Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu “15 Temmuz’un ekonomiye daraltıcı etkisi netleşti”

3 Ekim 2016

TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyonunu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Eylül ayı enflasyonu beklediğimiz gibi aşağı yönlü oldu. Enflasyondaki azalmanın iç tüketimdeki daralmadan kaynaklandığını düşünüyoruz.  Bu da 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomideki olumsuz daraltıcı etkisinin netleştiği anlamına geliyor.” dedi.

Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 0,18, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin yüzde 0,29 artmasını böylelikle yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 7,28, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 1,78 olmasını değerlendiren Başkan Zeytinoğlu; “Bu rakamlar iç talepte bir daralma olduğunu ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,20, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,31, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,24 artış, su sektöründe ise yüzde 0,10 düşüş olarak belirlendiğini hatırlatan Zeytinoğlu eylül ayında  yüzde 5,15 ile kok ve rafine petrol ürünlerindeki artışın da dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Nitekim ana sanayi grupları sınıflamasına göre eylülde aylık en fazla artış enerji mallarında, en fazla yıllık artış ise dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.

TÜFE’de aylık olarak en büyük gerilemenin yüzde 3,49 ile giyim ve ayakkabı grubunda olduğunu belirten Zeytinoğlu açıklamasının devamında “En büyük aylık azalışın yüzde 3,49 ile giyim grubunda ve binde 7 ile gıda grubunda olduğunu görüyoruz. Bu azalışlar bize talepte daralma olduğunun işareti.  Önümüzdeki ay ise baz etkisi ile ÜFE’de hafif bir artış, TÜFE’de ise bir puanlık bir azalış bekliyoruz.” dedi.

Uzun bir Kurban Bayramına rağmen ihracat rakamlarımız olumlu…

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Eylül ayında 10,9 milyar dolar ile gerçekleşen ihracatımız geçen yıla göre yüzde 6 azaldı. İhracatta bu gerilemedeki önemli bir nedeninin Kurban Bayramı tatilinin uzaması olduğunu düşünüyoruz. 9 günlük tatile rağmen 10,9 milyar dolarlık ihracat rakamını olumlu değerlendiriyoruz. Ancak hedeflerimiz açısından aylık 13-14 milyar dolar seviyesinde ihracata ulaşmamız gerekiyor.” dedi.

Her ayın 10’unda Kocaeli’nin dış ticaret rakamlarını açıklayacaklarını belirten Zeytinoğlu, “TİM tarafından İl bazında açıklanan ihracat rakamları fiili durumu yansıtmadığı için Kocaeli Gümrük Müdürlüğü ile yaptığımız işbirliği ile elde ettiğimiz ilimiz dış ticaret rakamlarını her ayın 10’unda açıklayacağız. Kocaeli Türkiye dış ticaretinin yüzde 17’sini sağlayan bir il. Dolayısıyla İlimiz dış ticaret verilerini Türkiye için de öncü bir gösterge olarak değerlendiriyoruz.” dedi.