Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 27 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisinin ilk kez negatife dönerek küçülmesini; “Bu gelişme, 15 Temmuz kalkışmasının ekonomiye en belirgin daraltıcı yansıması oldu.” şeklinde değerlendirdi. Ekonomide üçüncü çeyrekteki daralmaya rağmen ‘umutlu’ olduğunu dile getiren Ayhan Zeytinoğlu: “Hükümetimizin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla son çeyrekte ekonominin tekrar büyüyeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
2016 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 gerileyen büyüme oranına ilişkin olarak; “GSYH’da üçüncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 1,8 gerilemeyi tahminlerimizin üzerinde olmasına rağmen bekliyorduk. Yılın ilk dokuz ayında ortalama büyüme oranımız yüzde 3’ün altına geriledi. Umarız son çeyrekteki toparlanma ile yılı yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme oranı ile kapatabiliriz.” değerlendirmesini yapan Ayhan Zeytinoğlu; Bu yıl GSYH hesaplamalarının Avrupa Birliği Yönetmeliklerine uygun olarak revize edildiğini kaydederek; “Bu çeyrekten itibaren gayrisafi yurtiçi hasıla hesaplama yönteminin revize edilerek yapıldığını görüyoruz. Yeni hesaplama ile yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme rakamları da değişti. Zincirleme hacim endeksine göre hane halkının tüketimi yüzde 3,2 ve ihracat yüzde 7 azalırken, ithalat yüzde 4,3 ve devletin tüketim harcamaları yüzde 23,8 artmış olduğunu, buradan da sadece kamu harcamalarının ekonomiye katkı verdiğini görüyoruz. ” dedi.
KSO Başkanı “Son 27 çeyrektir aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde negatife döndü. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomimize en belirgin daraltıcı etkisinin üçüncü çeyrekte yansıdığını biliyoruz. Artarda açıklanan yapısal reformlarla hükümetimizin aldığı tedbirler, son çeyreğe biraz daha umutlu bakmamızı sağlıyor.” dedi.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; 2016 yılının üçüncü çeyreğinde imalat sanayinin katkısının yüzde 1,4 ve hizmetler sektörünün katkısının yüzde 8,4 gerilediğinin altını çizerek, “Hizmetler sektörü ve özellikle sanayinin GSYH içindeki katkısının ciddi oranda gerilediğini gözlemliyoruz. Bizim uzun vadeli perspektifimizde ihracata ve yatırımlara dayalı bir ekonomik büyüme modeli var. Diğer taraftan iç taleple ilgili en önemli göstergelerden biri olan hane halkı nihai tüketim harcamalarının 2016 üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 azaldığını görüyoruz. Son dönemlerde büyümede etkili olan iç talebin de yaşanan olumsuz koşullardan ve öngörülebilirliğin zayıflamasından gerekli katkıyı veremediğini görüyoruz.” dedi.
-Yıllık Cari açık 33,8 milyar dolara yükseldi.
Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistiklerini de değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Geçen yılın ekim ayından itibaren baz etkisinin kalkması ile cari açığımız 33,8 milyar dolara yükseldi. Bir sonraki ayda da yıllık cari açıkta sınırlı yükselişin devam edeceğini tahmin ediyoruz.” açıklamasını yaptı.