Aynı zamanda kısa adı “DEİK” olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun Başkan yardımcılığı gibi önemli bir görevide üstlenen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ülkemize gelen Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı N’Zapayeke ile beraberinde yer alan İletişim, Ulaşım, Ticaret ve Sanayi Bakanlarını İstanbul TOBB Plaza da karşılayarak iş görüşmeleri gerçekleştirdiler. KSO Başkanı Zeytinoğlu, TOBB Plaza’da ayrıca DEİK Başkan yardımcısı olarak Bangaldeş-Türk İşadamları konsey toplantısına da başkanlık yaptı.
Türk ve Orta Afrika Cumhuriyeti ülkeleri arasındaki toplantının Ev sahipliğini üstlenen DEİK Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, Orta Afdika Cumhuriyeti Başbakanı N’Zapayeke’nin Türkiye ziyaretiyle iki ülke arasında yeni bir dönemin başladığını belirterek, konuk heyete Türk özel sektörü adına teşekkür etti.Türkiye’nin 2023 hedeflerine değinen Zeytinoğlu, bu hedeflere ulaşmak için Afrika kıtasına büyük önem verildiğini dile getirerek, “Türkiye olarak Afrika kıtasına çok önem veriyoruz, diğer medeniyetler gibi Afrika’yı bir çekişme alanı olarak görmüyoruz. İnsanlığın o bölgeye borcu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacminin 2000 yılında 4 milyar dolar düzeyinde olduğunu, Türkiye ekonomisinde sağlanan gelişmeyle bunun 2013 yıl sonu itibarıyla 20 milyar dolar seviyesine yükseldiğini anlatan Zeytinoğlu, uzun vadeli ve iki tarafın da kazandığı iş birliği modellerinin avantajlarına dikkati çekti. DEİK’in 54 Afrika Cumhuriyeti ülkesinden 29’uyla ikili iş konseyi kurduğunu anımsatan Zeytinoğlu, bugün atılacak adımla Orta Afrika ile de bir ikili iş konseyinin açılmasının kolaylaşacağını kaydetti.
Toplantıda daha sonra söz alan Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı Andre N’Zapayeke, Türk iş adamlarının Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, “Altyapı yatırımları, enerji üretimi, su arıtma tesisleri ve madencilik alanlarında Türk iş adamlarıyla beraber çalışmak istiyoruz” dedi.
Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı N’Zapayeke, ülkesinde istikrarsız ortamın halen sürdüğünü belirterek, taşların yerine oturmasının ardından ülkenin altyapısını inşa etmeye başlayacaklarını söyledi. Ülkesinin doğal kaynakları ve potansiyel iş imkanlarına ilişkin bilgiler veren N’Zapayeke, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Afrika’nın merkezinde olduğunu, göç dalgalarının tam ortasında olduklarını ifade ederek, “Ülkemiz tarımcılık açısından büyük faaliyetleri sürdürmektedir, bunun yanında Afrika’da ilk hayvancılık yapan ülke konumundayız. Petrol rezervlerimizin zenginliğini de hatırlatmak isterim” diye konuştu.N’Zapayeke, Türkiye’de özel sektörün de potansiyel imkanları nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ilgi duyduğunu belirterek, “İstikrarın sağlanmasının ardından altyapı yatırımları, enerji üretimi, su arıtma tesisleri ve madencilik alanlarında Türk iş adamlarıyla beraber çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.Geçmişte yaşanan insan hakları ihlali kaynaklı uygulamalar nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti’nde silahlanarak hak arayışının ön plana çıktığını kaydeden N’Zapayeke, silahsızlanmayı sağlamak için çalıştıklarını söyledi. N’Zapayeke, “Barış olmadan iyi bir ekonomiden söz edilemez, barış olmazsa büyük yatırımcı grupları ülkeye gelemez. Amacımız güvenliği sağlayarak, iyi bir seçim sistemini tesis etmek” bilgisini verdi.