KSO Meclis Toplantısı Soma Maden Ocağı Kazasında ölenler için Saygı Duruşu ile başladı
KSO Başkanı Zeytinoğlu’dan Soma faciası için Yardım Kampanyası önerisi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nun Mayıs ayı Meclis Toplantısı dün 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Akmeşe’de bulunan ve KSO’nun sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı’nda gerçekleştirildi. Anadolu Jet Başkanı İbrahim Doğan’ın konuk olduğu toplantıda Gebze Ticaret Odası Başkanı Naim Çiler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol ve Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş ve KSO Meclis üyeleri hazır bulundu.
KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında toplanan KSO Meclis üyeleri Soma’da hayatını kaybeden madem işçileri için gerçekleştirilen bir dakikalık Saygı Duruşu ile Meclis toplantısı başlatıldı. Meclis toplantısında ilk sözü alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin aileleri için KSO olarak yardım kampanyası önerisinde bulundu.Zeytinoğlu, yardım kampanyasının TOBB nezdinde veya KSO yönetim kurulu üyeleri olarak yardım toplayabileceklerini vurguladı. Hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet dileyen Zeytinoğlu, Mayıs ayı Meclis toplantısını Engelliler Haftası nedeniyle KSO’nun sosyal Projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde yapmayı uygun gördüklerini açıkladı.
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Konuşmasını “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” ni tanıtarak sürdüren KSO Başkanı Zeytinoğlu,”10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutlarım. Bizimköy, odamızın Avrupa’da dahi örneği olmayan en önemli sosyal sorumluluk projesidir. Bu proje ile engellilerin istihdamını sağlayarak toplumdan soyutlanmalarını önlemeyi amaçladık. Projenin ortakları; Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü Derneği’dir. Bizimköy projesi Avrupa Birliği’nin de desteğiyle 2006 yılında hayata geçirildi”
Projenin hayata geçtikten itibaren defalarca ödüllendirildiğini de ekleyen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Merkezimizde şu anda 63’ü engelli toplam 75 personel ile üretim sürdürülmekte. Bugün burada önemli markalara üretim yapıyoruz. Bunların yüzde 95’inin ihraç ediliyor. Ülke ekonomisine verdiğimiz katkı, engelli personelimiz için övünç kaynağı olmaktadır. Amacımız daha çok istihdam sağlamaktır. Bizimköy gibi üretim merkezlerinin Türkiye’nin her bölgesine yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME
Konuşmasına daha sonra ekonomik değerlendirme ile devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “İhracattaki artış memnuniyet vericidir. Mart ayında 14,7 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmıştır. TİM – Nisan ihracatı 13,2 milyar dolar olarak açıklandı. Altın dahil Nisan ayı ihracatı yine 14 milyar doların üzerinde olacaktır. Yılın ilk üç ayında ihracatımızda önemli artışlar kaydettik. Bu gelişmeleri yılsonu hedeflerine ulaşmada olumlu olarak değerlendiriyoruz
İhracatımızda en büyük partnerimiz olan Avrupa’nın payı da 2014 yılının başından bu yana artmaktadır. Mart ayında yüzde 57,7’ye yükselmiştir. (Mart 2013 yüzde 49,5) İhracatımızdaki olumlu gelişmeye döviz kurundaki değişimin ve Euro Bölgesinin olumlu katkısı olmaktadır. Avrupa Komisyonu, bahar ekonomik tahminler raporunu açıkladı.
Rapora göre AB bu yıl yüzde 1,6, gelecek yıl yüzde 2 büyüyecek.Avrupa Komisyonu ülkemiz için büyüme tahminlerini de yükseltti. Tahmin ; 2014’ de yüzde 2,6, 2015’de yüzde 3,3.
CARİ AÇIK
KSO Başkanı Zeytinoğlu , “Cari açık yılın ilk üç ayında 11,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde açık yüzde 30,8 azaldı. Yıllık cari açık 59,9 milyar dolara geriledi. Cari açıktaki azalmayı memnuniyet verici buluyoruz.
OVP’da 55 milyar dolar hedefleniyor. Önümüzdeki aylarda dış ticaret açığındaki azalmaya paralel olarak yıl sonunda hedefin altında gerçekleşme olabilir.
TL’nin gerçek değerine yakın olmasının ihracata ne kadar destek olduğunu görüyoruz. Tek endişemiz son aylarda TL’nin yeniden değer kazanması ile cari açıktaki gerilemenin olumsuz etkileneceği yönündedir” (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
HEPİMİZİN HAFTASI
Meclis toplantısının bitimi sonrası söz alan konuk konuşmacı Anadolujet Başkanı İbrahim Doğan ise güne üzücü bir olayla başladıklarını belirterek, “Soma’da yaşanan bu felakkat hepimizi çok üzmüştür. Bizimköy, muhteşem bir oluşum olmuş. Ne olursa olsun sonuç gerçeği ortaya koymaktır. Bu hafta hepimizin haftası. Bizler de bir çok konuda engelliyiz. Kendi adıma bu haftayı benim haftam olarak ilan edebilirim” dedi. Üretimle ilgili de konuşan Doğan, “Zihnimizi gelecekle meşgul etmeliyiz” ifadesine yer verdi.
Kocaeli’de Anadolujet olarak uçuşlara başladıkları dönemi incelediklerini kaydeden İbrahim Doğan, “Önce ihtiyacı anlamaya çalışıyoruz. İhtiyacı anlamak için de gidip ihtiyaç sahibine sorduk. Sonrasında pek çok haberler çıktı. Siyasi hamlelerle gelindi gibi. Bu tabi ki bir yatırım işi. Siyasi, ekonomik tüm paremetrelere paralel hareket edilmeli. Bu bölgeden uçuş potansiyellerine baktık. Buna göre Marmara bölgesi kapsamında büyük çoğunluk Kocaeli’den seyahat ediyor” dedi.
Kocaeli’den Ankara’ya seyehat edenler Ankara’dan dağıtılıyor diyen Doğan, “Ankara’ya uçakla gitseniz zamandan büyük tasarruf oluyor. Uçakla gidildiğinde zaman satın alıyorsunuz. 39 liradan 2 bin 15 kişiyi taşımışız şu ana kadar. Kocaeli’den pek çok yere sefer düzenliyoruz. Havayoluna yapılan her yatırım ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Burayı bir yatırım olarak görürüz. Buranın gelişimiyle ilgili pek çok kez bir araya geldik” şeklinde konuştu.
Kocaeli’yi rakamların yalan söylediği bir şehre benzeten İbrahim Doğan, “Gittiğimiz her yerde ortaya bir hizmet koymayı amaçlıyoruz. Sonuna kadar yanınızdayız. Buraya olan talep arttıkça daha fazla yatırım olacaktır. Havacılık Türkiye’deki en ciddi sektördür” dedi.