Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı gerçekleştirildi

31 Ocak 2023

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile değerli konukların katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantı öncesi AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölümü Başkanı Müsteşar Ramūnas Janušauskas ve ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, AB Bilgi Merkezleri ile bir araya geldi. Ardından Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi Açılış Toplantısı ve ‘Dijital Çağın Becerileri’ Paneli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Vekili Ayhan Zeytinoğlu’nun  katılımıyla gerçekleştirildi.​ Avrupa Beceri Yılı kapsamında ‘Dijital Çağın Becerileri’ teması ile düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB Bilgi Merkezleri projesinin 1996 yılından beri yürütüldüğünü, proje ile Avrupa Birliği ve Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri hakkında toplumun tüm kesimlerini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturmanın hedeflendiğini söyledi.

HİSARCIKLIOĞLU: AB İLE İLİŞKİLER SON DERECE ÖNEMLİ

Avrupa Birliği ile ilişkilerin Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için son derece önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz, TOBB olarak bu nedenle AB ile ilişkileri daima önceliklerimizin başında tutuyoruz. Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu değiliz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünü alındığında, ilişkileri canlandırma ihtiyacının bariz şekilde ortaya çıktığını söyledi.

ÇAĞIN İHTİYAÇLARI…

Hisarcıklıoğlu, “Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konuları da Türkiye – AB ortak çalışma alanına dâhil edilmelidir. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi bir başka önemli işbirliği alanı olmalıdır” şeklinde konuştu. Becerilerin çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yeni kuşaklar, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımlarla istihdam piyasasına çıkmalıdır. Kısaca, eğitim beşeri sermayemize değer katmaktadır. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasına destek olmaktadır. Aynı şekilde gümrük birliğinin modernizasyonu da Türk ve AB iş dünyası için ciddi katkılar sağlayacaktır. Esasen, biz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan, AB tarafından Ekim ayında İstanbul’da açıklanan Türkiye Yatırım Platformu mekanizmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanizmanın bir an önce işlevsel hale gelmesini istiyoruz” dedi.

VİZE VE TAŞIMA KOTALARINA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Diğer taraftan iş insanları için vize konusunun son dönemde daha ciddi boyutlara ulaştığına değinen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümlük Birliği  dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini de desteklemektedir. Kısaca, Türkiye – AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam vardır. Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansımaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye – AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık  % 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır.”

BÜYÜKELÇİ LANDRUT: KARŞILIKLI FAYDA SAĞLAYACAK

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da Avrupa Birliği Merkezleri Ağı Projesi’nin Türkiye ile işbirliği ve ekonomi dünyasıyla iletişimde önemli rol oynadığını söyledi. Gümrük Birliği kapsamında projenin karşılıklı fayda sağlayacağına işaret eden Meyer-Landrut, “Toplumlar ve iş dünyasıyla birliğe dayalı Avrupa Birliği konusunda tüm ülke genelinde doğru ve yerinde bilginin paylaşılmasını sağlayan odalar, yürütülen çalışmalarda önemli yer tutuyor. AB Türkiye Delegasyonu olarak her zaman sizlere desteğimizi sunuyor ve bu iş birliğinin önümüzdeki yıllarda da faydalı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL ÇAĞIN BECERİLERİ PANELİ

Açılış konuşmalarının ardından “Dijital Çağın Becerileri” başlıklı paneli gerçekleştirildi. Norm Digital Bilişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Yeniçare’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TÜSİAD Digital Türkiye Yuvarlak Masa Eş Başkanı Perihan İnci, Fütüristler Vakfı Onursal Başkanı ve Metaverse Union Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, TOBB Üniversitesi Rektör Danışmanı Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Ergin oldu. Konuşmacılar, 2023 Avrupa Beceri Yılı kapsamında dijital çağ için gerekli beceriler hakkında görüş bildirdi.

Program sonunda AB Bilgi Merkezi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma konusunda gençleri dahil etmeyi amaçlayan bir girişim olan Genç AB Sürdürülebilirlik Elçileri ile bir araya gelindi.