Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (DOMİF 14)’ün bölgemizin ve özellikle ülkemizin en önemli sorunu olan İşsizliğe çözüm konusunda etkisini göstereceğini söyledi.
8 Mayıs 2014 Perşembe günü(Yarın) 4’ncüsü açılacak olan” DOMİF 14 “ ün İşsizlerin çaresi olacağını vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu ,” geride bıraktığımız 12 yıllık dönemde ülkemizde ekonomik ve sosyal alanda köklü değişim ve dönüşümler yaşanmaktadır. Ekonomideki olumlu dönüşüm işgücü piyasalarını, istihdam yapısını ve sektörel dağılımları da etkilemektedir. İstikrarlı ekonomik büyüme performansımız, işsizliğin gerilemesine de katkıda bulunmaktadır. İşsizlik ülke gündemimizin en temel ve en önemli sorunuyken, diğer taraftan sanayicilerimiz de ara eleman bulma sıkıntısı yaşamaktadır. Bir yandan ciddi büyüklükte vasıfsız işgücü varken diğer yandan işletmeler mesleki becerilere sahip eleman bulmakta zorlanmaktadırlar”
İstihdamın artırılması ve işverenlere nitelikli eleman kazandırılması amacıyla başlatılan ve Kocaeli’nde KSO’nun Başkanlığında yürütülen UMEM projesi üçüncü yılını başarıyla tamamladığını belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Ancak hedeflerimize halen ulaşamadık. İşverenlerimizin talep ettiği sayıda kursiyer bulmakta zorluk çekiyoruz. Projeye işsizlerimizin ilgisi yetersiz olmaktadır.Kurslara yapılan başvuruların düşük kalmasının en temel nedeni; işsizlerin sanayi sektöründe çalışmaya istekli olmayışları ve kurslara kaydolarak sosyal yardım haklarını kaybetmek istememeleridir”
KSO Başkanı Zeytinoğlu ,sanayi kenti olan Kocaelide sanayicilerin öncelikle meslek liseleri mezunlarını tercih ettiğini ve bu okulların oldukça popüler olduğunu belirterek, “Tabi burada bölümler farklı farklı. Bazı bölümlerde daha fazlaya ihtiyaç var, bazı bölümlerde daha az. Bizim bölgemiz yüzde 30 otomotiv sanayiinde konsantre olan bir bölge. Tersanecilik de var. Ayrıca metal, makine üretimi de yüksek. Dolayısıyla metal işlemeye yönelik Endüstri Meslek Lisesi eğitimli öğrencilerin, kursiyerlerin bölgemizde daha fazla şansı olduğunu düşünüyorum. Tabii kimyasal da önemli bir konu. Kimyasal işlemesi, paketlenmesi konusudaki kuruluşların yüzde üçü bölgemizde bulunuyor”