KSO’nun Ekim Ayı Meclisinin Konuğu T.C. Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy Oldu

13 Ekim 2017

1-DSC_6110 DSC_6121 DSC_6122
DSC_6137 DSC_6154 DSC_6186
DSC_6208 DSC_6217 DSC_6254
DSC_6291 DSC_6299 DSC_6342

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ekim ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde yapıldı. Meclis toplantısının konuğu T.C. Kocaeli Valisi Hüseyin AKSOY oldu. Meclis Toplantısına,  KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Metraco A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Okçu, OSB Başkanları, meclis üyeleri ve meslek komite üyeleri katılım sağladı.

Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başlayarak, “Eylül ayında ihracat 11,8 milyar dolar olup yüzde 9 arttı. İthalat 19,9 milyar dolar yüzde 131arttı. On iki aylık ihracatımız 153,5 milyar dolara yükseldi. İhracatımız artıyor, ancak ithalat artış hızının gerisinde kalıyor. Dolayısıyla dış ticaret açığı yüzde 85 artış ile 8,1 milyar dolara yükseldi.” dedi. Almanya, İngiltere, ABD, Irak ve İtalya’nın en büyük ihracat pazarlarımız olmaya devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Irak’taki son gelişmeler ihracatımızda ivme kaybettirebilir. Diğer taraftan, geçtiğimiz pazar günü ABD’nin Türkiye’ye yönelik seyahat vizesi işlemlerini durdurması kararını son derece talihsiz bir gelişme olarak görüyoruz. ABD önemli bir ticari ortağımız. İhracat yaptığımız beşinci ülke, ithalatta ise dördüncü sırada yer alıyor. Umarım ilişkiler bir an önce normalleşir.” dedi.

Zeytinoğlu Kocaeli dış ticaretine ilişkin değerlendirmesinde, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilerle her ay ilimizin İhracat ve ithalat rakamlarını açıklıyoruz. Eylül ayında ilimizden 1,5 milyar dolar ihracat ve 4,2 milyar dolar ithalat yapıldı.” dedi.

TÜFE’nin eylülde yüzde 11,20 seviyesine yükselmesini değerlendiren Zeytinoğlu, üretimde ithalata bağımlılığın ve döviz seyrinin maliyetleri yükselttiğini belirterek, “Temelde baktığımızda yüksek enflasyonun arkasında, ÜFE’nin yüksek seyri geliyor. Enflasyondaki yükselişin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bekliyoruz. Son birkaç gündeki dolardaki yükseliş OVP hedefini yakalamamızın zor olduğunu gösteriyor.” dedi.

2018-2020 dönemi Yeni Orta Vadeli Programa yönelik değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30’a çıkıyor. Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den, yüzde 22’ye çıkacak. Biz tam tersine vergi oranlarında indirim bekliyorduk. OVP’ye göre 2017 bütçe açığı 61,7 milyar TL olarak öngörülüyor. Mevcut güvenlik sorunları ve FETÖ ile mücadele kapsamında yapılan harcamaları makul karşılıyoruz. Ancak borçlanmanın artması, faizlerin yükselmesine neden olduğundan, yatırım yapma kabiliyetimizi azaltıyor.” dedi.

Ülkemizde işsizlik yapısal sorunuyla ilgili KOÜ’nün desteğiyle bilimsel bir saha araştırması yaptıklarını belirten Zeytinoğlu, “Ülkemizde işsizlik sorunu var, ama birçok işletmemiz de işçi bulamamaktan yakınıyor. Özellikle nitelikli ara eleman bulmak büyük sorun olarak karşımızda duruyor. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı da gün geçtikçe artıyor. Yaptığımız saha araştırmasını İŞKUR’a kayıtlı işsizler, İŞKUR’a kayıtlı olmayan imalata yönelik meslek lisesi mezunları, İŞKUR’a kayıtlı olmayan MYO mezunları, İŞKUR’a kayıtlı olmayan kız meslek lisesi mezunları, halen çeşitli işletmelerde çalışan ancak iş arayışında olanlar, çeşitli işletmelerin insan kaynakları yöneticileri olmak üzere toplam 481 kişi üzerinde yaptık.

Birinci grup olan, İŞKUR’a kayıtlı işsizler; kronik işsizlik eğilimi olan, ücreti ön planda tutan, rahatlık isteği ön planda olan, işsiz kalmayı çok fazla dert etmeyen, olumsuz tutum sergileyen bir profil. İŞKUR’a kayıtlı uzun süreli işsizler ile ilgili acil önlem alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bireylerin kendilerini geliştirmeleri için sunulan kurslara rağmen işe yerleşememeleri, bu grup ile ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor. Bu işsiz grubunun işe girişlerini özendirecek bir takım mekanizmalar geliştirmek gerekiyor. İŞKUR tarafından her bir kayıtlı işsiz için oluşturulacak performans puanı sistemi geliştirilerek, işe bağlılığı yüksek olan, gerçekten çalışmak isteyen kişilerin işe yerleştirmelerine öncelik verilebilir diye düşünüyoruz.

Ancak, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasındaki meslek lisesi ve Meslek Yüksek Okulu mezunlarının İşe bağlılık ve sadakat eğilimlerinin yüksek, diğerlerine göre daha olumlu tutum sergilediklerini gördük. Sanayiciler olarak biz de üzerimize düşeni yapmalı ve Meslek Lisesi ve MYO mezunlarına ücret verirken pozitif ayrım yapmalıyız.” dedi.

BİZİMKÖY projesi hakkında bilgi aktaran Zeytinoğlu, “Projemiz Avrupa Birliği’nin desteği ve sanayi kuruluşlarımız, İŞKUR ve Odamızın maddi katkılarıyla 2006 yılında hayata geçti. Amacımız bu merkez ile engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlamaktır. Merkezimizde; konfeksiyon, mantar üretimi, seracılık, açık arazi sebze ve meyve yetiştiriciliği kollarında olmak üzere; 105’i engelli toplam 113 personel çalışıyor. Merkezimizden 2010 yılından bugüne başka bir iş yerinde çalışmak üzere 66 kişi ayrıldı. Ayrıca 2 kişi üniversite eğitimi görmek için ayrıldı. 6 kişi de emekli oldu.

Geçtiğimiz yıl daha fazla istihdam sağlamak amacıyla yeni bina yatırımı için inşaat çalışmalarına başladık. Bu inşaatı üyelerimizden aldığımız destekle imece usulü ile yaptık. Üretim sahasını iki katına çıkardık. İlave ettiğimiz alanlarda engelli istihdamına yönelik farklı üretim alanları yaratma düşüncesindeyiz. Şimdilik bu küçük girişimimizle 5 engelli vatandaşımıza meslek edindirdik. Bu ilave alan bize 20 engelli personeli daha istihdam etme imkanı sağlayacak.” dedi.

Zeytinoğlu, BİZİMKÖY’ün kurulduğundan bu yana birçok ödüle layık görüldüğünü ve en son  2015 yılında Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği Odalar yarışmasında 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İstihdam Yaratma/ İş Geliştirme” kategorisinde dünya şampiyonu olduğunu söyledi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

KSO MECLİS ÜYESİ TEKİN URHAN:

Toplantının teklif ve temenniler kısmında söz alan KSO Meclis Üyesi Tekin URHAN, “Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Urhan, konuşmasına Türkiye ve dünyadaki aile şirketleri oranları hakkında bilgi vererek başladı ve uzun süre ayakta kalabilen aile işletmelerinin sürdürülebilir yapıya sahip olabilmelerinin dayandığı sebepler hakkında bilgi aktardı.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği ve kuruluş amacı hakkında bilgi aktaran Urhan, “TAİDER, Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında İzmir’de kuruldu. Genç sanayimizi güçlü ve sürdürülebilir kılmak üzere şimdiden harekete geçmek ve aile şirketlerinin nesiller boyu devamı için çalışmalar yapmak ülke ekonomimiz için önemli bir sorumluluk ve ihtiyaçtır. Bizler aile, iş (profesyonellik) ve ortaklık (mülkiyet) boyutlarını  fark etmeleri ve üzerinde çalışmaları için emek, kaynak ve zaman ayırmaları gerektiğine inanıyor ve bu bilincin artması doğrultusunda büyüyerek gelişiyoruz. Vizyonumuz, ülkemizin, aile şirketlerinin gelecek nesillere devrinde en başarılı ülke olmasını sağlamak, misyonumuz ise ailede Birlik işletmede sürdürülebilirlik söylemi ile ülkemiz aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığına önderlik etmektir.” dedi.

Derneğe üyelik koşulları hakkında bilgi aktaran Urhan, gelecek nesil üyelerine sunulan imkânlara ilişkin, “Dünyada önde gelen birçok girişimcinin ve deneyimli uzmanın tecrübelerini öğrenmek, gelecek nesil akranlarıyla bir araya gelerek deneyim paylaşma fırsatı, sosyal iletişim ağı geliştirmek ve liderlik deneyimi kazanmak gibi bir çok avantaj sağlamakta.” dedi.

Tekin URHAN konuşmasını, TAİDER’in kuruluşundan bu yana gerçekleşen ulusal zirvelerinin beşincisinin “Aile Şirketlerinde Ben’den Biz’e Doğru” temasıyla 03-04 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşeceğini söyleyerek tamamladı. (Tekin Urhan’ın sunumunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.)

KOCAELİ VALİSİ HÜSEYİN AKSOY

Kocaeli; sanayinin başkenti ve Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisidir. Burada Vali olarak görev yapmaktan büyük onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Özellikle sanayi ve diğer sektörlerde kentimizin gelişmesi ve kalkınması için yürütülecek çalışmalarda Kocaeli Valiliği olarak sizlerin her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.  Türkiye’de imalat sanayinin ve toplanan vergilerin en önemli kısmı Kocaeli’de gerçekleştiriliyor. İzmit Körfezi Türkiye’de en büyük limanlardan biridir. Kocaeli; birçok alanda Türkiye’nin ilkleri arasındadır.  Kocaeli Türkiye’ye örnek olan illerden birisidir. İlimizde çok güzel iki üniversitemiz bulunuyor. Onlarda kentimizin gelişmesi ve kalkınması adına önemli çalışmalar yürütüyor.” dedi.

“KOCAELİ’NİN SANAYİ DIŞINDA DA ÖNEMLİ POTANSİYELLERİ VAR”

Vali Aksoy, “Bizim en önemli sorunlarımızdan biri tüm Türkiye’de olduğu gibi iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu belirli bir meslek gurubu var ve onlar nitelikli eleman arıyor. Bir de nitelikli eleman olup, iş bulamayan insanlarımız var. Bu iki talebin bir araya getirilmesi ve iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gerekiyor. Bu konuda Kocaeli Üniversitemiz bir ön çalışma gerçekleştirdi. Biz de iş dünyası ile okullarımızı bir araya getirerek ihtiyacın giderilmesi konusunda gayret göstereceğiz.” dedi.

Kocaeli’nin sanayi dışında da önemli, potansiyelleri olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Turizm noktasında önemli değerlerimiz bulunuyor. Kocaeli’nin turizm pastasından daha ciddi bir pay alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde Odalarımızla ve sektör temsilcileriyle birlikte belirli çalışmaları ortaya koymak amacındayız. Turizm değerlerinizi ne kadar iyi tanıtırsanız o kadar fazla çok anlam ifade eder.” dedi.

“SON YILLARDA ENGELLİLERE DÖNÜK ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin Türkiye’de örnek olabilecek, uluslararası alanda ödül almış bir proje olduğunun altını çizen Aksoy, “Bu kapsamda öncelikle emeği geçmiş herkese teşekkür etmek istiyorum. Engellilerin toplumun ayrılmaz bir parçası olması, onların ekonomik anlamda kendilerine katkı sağlayabilecek bir konuma taşınmalarını gerçekleştirecek bu organizasyon gerçekten örnek bir çalışmadır. Bunun daha da geliştirilerek, farklı iller ve bölgelere de yansıtılması büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda engellilere dönük çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Devletimizin yürüttüğü bu çalışmaların yanında çeşitli kurum ve Odalarımızın yürüttüğü çalışmalarla engellilerin hayata kazandırılması sağlandı. Bu çalışmaları takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Engelliler toplumun ayrılmaz birer parçasıdır. Hepimiz birer engelli adayıyız ve bunu asla unutmamalıyız. Kocaeli birçok noktada üretime katkı sunduğu gibi sosyal projelerde öne çıkan bir kent. Yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye örnek oluşturan bir kenttir.” dedi.