KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Dijital teknoloji sosyoekonomik dönüşüme imza atıyor

Dijital teknolojinin günümüzde toplumsal ve ekonomik dönüşümde belirleyici olduğunu biliyoruz. Akademide üretilen bilgiyi teknolojiye ve üretime dönüştürerek ekonomiye kazandırmak zorundayız.

Bu kapsamda bilim, teknoloji, dijitalleşme, ar-ge ve inovasyona kaynak ayıran ülkelerin, ekonomiklik düzeylerinin daha ileri seviyede olduğunu söyleyebiliriz. İl olarak biz de, teknolojiye ve bilime ulaşma konusunda çok şanslı bir konumdayız. 2 devlet ve 1 vakıf üniversitesi, Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, Ulusal Test Merkezi – TSE, Bilişim Vadisi ile birlikte 5 Teknopark ve 2 Teknoloji Transfer Ofisi ilimizde konumlanmış durumda. Sanayiciler olarak bu fiziki yakınlıktan faydalanmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye’yi küresel rekabette dünya devleriyle yarışır hale getirecek TOGG’un Ar-Ge merkezinin Bilişim Vadisi’nde olması da Kocaeli’deki otomotiv ve otomotiv yan sanayi firmaları için bir motivasyon kaynağı .

Önümüzdeki süreçte yerli ve milli otomobilimizin üretimine ilimizin daha çok katkı vereceğini düşünüyoruz.

Diğer taraftan Türkiye’nin bilişim üssünün ilimizde bulunması yine bu bölgedeki teknoloji üreten firmaların sayısının da artmasını sağlayacaktır.

BÜYÜME

2024 Yılı III. çeyrek büyüme oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti. Sıkılaşmanın etkisiyle büyüme ivmesinin yavaşladığını görüyoruz. Üçüncü çeyrekte sıkılaşmanın etkisiyle büyüme ivmesinin yavaşlayacağını bekliyorduk. En yüksek artış deprem bölgesi inşasının da etkisiyle yüzde 9,2’lik artışla inşaat sektöründe. Tarımda yüzde 4,6; hizmetler sektöründe yüzde 1,4’lük ufak bir artış var.

Bununla birlikte sanayide yüzde 2,2, imalat sanayinde yüzde 2,8, yatırımlarda yüzde 0,8’lik daralmalar karşımıza çıkıyor.

İHRACAT

Kasım ayında ihracat yüzde 3,1 düşüşle 22 milyar 291 milyon dolar oldu. Düşüş, Suudi Arabistan, Mısır gibi pazarlarımızda tekrar ihracat artışları olduğu dönemde Avrupa’daki yavaşlamanın yansıması oldu.

En fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ilk sırayı alan Almanya’ya ihracat yüzde 3,8 düşüşle 1 milyar 681 milyon dolar oldu.

İhracat ABD ‘ye yüzde 12,6, İngiltere’ye yüzde 16,5, İtalya’ya yüzde 13,1 artarken, Irak’a ihracat yüzde 15,2 geriledi.

İTHALAT

Kasım ayında ithalat yüzde 2,4 artışla 29 milyar 654 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yatırım malları ithalatı yüzde 15,5 düşüşle 4,1 milyar dolara gerilerken hammadde ithalatı yüzde 3,4 artışla 20,3 milyar dolara çıktı.

Tüketim malları ithalatı ise yüzde 15,6 artışla 5,2 milyar dolara çıktı.

En fazla ithalat yaptığımız ülkelerden Rusya’dan ithalat yüzde 6,1 artışla 3 milyar 670 milyon dolar, Çin yüzde 2 artışla 3 milyar 632 milyon dolar oldu. Bu ülkeleri ithalatın yüzde 3,1 arttığı Almanya 2 milyar 302 milyon dolarla izledi. Dış ticaret açığı yüzde 23,3 artışla 7 milyar 363 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KOCAELİ DIŞ TİCARETİ

Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre Kocaeli’den ihracat yüzde 1,8 artışla 3 milyar 295 milyon dolar oldu. Kocaeli’den yapılan ithalat ise yüzde 6,2 artışla 6 milyar 557 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Onbir aylık dönemde ihracat yüzde 7,5 artışla 37 milyar 278 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4 düşüşle 70 milyar 931 milyon dolara geriledi.

İlk on bir aylık döneme baktığımızda; Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin ekim verilerine bakıldığında Kocaeli 2 milyar 527 milyon dolar ile 5 milyar 37 milyon dolarlık ihracat yapan İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. Kocaeli’nin ardından İzmir, Bursa ve Tekirdağ geldi.

ENFLASYON

Enflasyon verilerine baktığımızda kasım ayında; TÜFE aylık yüzde 2,24 artışla yıllık yüzde 47,09 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 0,66 artışla yıllık yüzde 29,47 olarak gerçekleşti. Bu sınırlı gerilemenin baz etkisiyle olduğunu ve aralıkta da devam edeceğini söyleyebiliriz. Daha büyük gerilemenin ise ocak ayında olmasını bekliyoruz.

SANAYİ ÜRETİMİ

Ekim ayında sanayi üretimi aylık yüzde 0,9 gerilerken yıllık olarak yüzde 3,1 düşüş gösterdi. Bu arada sermaye malı üretimi aylık bazda yüzde 3,5, yıllık bazda yüzde 9,3 düşüş gösterdi. İleri teknoloji ürünleri üretimindeki düşüş aylık yüzde 7,9, yıllık yüzde 13,1 oldu. Sanayi üretimi beşinci aydır gerilemesini sürdürürken alınan tedbirlerin etkisiyle üretimde daralmaların görülebileceğini tahmin ediyorduk.

KAPASİTE KULLANIMI

Kasım ayı kapasite kullanım oranı ekim ayına göre 1,2 puan artarken geçen yılın aynı ayına göre 1,9 puan düşüşle yüzde 76,1 olarak gerçekleşti. Kocaeli’de kapasite kullanımı ekim ayına göre 0,3 puan artarken geçen yıla göre 0,4 puan düşüşle yüzde 71,3 olarak gerçekleşti.

İŞSİZLİK

İşsizlik oranı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,3 puan, bir önceki aya göre 0,1 puan artışla yüzde 8,8 oldu. Eylül’den ekime; Çalışabilir Nüfus 35 bin kişi, İşgücüne katılanlar 219 bin kişi, İstihdam edilenler 156 bin kişi arttı. Ekim itibariyle toplam istihdam 32 milyon 970 bin kişi oldu.