylanan rapor fotokopileri diğer nakil araçlarına verilir.” Aynı Ek’in aynı bölümünün “H-Hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması” başlıklı maddesinin “9. Çalıntı/kayıp olan küpe ve çalıntı/kayıp/zayi olan mikroçiplerin kaydı” başlıklı fıkrasının 9.1. ve 9.2. numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“9.1.Çalıntı/kayıp kulak küpesi kayıt işlemi kolluk kuvvetlerinin tutanağına istinaden küpenin tahsisli olduğu kullanıcı tarafından, onaylama işlemi ise il sistem sorumlusu tarafından yapılır.” 9.2. Çalıntı/kayıp/zayi mikroçip kayıt işlemi kolluk kuvvetlerinin tutanağına istinaden mikroçipin tahsisli olduğu kullanıcı tarafından, onaylama işlemi ise il sistem sorumlusu tarafından yapılır.”

Bilgilerinize sunarız.