Türkiye’nin 20 farklı ilinden 100 kadın ve erkek 17-20 Mart tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilen “Eşitlik, Haklar ve Özgürlükler” konulu AB Kadın Forumu’na katıldı. Etkinlikte AB Türkiye Delegasyonu, Siyasi İşler Bölümü Başkan Yardımcısı Sayın Andreea Schmidt tarafından temsil edildi.
AB’nin temel önceliklerinden birisi olan kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği, katılım süreci çerçevesinde Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki işbirliğinde de son derece önemli bir yere sahip. AB gerçek anlamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak toplumsal cinsiyet alanında yürütülecek aktif politikalar ve her sektörde ana akımlaştırma yoluyla sağlanabileceğine inanıyor. Bu ilke ile söz konusu alanda tedbirler alırken AB Üye Devletleri tarafından da gözetilmesini sağlıyor. Bu kapsamda etkinliğe katılan katılımcılar toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin AB politikalarını, şiddet ve istismara sıfır tolerans kavramını ve Türkiye’de karar alma süreçlerine, istihdam ve eğitime kadınların katılımını tartıştılar.
Sunucu Kaan Yakuphan’ın moderatörlüğünde sanatçılar, aktivistler, işçiler ve çeşitli meslek grupları ile sosyo-ekonomik kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen forumda, “Özgürlük, Eşitlik ve Haklar” teması ele alındı. Forumda kadının eşitlik ve özgürlüğe olan katkıları, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet kotalarının istihdam politikaları açısından gerekli olup olmadığı gibi konular konuşuldu. Foruma konuşmacı olarak katılan isimlerden bazıları; gazeteci Kemal Göktaş, Suriyeli göçmen Yasmin Holoubi, tramvay sürücüsü Burçin Tuncel, LGBT aktivisti Tuna Şahin ve temizlik işçisi İrma Nakevkhrisvili idi.
Kocaeli Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kocaeli AB Bilgi Merkezi öncülüğünde farklı meslek dallarından 5 Kadın 3 Erkek katılımcı ile foruma katılım sağlandı.