KSO ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönem geleceğine ilişkin olarak tarafların yapması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
25-26 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da gerçekleşen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısına katıldığını, bu üst düzey toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AB Bakanı Volkan Bozkır, AB Türkiye Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Avrupa Komisyonu’nun Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Karmenu Vella, Avrupa Komisyonu’nun Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Üyesi Wolfgang Burtscher, EUROCHAMBRES CEO’su Arnaldo Abruzzini, BUSINESSEUROPE CEO’su Markus J.Beyrer, BUSINESSEUROPE Uluslararası İlişkiler Direktörü Luisa Santos, AB özel sektör temsilcileri, uluslararası finansal kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, oda borsa ve sektör meclisi temsilcileri katıldığını hatırlatan Ayhan Zeytinoğlu bu toplantılarda yaptığı konuşmalarda ekonomik diyalog mekanizmasının önemine vurgu yaparken asıl olarak Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin canlandırılması gereğine dikkat çektiğini söyledi.
-GKRY BLOKAJI KABUL EDİLEMEZ
800 bin nüfuslu bir ülke nedeniyle altı faslın açılamamasının demokratik bir uygulama olmadığını söyleyen Ayhan Zeytinoğlu, GKRY tarafından bloke edilen yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik gibi fasılların Türkiye’de reformların devam etmesi açısından kritik önemde olduğunu belirtti.
“AB eğer Türkiye’de reform yapılmasını ve yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanındaki sorunlara çözüm bulunmasını istiyorsa bu fasılların önündeki engelleri kaldırmalıdır” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu, bu görüşleri AB’nin en üst düzey yetkililerine birinci elden ifade ettiğini vurguladı.
Ayhan Zeytinoğlu Türkiye AB ilişkilerine ilişkin olarak şu değerlendirmeleri yaptı:
“Biliyorsunuz Türkiye ve AB arasında siyasi diyalog ve üst düzey enerji diyalogu başlatılmıştı. Bu toplantı ile; üçüncü konu olan ekonomik diyalog için ilk somut adım atıldı. Toplantıda; hem Türkiye ve AB’den bakanlar ve Komisyon Üyeleri, hem de iş dünyasının temsilcileri aynı masa etrafında ilk defa bir araya geldi.
Bu toplantı; mevcut sorunların konuşulması ve ortak çözümlerin bulunması açısından büyük önem taşıyor.
Biliyorsunuz; Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler son derece güçlü.
AB; ülkemizin en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor.
Diğer taraftan, Türkiye de; AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağı. Dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 40’ını AB ile gerçekleştiriyoruz.
2015 yılındaki AB ile olan ticaret hacmimiz 142,7 milyar dolar idi. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların da yaklaşık yüzde 70’i AB kaynaklı.
Ancak değişen rekabet koşulları, hem AB’yi hem de ülkemizi doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla oyunun kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor.”
-TARAFLARIN YAPMASI GEREKENLER
Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısında dile getirilen görüşleri de dile getiren Ayhan Zeytinoğlu bu görüşleri şöyle özetledi:
“Bu diyalogların ülkemizi AB üyeliği hedefine yaklaştırması gerektiğini, bu kapsamda Türkiye’nin gerekli yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini belirttik.
*TTIP sürecine ülkemizin de kesinlikle dahil olması gerektiğini, Türkiye’nin önceliklerinin TTIP sürecine mutlaka yansıtılmasını istediğimizi belirttik.
*Taraflar arasında ticaretin ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasının gerekliliğine inandığımızı ifade ettik.
*Önümüzdeki yıl Gümrük Birliği’nin güncelleneceğini, bu süreçte ülkemizin serbest ticaret anlaşmaları ve ulaştırma kotalarına ilişkin yaşadığı sorunlarına çözüm getirilmesi gerektiğini belirttik..
*Vizelerin kaldırılması için açıklanan takvime sadık kalınması gerektiğini ilettik.
*Müzakere sürecinde çeşitli fasılların bloke edilmesinin demokratik bir yaklaşımdan uzak olduğunu belirttik.
*Nitekim bu durum her iki tarafın da kazanımlara ket vuruyor.
-GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER
Başkan Zeytinoğlu son güncel ekonomik gelişmelerle ilgili olarak da şu değerlendirmeleri yaptı:
Mart ayında da bütçe 6,6 milyar TL açık verdi. Bütçe gelirleri yüzde 22 artarken, bütçe giderleri yüzde 18 arttı.Mart’taki açığın nedeni cari transferlerdeki artış. Mart ayında cari transferlerde yüzde 51 artış olmuş. Ancak ilk üç aya baktığımızda bütçe denk.
İhracat rakamlarında sürekli bir artış yakalayamıyoruz.
Mart ayında TÜİK rakamlarına göre 12,8 milyar dolar ile (TUİK) yüzde 2,3 artış olurken TİM rakamlarına göre nisan ayında tekrar düşüş 11.4 milyar dolar ile yüzde 2.8’lik bir düşüş gözlendi. TİM yaptığı açıklamada ihracat miktarı artarken, birim ihracat fiyatlarının düştüğünü belirtti. Bu bizim istemediğimiz bir durum. Bunun önüne geçmek için katma değerli ürün ihracatına yönelmeliyiz. Ayrıca Türkiye’de ihracat büyümenin lokomotifi olmalı.
-AB ÜLKELERİNE İHRACAT ARTIYOR
Ülkelerle olan ticaretimize baktığımızda; 3 aylık dönemde Avrupa’ya ihracatımızın yüzde 6 artışla canlandığını görüyoruz. Avrupa’ya ihracatımız geçen yılın aynı döneminde önceki yola göre yüzde 7 azalmıştı.
İran ambargosunun kalkması ile mart ayında bu ülkeye ihracat yüzde 56 arttı. Geçen yıl ise bu artış yüzde 6 ile sınırlı kalmıştı.
Öte yandan komşumuz ülkelerde yaşanan olumsuz koşullar hala devam ediyor. Umarız barış ortamı bir an önce sağlanır
Kısa dönemde baktığımızda; önümüzdeki aylarda kurdaki euro lehine gelişmenin ihracatımızı tetikleyebileceği söylenebilir.
Dış ticaret açığı 2013 yılından bu yana sürekli geriliyor.Bu çerçevede ilk çeyrekte dış ticaret açığı yüzde 21 azaldı. Bunun cari açıkta yansımasını da görüyoruz. Bununla birlikte; yıllık cari açıktaki gerilmenin artık dip yaptığını düşünüyoruz.
Yılın ortalarına doğru cari açığın yetersiz turizm gelirlerinden dolayı, tekrar yükselebileceğini düşünüyoruz.
-FAİZLER DÜŞMELİ
Nisan ayında enflasyon 3 yıl aradan sonra yüzde 6.6 olarak yüzde 7’nin altına geriledi. Önümüzdeki aylarda da gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz.
Enflasyondaki düşüşün süreklilik kazanacak olması, Merkez Bankasının faiz indirme kararlarında etkili olacaktır. 31 Mayıs’ta gerçekleşecek PPK Toplantısında tekrar faiz indirimi bekliyoruz.
Faiz indirimi daha fazla yatırım anlamına geliyor. Bu arada ÜFE bu yılın başından beri sürekli geriliyor. ÜFE mart ayında yıllık olarak yüzde 2,9’a geriledi. Mart ayında yüzde 8,14 olan ÜFE’yi ise elektrik ve gaz sektörü çekti.
Sanayinin kapasite kullanımına baktığımızda Türkiye ölçüsünde kapasite kullanımının yüzde 74,1’den yüzde 75,3’e çıktığını görüyoruz. Aynı şekilde Kocaeli’de de kapasite kullanımı uzun bir süredir yüzde 70,5 düzeyindeydi. Bu rakamın da yüzde 71.1’e çıktığını memnuniyetle görüyoruz.