28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü bu yıl dünyanın dört bir yanındaki insanları “iş sağlığı ve güvenliğinde önleyici bir kültür geliştirilmesi” temasında birleştiriyor. Burada kastedilen sadece kaza ve yaralanmalar değildir; işyerinde psikososyal riskler ve stres konusunda önleyici bir kültür geliştirilmesi, aynı zamanda daha iyi çalışma koşullarına da katkı sağlanmasıdır. Bu günün duyarlılık arttırılmasına vesile olması amacıyla Türkiye dâhil, Avrupa genelinde kampanya kapsamında çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.
Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri bu ay içinde Türkiye genelinde düzenlenen 20 etkinlik ile iş sağlığı ve güvenliği alanında hem Türkiye’deki duruma hem de bu konudaki AB perspektifine ve değerlerine dikkat çekmektedirler. Bu çerçevede Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Marmara Üniversitesi, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da konferans ve münazara gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) girişimi ile kabul edilen 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde her yıl çalışanların duyarlılığı arttırılmakta ve daha iyi çalışma koşulları için sarf ettikleri çabalar desteklenmektedir. Bununla bağlantılı olarak öncülüğünü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) yaptığı “İşçi Anma ve Yas Günü’nde” ise dünya çapında iş esnasında hayatını kaybeden ya da ağır yaralanan işçiler anılmaktadır.
AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Béla Szombati konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İş kalitesinin temel bir unsuru olmanın yanı sıra güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı AB üyeliği için de bir koşul oluşturmaktadır”.
Bu gün münasebetiyle 20-21-22 Nisan tarihlerinde İstanbul’da Türkiye’nin 20 farklı ilinden 126 çalışan ve işveren, akademisyenler ve gazetecilerin katılımı ile AB İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu gerçekleştirildi. Kocaeli AB Bilgi Merkezi de Kocaeli’den 13 işçi ve işveren ile foruma katılım sağladı.
Ayrıca, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde çalışanlar üzerinde bu konudaki farkındalığın arttırılması amacıyla <İŞ GÜVENLİĞİ “ZORUNLULUK” DEĞİL “KÜLTÜR” OLMALIDIR> temasıyla, Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Genel Sekreteri Memet B.Turabi yaptı. Konuşmasında AB’de İş Sağlığı ve Güvenliği sürecine değinen Turabi, “AB sosyal politikasının temel bir unsuru olan “İşyerinde Sağlık ve Güvenlik” alanında, AB’nin geniş kapsamlı bir mevzuatı bulunmaktadır. AB politikaları, bir yandan iş kazalarını ve hastalıklarını önlerken, diğer yandan da iş kalitesinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır. İşyerinde Sağlık ve Güvenlik, AB’nin -azami sayıda riski asgari sayıda yönetmelikle düzenleyen güçlü bir hukuki çerçeve ile- önemli bir fark yarattığı alanlardan birisini oluşturmaktadır.” dedi. Ayrıca 2011 yılından bu yana KSO bünyesinde bulunan Kocaeli AB Bilgi Merkezi hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmasının ardından seminer, iş sağlığı ve güvenliğinde taraflar ve sorumluluklara hızlı bir bakışla başladı. Ancak kanunun getirdiği yükümlülüklere değil iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturma ihtiyacına odaklanıldı. Bu kültürü inşa etme yolunda uzun yıllardır edinilen tecrübe devletin, özel sektörde çalışan üst düzey yöneticilerin ve iş güvenliği uzmanlarının gözüyle değerlendirildi; karşılaşılan zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma yollarıyla ilgili deneyimler katılımcılar ile paylaşıldı.
İlk sunumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSGÜM Kocaeli Bölge Şefi Hüseyin Sezek, “Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunda yaptı. Hüseyin Sezek Sunumunda mevzuattan ziyade, Türkiye’nin 10 yıllık İSG macerasını katılımcılara aktardı.
Ardından Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Koordinatör Yardımcısı Mert Aksu, Firmalarda İş Sağlığı Güvenliği Uygulamalarını paylaştı.
CEBİR Şirketler Grubu Genel Müdürü Şafak Aydın ise, Sağlık ve İş Güvenliğinde Doğru Bilinen Yanlışlara değindi.
Sendikaların İş Sağlığı Güvenliği’ne Bakışını Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel sundu. Yücel Yücel ile birlikte, sendikanın Kocaeli Şubesi’nden bir çok kişi seminere katılım sağladı.
“Iş Güvenliği Zorunluluk Değil Kültür Olmalıdır” diyen A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Fatma ALIŞ’ın ardından, CEBİR Şirketler Grubu Genel Koordinatörü Dr. Muhsin GÜNEŞLİK’in “Alt İşveren Modeliyle İş Sağlığı ve Güvenliği” sunumuyla seminer sonlandı.
Bu yılın İSG teması ‘önleme kültürü oluşturma’, iş yerlerinde psiko-sosyal risk ve stres yönetimi dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliğinin bir çok yönüne temas etmektedir. İş ortamında bir önleme kültürü oluşturulması için işveren ve çalışanların birlikte çalışması zaruridir zira böylece işyerlerinin güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi, kazaların bildirimi, psiko-sosyal risklerin tespit edilerek ortadan kaldırılması otomatik refleks haline dönüşecektir.
Bu kapsamda Avrupa genelinde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan ilki 27 Nisan’da Letonya’nın Riga kentinde AB Konseyi’nin Letonya Dönem Başkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Sağlıklı İşyerleri İyi Uygulama Ödülleri etkinliğiydi. Bu etkinlik kapsamında Avrupa genelinde işyerlerinde stres ve psikolojik risk yönetimi konusunda öne çıkan iyi uygulama örneklerine ödüller verildi. Tören, 27-28 Nisan tarihlerinde AB Dönem Başkanlığı tarafından düzenlenen kapsamlı bir iş sağlığı ve güvenliği konferansının bir parçasını oluşturmaktadır.
AB’nin güvenli işyerlerine desteğine ilişkin daha fazla bilgi için: https://osha.europa.eu/en/teaser/oshwiki-article-towards-an-occupational-safety-and-health-culture
Türkiye’deki etkinliklere ilişkin bilgi için web sitesini ziyaret ediniz: avrupa.info.tr