KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubatta aylık 4.2 milyar dolar artışla yıllık 53.3 milyar dolara yükselen cari açığın artışının frenlenmesi için dış ticaret açığındaki büyümenin sınırlandırılmasına ve döviz girişini sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, açıkta asıl etki olan dış ticaret dengesindeki bozulmanın şubatta da kendini gösterdiğini, ithalatın ihracattan daha hızlı arttığını ve hizmetler dengesinden gelen fazlanın artışta sınırlayıcı etkisi olduğunu belirterek, “Cari açıktaki bu yükseliş sürpriz olmadı. Bu artıştaki en büyük etken yüksek dış ticaret açığıdır. Şubat’ta dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 1.9 milyar doları artarak 4.4 milyar dolara yükseldi.” dedi.
Özellikle petrol fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle ithalat artışına dayalı olarak yıllık cari açıkta artışın devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Mart ayında da petrol fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla çok yükseldiğini biliyoruz. Mart ayında ihracat 15 milyar doları aşarak rekor kırdı. Ancak ithalatın da çok fazla artmış olması cari açığın martta da büyüyeceğinin işaretini veriyor.” dedi.
Yıllık olarak bakıldığında cari açığın 2017 şubat ayında 34.1 milyar dolardan 2018 şubat ayında 53.3 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Dış ticaret açığı bu süreçte 23.6 milyar dolarlık artışla 41.8 milyar dolardan 65.4 milyar dolara çıkmış. Aynı dönemde hizmetler dengesinden kaynaklanan girişler ise 5.3 milyar dolar atışla 15.3 milyar dolardan 20.6 milyar dolara yükselmiş. Hizmet ticareti cari açığı gerileten bir faktör olarak devreye giriyor ancak bu kalemden daha fazla katkı gelmesini bekliyoruz.” dedi.
Açığın finansmanı ile ilgili değerlendirmesinde Zeytinoğlu, “Şubat ayında doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar, portföy yatırımlarında ise 297 milyon dolar çıkış oldu. Dolayısıyla açığın finansmanında rezervlerden de kullanıldı. Şubat ayında rezervlerde 263 milyon dolar azalış gözlendi.” dedi.
Doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar ‘net çıkış’ın irdelenmesi gereken bir gelişme olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, doğrudan yatırımlardaki gerilemede yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptığı doğrudan yatırımların bir önceki yılın aynı ayına göre net bazda 592 milyon dolar artarak 779 milyon dolara yükselmesinin etkili olduğuna dikkat çekerek, “Sanayicinin hangi nedenlerle yurt içi yerine yurt dışında yatırım yaptığının araştırılması gerekir.” şeklinde konuştu.