KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Ankara’da yaşanan vahşi terörist saldırının Türkiye’nin gündemini ve önceliklerini değiştirdiğine işaret ederek;
“Yaşanan saldırıda hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, ülkemize sabırlar diliyorum. Bütün ülkemizi büyük üzüntüye boğan kalleş saldırıyı şiddetle kınıyor. Terörün her türünü lanetliyorum.
Şuan itibariyle saldırı öncesi önem taşıyan birçok konu önemini yitirdi. Artık istisnasız, amasız, ancaksız birlik olma, kenetlenme günündeyiz. Türkiye’nin soysal, ekonomik, politik tüm kanaat önderleri, karar alıcılar, azan terörün kalplerde, beyinlerde yarattığı tahribatı gidermek için birlik olmalı, herkes kenetlenmeli. “Birbirimize sahip çıkmalıyız.” Değerlendirmesini yaptı.
Milletçe Hepimizin Başı Sağ olsun!
Terörün lanetlenmesinin yeterli olmadığı bir süreçten geçildiğini söyleyen Ayhan Zeytinoğlu;
“Bizler politikayla ilgilenmiyoruz. Bizim işimiz ekonomi. Biz Türkiye’nin ekonomik olarak
güçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Büyük bir genç nüfusu olan Türkiye’ye karşı asgari görevimiz, bu ülkenin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlamaya yönelik olarak adımlar atmak çaba göstermek.
Görevimiz bu ülkede yaşayan insanlarımızın refahtan faydalanmasını sağlamaya çalışmak. Bu ülkenin insanlarının kaliteli bir şekilde beslenmelerini ve barınmalarını, kaliteli eğitim almalarını, kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını, gelecek endişesi taşımalarını sağlamak üzere gereken ortamı oluşturmak için çabalamak.
Bu nedenle özel sektör olarak daha çok istihdam sağlamaya, rekabet gücümüzü arttırmaya, küresel vizyonla çıtayı daha da yükseltmeye çalışıyoruz.
Dayanışma İçinde Olmalıyız
Ancak bugün hepimiz açısından daha büyük, daha yeni sorumluluklarla karşı karşıyayız. Bu nedenle tüm sivil toplum örgütleri, iş örgütleri olarak dayanışma içinde olmalıyız. Bu ülkenin geleceğine, çocuklarına, gençlerine vahşice, kahpe yöntemleri kullanmaktan çekinmeyerek kast edenlere karşı hep birlikte, dayanışma içinde olduğumuzu ve ayakta olduğumuzu göstermek zorundayız.
Onlar yüzlerimizde yılgınlığı, bıkkınlığı, moralsizliği görmemeliler. Onlar yüzlerimizde başarıya ulaşacaklarını görmeliler.
Bugün itibariyle, bu kadar acılıyken,bu kadar kalplerimiz kanarken en azından bu süreçte artık ekonomik performansa ilişkin rutin rakamların önemi kalmamıştır.
Biz o rakamları yeniden en iyi noktalara taşıyacak güze, ülkesine, vatanına aşık girişimcilere, sanayicilere sahibiz. Biz, bizi hedef olarak gören teröre karşı kolkola, tek yumruk olarak ‘biz’ diyebileceğimiz ortamı sağlamaya yardımcı olmalıyız.
Seçim Ortamı Ayrı Düşürmemeli
Bu nedenle Türkiye’de siyasetin yapmanın ortak paydası da büyümüştür. Bir yandan da seçim ortamı nedeniyle bu ortamın gereklerine uyarak yaşanan siyasi çekişmelerin dozu düşürülmelidir. En azından seçimden sonra ve hatta seçimi bile beklemeden daha kapsayıcı, daha güven verici, daha birleştirici söylem ve eylemlere ihtiyacımız var. Tüm siyasi aktörlerden bu sorumluluğu beklemek hakkımız olmalıdır.
Birliğimizi Pekiştirmeliyiz
Terör yılgınlık ve bıkkınlık yaratmak istiyor. Terör birliğimizi bütünlüğümüzü bozmak istiyor. Bu nedenle dayanışma içinde birlikte hareket etmek ve milli birliğimizi pekiştirmek zorundayız.
Soğukkanlı olmalı, gerginliği ve çatışmayı besleyen söylem ve eylemlerden uzak durmalıyız.
Suçlular Ortaya Çıkarılmalı
Can güvenliğinin ve huzurun tam olarak sağlanması için gereken tüm tedbirlerin alınması ve uygulanması, bu olayın suçlularının ortaya çıkarılması fazlasıyla önem taşımaktadır. Kamuoyu vicdanının rahatlatılması için zorunludur. Gün birlik olma, demokrasiye sahip çıkarak kenetlenme günüdür.
Türkiye ekonomisinin belirsizlik nedeniyle rekabet gücünde bir düşüş ivmesi içinde bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu bu konuda da değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ekonomisinin rekabet gücünün gerilediğine dikkat çekerek, Türkiye’nin rekabetçilik sıralamasında gözlenen düşüşte makroekonomik ortamın bozulmasının rol oynadığını dikkat çekti.
Geçtiğimiz ay World Economic Forum 2015-2016 dünya rekabetçilik endeksinin açıklandığını, endekse göre Türkiye’nin 6 sıra gerileyerek 51’nci sıraya düştüğünü hatırlatan ve böyle bir ortamda bir an önce yapısal reformların hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Başkan Zeytinoğlu şöyle konuştu:
“Geçen yıl olduğu gibi Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin içinde bulunan bileşenler arasında en iyi performans 16.sırada yerini koruyan pazar büyüklüğü kaleminde gösterilmekte. Bu yıl en ağır düşüş Kurumsal Yapılanma Endeksinde olup Türkiye bu sıralamada 75.sırada yer almış.
Rapora göre; ülkedeki hassas siyasi dönem (Haziran 2015 seçimleri) ile jeopolitik çatışmaların birleşmesi sonucunda oluşan belirsizlik ortamı Türkiye’nin kalkınmasında ciddi rolü olan özel sektör yatırımlarının ve özellikle uluslar arası yatırımların yavaşlamasına sebep oldu. Yatırımların yavaşlamasında yüksek enflasyonun yarattığı belirsizlik ve yerel finansal sektöre duyulan güven ile bu sektörün etkinliğindeki düşüş de rol oynadı. Türkiye’nin rekabetçilik sıralamasında yaşadığı düşüşte makro ekonomik ortamın bozulmasında rol oynamış gözükmektedir.
Böyle bir atmosferde sanayide, teknolojide ve hizmetlerde rekabet gücümüzü yukarılara çekmek zorunda olduğumuza inanıyorum.
Ülkemizin ihtiyacı olan büyüme ivmesini, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilerek yakalayabileceğine inanıyorum.