KSO Meclisine Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer konuk oldu

16 Temmuz 2025

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz  Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Meclis Toplantısının konuk konuşmacısı; Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer oldu.

Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Başkan Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye gelen Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer, şu ifadeleri kullandı: “Sunumumun dört ana başlığı olacak. Birincisi fikri sermayenin önemi, ikincisi fikri mülkiyet türleri, sınai mülkiyet verileri ve sanayiciye yönelik faaliyetler.  Bir işletmenin varlığı fiziki olan ve fiziki olmayan olarak tanımlanır. Fiziki olan varlıklar mesela fabrikanız, ekipmanlarınız, binalarınız bunlar fiziki varlıklarınız. Fiziki olmayan varlıklarınız da patent, marka, tasarım gibi fikri haklardan oluşan varlıklar. Bunlar, yıllar içerisinde değişiklik gösteriyor. Fiziki olmayan varlıkların payı 1975 yılında yüzde 17 iken 2020 verilerine göre bu rakam yüzde 90’a çıkmış. Güncel zamanda artık fiziki varlıklardan çok çok daha değer, önem addediyor.

Değerli markaların verilerini paylaşmak istiyorum sizlerle. Amazon’un marka değeri 299 milyar dolar. Apple’ın 297 milyar dolar, Microsoft 200 milyar dolara yaklaşmış, Tesla 66 milyar dolar civarında. Ülkelerin gayri safi milli hasılasına bakacak olursak da Finlandiya’nın 280 milyar dolar, Portekiz’in 250 milyar dolar, Macaristan’ın 178 milyar dolar. Bu üç ülke biliyorsunuz AB üyesi. Ve AB üyesi bir ülkeden çok daha fazla değeri var. Hidrokarbon ülkesi olan Katar’da da 237 milyar dolar civarında. Markalaşmanın geldiği noktanın ne kadar önemli olduğunu gösteren veriler bunlar.

Fikri haklar, düşüncemizden gelen ürünlerimiz. Bunların da kendi içinde türleri var. Telif haklan ve sınai haklar olarak ikiye ayırıyoruz bunları. Telif hakları deyince akla genellikle edebi eserler geliyor. Bir kitap yazıyorsunuz bu telif hakları grubuna giriyor.  Yazılımlar da telif hakkına giriyor ve bunlar Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından korunan haklar. Sınai mülkiyet hakları da Türk Patent tarafından korunuyor. Edebiyat ve sanat eserleri, heykeller, çizgi film karakterleri, mimari eserler, web sayfaları, fotoğraflar, haritalar ve bilgisayar programlarını örnek verebiliriz.

‘Bilgisayar programlan patentle korunabilir mi’ diye düşünülebilir. Bilgisayar programları patentle korunmuyor. Ama bir bilgisayar programı kullanarak teknik bir problemin çözümüne vesile olmanız halinde patentle korunabiliyor.  Sınai mülkiyet haklarını da kendi aralarında buluş olarak niteleyebiliriz. Bunu da ikiye ayırarak patent ve faydalı model diyebiliriz. Bunlar; tasarım, marka ve coğrafi işaret olabilir. Coğrafi işaretlerden de kastımız şu; bir yörenin iklimi ve o yörenin kendine özgü koşulları ile bir ürün ortaya çıkabiliyorsa buna coğrafi işaret diyoruz. Coğrafi işaret kişisel hak değildir, bölgesel bir haktır. Antep fıstığı, Edremit çizik zeytini, Kars kaşarını örnek verebiliriz. Bir üründe birden fazla fikri mülkiyet hakkı bulunabilir.

Kurumumuza ait 2002 ila 2024 arasında olan yerli patent başvurularının ve tescil sayılarının değişimini aktarmak istiyorum. 2002 yılında yerli patent başvuru sayısı 500’ün de altında. Sonra yukarıya doğru bir çıkış var. Senelere göre dalgalanmalar olabiliyor. 2024 yılında 10 bin rakamını geçmiş bulunmaktayız. Bu gayet güzel bir rakam. Almanya’nın da yerli patent başvuru rakamının 50 bin civarında olduğunu söyleyebilirim. Almamız gereken de çok yol var. 400’den 10 bine çıkmamızda da 25 katlık bir artış söz konusu. Tescil sayılarında da 73’tn 3390’a yani 3 bin 500 sınırına yaklaşma eğilimindeyiz.”