KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artışa rağmen Kasım ayı enflasyonunun beklentilerin altında geldiğini belirterek “Göründüğü kadarıyla iç talepteki gerileme nedeniyle döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Muhtemelen bu yansıma daha sonraki aylarda gerçekleşecek ve enflasyon artış eğiliminde olacak. Enflasyon Orta Vadeli Program hedeflerini aşabilir.” dedi.
Ayhan Zeytinoğlu; Kasım ayında dolar kurunun TL’ye karşı yüzde 10 değer kazandığını bu nedenle enflasyonda 1,5-2 puan artış olmasının beklendiğini hatırlatarak “Kasım ayında üretici fiyatları 1,1 puan artarak yüzde 6,41 oldu. Ancak beklentilerimizin aksine TÜFE geçen kasım ayına göre yıllık bazda 1,1 puan azalarak yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti. Bunun piyasalardaki durgunluk ve iç talepteki düşüşten kaynaklandığını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.
Dolardaki hızlı yükselişin önce ÜFE’de artışa neden olduğunu belirten KSO Başkanı “Merkez Bankası’nın hesaplarına göre yüzde 10’luk kur artışının enflasyona yüzde 1,5 katkı yaptığını biliyoruz. Kasım ayında bu artışı ÜFE’de gördük. Üretici fiyatları geçen yıla göre yüzde 6,41 artarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artışın nedeni döviz kurlarındaki dalgalanmanın etkisi ile ara mallarında yüzde 3,74, sermaye mallarında ise yüzde 1,97’lik yükseliş. Aylık bazda en fazla artış ise yüzde 10,6 ile ham petrol ve doğalgazda gerçekleşti. Maliyetlerdeki bu artışın Aralık ayında Tüketici fiyatlarına yansıması kaçınılmaz.” dedi.
Orta Vadeli Programda hedeflenen 2016 yılı yüzde 7,5 hedefinin aşılabileceğini söyleyen Zeytinoğlu “Dolar kurundaki hızlı artışın kasım sonrasında da devam ettiği düşünülürse Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 7,5’lik enflasyon hedefinden sapma olabileceğini düşünüyoruz. Aralık ayında Tüketici fiyatlarının yüzde 8’i aşabileceğini öngörüyoruz.” açıklamasını yaptı.