KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: OVP’yi uzun vadeli stratejik adımlarla desteklemeliyiz

 

Orta  Vadeli Program’ı incelediğimizde, programla sanayicilerin öngörülebilir bir ekonomi adına beklentilerini karşıladığını söylemek mümkün.

Programın enflasyonun düşürülmesi, finansal istikrarın, sürdürülebilir büyümenin sağlanmasının yanı sıra yatırım ve yabancı sermaye açısından da beklentileri karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa Birliği çıpası da sürece büyük katkıda bulunabilir.

2025-2027 dönemini içeren OVP’nin ötesinde daha yapısal reformları da sürekli kılacak şekilde, uzun vadeli stratejilerin de kurgulanması gerekliliğine de dikkat çekmek isterim.Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye ekonomisinin istikrarında istihdam, teknoloji ve kaynak ihtiyacı açısından kilit önemde.

Bu kapsamda Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de önem arz ediyor. Türkiye’nin, AB ilişkilerinde dijital ticaret düzenlemeleri başta olmak üzere bazı konularda geride kaldığını söyleyebiliriz.

Gümrük birliğinin modernizasyonu sürecini 2014’ten beri konuşuyoruz ancak siyasi engeller sebebiyle hala başlatılamadı. Yeni bir gümrük birliğinin yanı sıra ticari ilişkinin yeşil ve dijital ittifaklar oluşturarak, anlaşmaya dijital hizmet ticareti ile ilgili bölümler eklenmesi gerekiyor.

BÜYÜME

2024 Yılı ikinci çeyrek büyüme oranımız yüzde 2,5 artış gösterdi. Bu durum sıkılaşmanın etkisiyle büyüme ivmesinin yavaşladığını gösteriyor. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda; Harcamalarda yavaşlama, sanayide daralma, ihracat ve yatırımlarda ivme kaybı olduğunu görüyoruz. İnşaat, deprem bölgesindeki yenilenme çalışmaları nedeniyle büyümesini sürdüren sektör. 2022’nin son çeyreğinden bu yana ilk kez yüzde 0,5 artan yatırımlarda; inşaat yatırımları yüzde 8 büyürken, makine teçhizat yatırımları yüzde 5,6 daraldı. İhracatın yatay kaldığı ve ithalatta da yavaşlamayla net dış ticaret, ekonomiye pozitif katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde.

İHRACAT

Ağustos ayında ihracat 22 milyar 63 milyon dolarla yüzde 2,4 artış gösterdi. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında en önde yer alan Almanya’ya ihracat yüzde 6 düşüşle 1 milyar 674 milyon dolar oldu. ABD, İngiltere ve Irak’a yönelik ihracatta artış sürdü. Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracat ise dikkat çekici bir şekilde yüzde 65,3 artışla 1 milyar 38 milyon dolar oldu.

İTHALAT

Ağustos’ta ithalat yüzde 10,8 gerileyerek 26 milyar 991 milyon dolar oldu. Bu kapsamda Yatırım Malları ithalatı yüzde 10,7 düşüşle 4 milyar dolara geriledi.

Ara Mallar ithalatı yüzde 13,1 düşüşle 18,7 milyar dolar olurken, Tüketim Malları ithalatı yüzde 1,1 artışla 4,1 milyar dolara yükseldi.

En fazla ithalat yapılan ülkeler sıralamasında Çin yüzde 4,9 artış ve 4 milyar 21 milyon dolarla ilk sarayı alırken. Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 0,6 artarak 3 milyar 358 milyon dolara çıktı.

Ağustosta dış ticaret açığı yüzde 43,4 gerileyerek 4 milyar 928 milyon dolar oldu.

KOCAELİ DIŞ TİCARETİ

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ağustos ayında Kocaeli’nden gerçekleşen ihracat yüzde 10,2 artışla 3 milyar 268 milyon dolar, ithalat yüzde 6,6 düşüşle 6 milyar 340 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sekiz aylık döneme baktığımızda ihracat yüzde 6,5 artışla 26 milyar 612 milyon dolar, ithalat yüzde 4,2 düşüşle 51 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin ağustos verilerine baktığımızda; İstanbul ihracatı yüzde 6,41 düşüşle 4 milyar 781 milyon dolar, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 20,26 artışla 2 milyar 833 milyon dolar oldu. İstanbul ve Kocaeli’ni İzmir, Bursa ve Tekirdağ izledi.

Kocaeli geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 477 milyon dolar artırarak ağustosta ihracatta en fazla artış gerçekleştiren il oldu. İlimizin bu başarısına katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı kutluyoruz.

CARİ DENGE

Temmuz ayında 566 milyon dolar fazla verildi ve yıllık cari açık 9 milyar 85 milyon dolar oldu. Yıllık açıktaki 5,9 milyar dolarlık iyileşmede, dış ticaret açığındaki düşüş ve turizm gelirlerindeki artış etkili oldu. Temmuz ayı itibarıyla 2023’te 10,8 milyar dolar olan dış ticaret açığı 2024’te 5,1 milyar dolara geriledi.

Hizmetler dengesi ise 6,1 milyar dolardan 6,9 milyar dolara çıktı. Ağustos’ta da dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açığa yansıyacağını, turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık açıktaki gerilemenin devam edeceğini söyleyebiliriz.

SANAYİ ÜRETİMİ

Sanayi Üretimi temmuz ayında yıllık bazda yüzde 3,9 gerilerken aylık olarak yüzde 0,4 artış gösterdi. Alınan tedbirlerin etkisiyle üretimde daralmaların görülebileceğini tahmin ediyorduk.

Sektörler itibariyle ve aylık değişimlerden ziyade yıllık değişimlere baktığımızda; Madencilik ve taşocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve enerji sektörü dışındaki sektörlerde gerilemeler var. Sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki gerilemeleri, katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemsiyoruz. Önümüzdeki aylarda üretimde toparlanmalar görebilmeyi temenni ediyoruz.Ancak sıkılaşma tedbirleri kapsamında yavaşlamalar beklenebileceğini söyleyebiliriz.

KAPASİTE KULLANIMI

Ağustos ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı ayına göre 0,7 puan, temmuz ayına göre 0,5 puan geçen yıla göre de 0,7 puan azaldı.

Kocaeli’nde kapasite kullanımı geçen yıla göre 0,4 puan artarken, temmuz ayına göre 0,6 puan gerileyerek yüzde 71,0 olarak gerçekleşti.

İşsizlik oranı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan, bir önceki aya göre 0,4 puan gerileyerek yüzde 8,8 oldu. Haziran’dan temmuza; Çalışabilir Nüfus  36 bin kişi artarken, İşgücüne katılanlar 123 bin kişi, İstihdam edilenler 235 bin kişi arttı.  Temmuz itibariyle toplam istihdam 32 milyon 712 bin kişiyi çıktı.