AB Sahil Temziliği

30 Eylül 2020

Kocaeli AB Bilgi Merkezi çevre ve deniz kirliliğine dikkat çekmek için Karamürsel’de plaj ve deniz temizliği etkinliği düzenledi.  Ereğli Defne Plajı’nda gerçekleştirilen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın yanı sıra TEMA Vakfı Kocaeli Temsilciliği, çevreci gruplar ve dernekler katıldı. Kocaeli Sanayi Odası, Karamürsel Belediyesi ve Karamürsel Sualtı Sporları Kulübü Derneği (KARSAD)’nin de destek verdiği etkinlikte denizdeki çöpler toplandı.

3 YILDIR DÜZENLENİYOR

Dünyanın çeşitli illerinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Delegasyonları 2017’den bu yana plaj ve sahil temizliği etkinlikleri düzenleyerek denizlerin karşı karşıya olduğu kirlenme tehdidi konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor. Bu yıl Covid-19 nedeniyle sınırlı sayıda etkinlik ve katılımcı ile düzenlenen kampanya kapsamındaki etkinlik Karamürsel Ereğli’de gerçekleştirildi. Programda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız bünyesinde 2011 yılından beri, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Projesi’ni sürdürüyoruz. Söz konusu proje doğrudan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na bağlı olarak çalışmakta olan Türkiye’deki diğer 20 bilgi merkezinden biridir” dedi.

ZEYTİNOĞLU: ‘KİRLİLİK KÜRESEL BİR SORUN’

Yıl boyunca AB kültürünü, değerlerini ve standartlarını yaygınlaştırmak üzere çeşitli aktiviteler organize ettiklerini ifade eden Zeytinoğlu, “Bugün olduğu gibi her yıl çevre temalı bir etkinlik de düzenleyerek bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Etkinlikteki en önem verdiğimiz nokta çocuklarımızın deniz ve çevre kirliliği konusunda bilinçlendirilmesidir. Deniz kirliliği tüm okyanusları etkileyen küresel bir sorun. Her yıl okyanuslarda biriken milyonlarca ton çöp, çevre, ekonomi, sağlık ve estetik bakımdan sorunlar doğuruyor” diye konuştu.

‘POŞET KULLANIMI YÜZDE 80 AZALDI’

Deniz çöpüyle mücadelenin AB’nin gündeminde öncelikli sırada yer aldığını hatırlatan Başkan Zeytinoğlu, “AB 2019 yılında, başta en çok plajlarda ve okyanuslarda görülen ürünler olmak üzere tek kullanımlık plastikleri sınırlandırmak için mevzuat kabul etti. Ülkemizde de plastik kullanımının azaltılması için 2019 yılında plastik poşetlerin ücretlendirilmesi sistemine geçildi. Bu uygulama ile ülkemizde plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 80 azaldı. Ayrıca bu yıl ambalajlarla ilgili Geri Kazanım Katılım Payı adı altında bir vergi sistemine de geçildi” dedi.

‘HASSASİYET ARTTI’

Ülkemizde kamu ve özel sektörün çevre konusundaki hassasiyetinin arttığını ifade eden Zeytinoğlu, “Bu yatırımlarda ilimizde de vilayetimiz, büyükşehir belediyemiz ve firmalarımızın büyük payı bulunmaktadır. Bununla birlikte çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını da söyleyebiliriz. Örneğin; Büyükşehir’e ait hava uçağı ve tekneler ile Marmara Körfez’inde kirlilik takibi yapılıyor. Bu uygulamaların sonucunda KBB ve ilçe belediyelerimizin de özverili çalışmaları ile 6 adet mavi bayraklı plaja sahibiz. (İl olarak Karadeniz ve Marmara Denizinde kıyılarımız var. Oda olarak bizde çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİ: TAKDİR EDİYORUM

Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Farkındalık yaratmak adına yapılan bu aktivitede kuruluşlarımıza destek oluyoruz. Avrupa Birliği’nin ülkemizdeki temsilcisi olan büyükelçimize Karamürselimizi gezdirme imkanı bulduk. En iyi temizlik çevreyi kirletmemektir” dedi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Bir günlüğüne buradayız. Çevrenin korunması için verilen çabaya şahit olduk. Her gün ortaya konan çabayı çok çok takdir ediyorum. Sayın Belediye Başkanı aynı zamanda burada faaliyet gösteren sanayi kolları durumun bilincinde. Sanayi kentinde deniz turizminin olması çok çok etkileyici. Sanayinin, çevreyi korumanın, denizin plajın bütünlüğünü görüyoruz bu da çok mutluluk verici” dedi.