Başkan Zeytinoğlu: Gri su kullanımında Türkiye’de öncü ve örnek olmalıyız

Kocaeli sanayisi gri su olarak isimlendirilen ‘geri kazanım suyu’nu  kullanarak Türkiye’de öncü ve örnek olmalı.

Bu amaçla seferberlik başlatmak gerektiğini vurgulamak isterim. Gri su kullanımı maliyetleri yüzde 78 düşürüyor, yine de teşvik araçlarıyla gri su kullanımının özendirilmesi gerekiyor.

Su kaynaklarımız, Kocaeli’nin sürdürülebilir kalkınması ve ekolojik çevrenin korunması için hayati öneme sahip. Özellikle iklim değişikliği nedeni ile yağışların yeterli olmadığı bu dönem, su konusundaki hassasiyeti daha da artırdı.

Su kaynaklarımızın daha verimli kullanılabilmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2014 yılından bu yana evsel atıksu arıtma tesis çıkış sularından gri su elde ediyor. İçilebilir temiz şebeke suyu yerine bu gri suyun kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.

İSU tarafından yürütülen “Geri Kazanım Suyu Projesi” yıllık 48 milyon m3 kapasiteye sahip. Bu sular; sanayi de proses suyu olarak ve *yeşil alanların sulanması için kullanılıyor.

Kocaeli’de sanayide tüketilen su miktarı ise toplam yıllık 50 milyon metreküp. Dolayısıyla tesislerimizin proses suyu ihtiyaçlarında geri kazanım suyu alternatif bir çözüm kaynağı.

Şu an 9 sanayi kuruluşumuz (TÜPRAŞ, Goodyear, Prometeon, Air Liquid, Entek, Federal Mogul, Koruma, Shell, Habaş) ve 2 OSB’miz (Alikahya OSB, Asım Kibar OSB) proseslerinde gri suyu kullanıyor.

Bununla birlikte gri su kullanımı ile maliyetlerimizin düşeceğini hatırlatmak isterim. Gri su, şebeke suyuna göre yüzde 78 oranında fiyat avantajı sunuyor.

Gri suyun sanayide kullanılması için seferberlik başlatmalıyız.  Yapıların inşa sürecinde firmaların gri su kullanılmasına yönelik yatırımlar devlet tarafından teşvik edilmeli.

Fakat sırf sanayici iradesinde gri su kullanımına geçiş çabaları eksik kalır. Binalar yapılırken de gri su kullanımı için tesisat inşa edilmesi, belediyelerin ruhsatta yapacağı çalışmayla sağlanabilir.  Kocaeli olarak gri su kullanımında öncü olmalı, Türkiye sanayisine örnek olmalıyız.

DIŞ TİCARET

İhracat haziran ayında yüzde 10,6 gerileyerek 18 milyar 569 milyon dolara geriledi. Bu azalışta, haziran ayında dokuz günlük bayram tatilinin etkisi var.

Haziranda en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke sıralamasında yüzde 1,2 düşüş ve 1 milyar 494 milyon dolarlık ihracatla Almanya ilk sırada yer aldı. İhracatın yüzde 0,5 gerilediği ABD’ye 1 milyar 227 dolar ihracat yapıldı. 973 milyon dolar ihracat yapılan İngiltere, 942 milyon dolar ihracatla İtalya, 838 milyon dolarla Irak ilk 5 arasında yer aldılar.

Haziran’da ithalat yüzde 4,1 düşerek 25 milyar 4 milyon dolar oldu. Yatırım malları ithalatı yüzde 4,6 düşüşle 3,7 milyara geriledi. Hammadde ithalatı yüzde 5,4 düşüşle 17,6 milyar dolar oldu. Tüketim malları ithalatı yüzde 3,4 düşüşle 3,8 milyar dolar oldu.

En fazla ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Çin yüzde 1,4 düşüş ve 3 milyar 362 milyon dolarla ilk sırayı aldı. 2 milyar 923 milyon dolarlık ithalatı yüzde 0,4 artan Rusya ikinci sırada yer aldı.

Almanya’dan ithalat yüzde 0,4 düşerek 2 milyar 906 milyon dolar oldu. İtalya’dan ithalat yüzde 0,2 gerileyerek 1 milyar 156 milyon dolar oldu. ABD’den ithalat yüzde 0,1 artışla 1 milyar 145 milyon dolar.

İthalat rakamlarına baktığımızda üretim ve yatırıma yönelik kalemlerde artış olmasını beklerken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz.

Haziranda dış ticaret açığı yüzde 21,4 artışla  6 milyar 435 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KOCAELİ DIŞ TİCARETİ

Kocaeli Gümrükleri verilerine göre haziran ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 0,5 düşüşle 3 milyar 48 milyon dolar, ithalat yüzde 3.4 düşüşle 6 milyar 188 milyon dolar oldu.

İlk altı aylık dönemde Kocaeli’den ihracat yüzde 5,3 artışla 19 milyar 658 milyon dolar, ithalat yüzde 2,2 düşüşle 38 milyar 646 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin haziran verilerine baktığımızda bakıldığında İstanbul 4 milyar 31 milyon dolar ile ilk sırayı aldı. Kocaeli 2 milyar 31 milyon dolar ile ikinci sırayı aldı. Kocaeli’ni İzmir, Bursa ve Ankara izledi.

ENFLASYON

Enflasyon verilerine baktığımızda haziran ayında;

TÜFE bazında yüzde 1,64 artışla yıllık yüzde 71,60 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 1,48 artışla  yıllık yüzde 50,09 olarak gerçekleşti. Enflasyonun beklentilere paralel, baz etkisiyle de düşüş gerçekleştiğini görüyoruz.

TALİHSİZ AÇIKLAMA

Bu arada geçtiğimiz hafta TÜİK Başkanı Sayın Erhan Çetinkaya; enflasyon hesaplama yöntemi ile ilgili yaptığı basın toplantısında “hızla artan şirket kârları enflasyonu körüklüyor.” diye talihsiz bir açıklama yaptı. “Şirket kârları enflasyonun üzerinde artıyor. Türkiye’deki fahiş şirket kârları enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip” ifadelerini kullandı.

Üreten, istihdam sağlayan ve bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü, enflasyon konusunda suçlu ilan etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz.

 

CARİ AÇIK-DIŞ TİCARET AÇIĞI

Mayıs ayında yıllık cari açık 25 milyar 191 milyon dolara geriledi. Aylık açık 1 milyar 23 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllık açıktaki 6.5 milyar dolarlık iyileşmede, dış ticaret açığındaki düşüş ve turizm gelirlerindeki artış etkili.

Gecen yılın aynı ayında 10,5 milyar dolar olan dış ticaret açığı 4,2 milyar dolara geriledi.

Hizmetler dengesi ise 3,9 milyar dolardan 4,7 milyar dolara çıktı. Haziran’da dış ticaret açığındaki yükselişin cari açığa yansıyacak olmasına karşın turizm gelirlerinin katkısıyla açığın sınırlanması beklentiler arasında.

SANAYİ ÜRETİMİ

Sanayi üretimi mayısta aylık bazda yüzde 1,7 artarken, yıllık bazda yüzde 0,1  geriledi. İmalat sanayinde aylık artış yüzde 2,1 artarken yıllık olarak yüzde 0,4 olarak geriledi. Ara malı üretimi aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 0,3 artış  görüldü. Enerji üretimi aylık yüzde 0,9 gerilerken, yıllık yüzde 4,3 artış gösterdi. Sermaye mali üretimi aylık yüzde 5.1 artarken, yıllık yüzde 3,3 geriledi. Orta-yüksek teknoloji mal üretimi aylık yüzde 7,3, yıllık yüzde 2,8 artış gösterdi. Yüksek teknolojide mal üretiminde aylık yüzde 5,2, yıllık yüzde 18 düşüş görüldü.

İŞSİZLİK

Nisan’dan mayısa çalışabilir nüfus 36 bin kişi, İşgücüne katılanlar 245 bin kişi, İstihdam edilenler 273 bin kişi arttı.  Mayıs ayında yıllık olarak Çalışabilir Nüfus 518 bin kişi, İşgücüne katılanlar 953 bin kişi, İstihdam edilenler  1 milyon 267 bin kişi arttı.

Mayıs itibariyle toplam istihdam sayısı 32 milyon 920 bin kişiyle en yüksek düzeyine ulaştı. Mayıs 2023’te toplam istihdam 31 milyon 653 bin kişi olarak gerçekleşmişti.

ÇEVRE ÖDÜLLERİ

 Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Törenimizin 30’uncusunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Mehmet Özhaseki’nin teşrifleriyle gerçekleştirdik.

Ödül törenimizde;

Teşvik Ödülü • Sönmez Transformatör Sanayi ve Ticaret A.Ş., Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Tedarik Sanayi Çevre Ödülü • LindeOpsan Otomotiv Parça San. ve Tic. A.Ş.,  Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Makina Sektörü Çevre Ödülü • SystemairHsk Havalandırma Endüstri San. ve Tic. A.Ş.,  Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Otomotiv Ana Sanayi Çevre Ödülü • Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., – Kocaeli, Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Çevre Ödülü • Assan Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. – Tuzla firmalarının oldu.

Ödül almaya hak kazanan ve başvuruda bulunan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum.