İlimizin dış ticaret potansiyeline ilişkin basın toplantısı düzenlendi

4 Ağustos 2021

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz’un teşrifleri ile Kocaeli dış ticaret potansiyeline ilişkin önemli bir basın toplantısı düzenledi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde oda hizmet binasında ilimizin dış ticaret potansiyeline ilişkin önemli bir basın toplantısı düzenlendi. Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz’un teşrifleri ile gerçekleşen basın toplantısına; Vali Yardımcısı Sayın Dursun Balaban, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sayın İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Sayın Veysi Uzunkaya ile Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Yapıcı da katıldı. Toplantıya basın mensuplarının katılımı bir hayli yoğundu.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Toplantıda ilk sözü Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı  Mehmet Yapıcı alarak şunları söyledi: “Öncelikle ülkemizin yaşadığı bu zor günleri bir an önce atlatmasını temenni ediyorum. Gümrük ve ticaret politikalarını geliştiren ve uygulayan, hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı olan Bakanlığımız, hedeflere ulaşmak için yatırımı, üretimi ve ihracatı en önemli, en öncelikli memleket meseleleri arasında görmektedir. Kocaeli başta olmak üzere 7 önemli il bölge müdürlüğümüzün sorumluluk alanındadır. Ülkemiz ithalatının yüzde 21’i, ihracatının  yüzde 17’si, dış ticaret hacminin yüzde 19’u, gümrüklerindeki vergi tahsilatlarının yüzde 25’i, tüm vergi tahsilatlarının yüzde 6’sı, otomotiv ithalatının yüzde 69’u, otomotiv ihracatının yüzde 51’ , ÖTV dahil edildiğinde Kocaeli vergi tahsilatının yüzde 85,4’ü ÖTV tahsilatı Maliye’ye yazıldığında Kocaeli vergi tahsilatlarının yüzde 50,3’ü Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşmektedir.

EN ÇOK İHRCAT DERİNCE’DEN

Ülkemizin en çok ithalat yapılan birinci gümrük idaresi Dilovası, ikinci gümrük idaresi Derince Gümrük Müdürlüğü’dür. En çok ihracat yapılan 6. gümrük idaresi Derince Gümrük Müdürlüğü’dür. Bölge müdürlüğümüz, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nden sonra en fazla ithalat-ihracat yapılan bölge müdürlüğüdür. Özetle, sanayi ve üretim şehri olan Kocaeli ilimizin de dahil olduğu Bölge Müdürlüğümüz, coğrafi ve stratejik konumu yanında, ülkemiz dış ticaret hacmi ve vergi tahsilatında çok önemli bir paya sahiptir. Son olarak, karşılıklı iletişim yolunu açarak, sanayici ve paydaşlarımızın taleplerini dinleme ve çözüm arama, gümrük işlemlerinin hızlı, kolay ve güvenli yapılmasına katkı sunmak, görüş alışverişinde bulunmak ve gümrük idarelerinde yürütülen iş ve işlemler hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Sanayici ve Paydaşlarımıza işbirliğimizin devam edeceğinin bilinmesini istiyor, saygılar sunuyorum.”

ÖNEMLİ ÇALIŞMA

Ardından söz alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan çalışma hakkında şunları söyledi: “Oda olarak ilimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Bu yaptığımız çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının toplamının 26,6 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Daha detaylı çalışma yapılabilse bu rakam daha da yükselecektir diye düşünüyorum. KSO’ya üye olmayan, ticaret odalarına üye olan ithalat ihracat yapan  firmalarımız vardır. Bunu da dikkatinize sunmak istiyorum.

KOCAELİ İHRACATININ ORANI

Bizim değiştirmeye çalıştığımız rakam, malumunuz Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in açıkladığı rakamdır. Onların verilerinde bu oran 12,3 milyar dolar olarak gözükmektedir. Kocaeli Gümrüklerinden yapılan ihracat 11,7 milyar dolar iken Kocaeli Gümrükleri dışından yapılan ihracat oranı aslında 14,9 milyar dolar. Dolayısıyla Kocaeli ihracatının toplamı 26,6 milyar dolar. Türkiye ihracatından aldığımız pay ise yüzde 15,6’dır. Aynı benzerlik ithalat rakamımızda da var. Kocaeli Gümrüklerinden yaptıkları ithalat 22 milyar dolar, Kocaeli Gümrükleri dışından yaptıkları ithalat 27,1 milyar dolar. Kocaelili firmalar, Kocaeli Gümrüklerinden daha fazla ithalatı başka gümrüklerden yapıyor. İlimizde üretim yapan firmaların ithalatının 49,1 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Türkiye ithalatından aldığımız pay yüzde 22,3.

GURUR DUYUYORUZ

Dolayısıyla ihracat ve ithalat rakamlarını toplayınca Kocaeli dış ticaret hacminin 75,7 milyar dolar olduğunu görüyoruz.  Bu oran Türkiye dış ticaretindeki payın yüzde 19,4’üne tekabül ediyor. Dış ticaretin 5’te 1’i Kocaeli’de yapılmış oluyor. Ben buradan sanayi odası başkanı olarak, bilhassa ihracat yapan firmalarla gurur duyduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2021 yılı verilerine baktığımızda ilk 7 aylık dönemde TİM rakamlarına göre 9,2 milyar dolar iken bizim yaptığımız çalışmaya göre ihracatımız 19,6 milyar dolar. Kocaeli Gümrüklerinden 9,5 milyar dolar Kocaeli Gümrükleri dışından ise 10,1 milyar dolar ihracat yapılmış. Türkiye ihracatından aldığımız pay ise 7 aylık dönemde yüzde 16,2’dir.”

7 AYDA İHRACAT ARTTI

Zeytinoğlu, 2021 yılının ilk 7 aylık dönemindeki rakamları da paylaşarak, “2021 yılının ilk 7 aylık dönemindeki ithalata baktığımızda 35,5 milyar dolardır. Kocaeli Gümrüklerinden yapılan 20,1 milyar dolar, Kocaeli Gümrükleri dışından yapılan ise 15,4 milyar dolar. Türkiye ithalatından aldığımız pay ise yüzde 24,2 olarak gerçekleşmiştir. 7 alık dönemin toplam dış ticaret hacmi 55,1 milyar dolardır. Türkiye dış ticaretindeki payımız şu an yüzde 20,5’tir. Burada önemli bir noktaya da değinmek istiyorum. Kocaeli dış ticaretinde 2020 ve 2021 yılının ilk 7 ayını kıyasladığımızda ihracat payımız  yüzde 15,6 dan yüzde  16,2’ye çıkmış, ithalat payımız ise yüzde 22,3 den yüzde 20,5 a düşmüş” dedi.

POTANSİYELİ YANSITMIYOR

Konuşmasının sonunda kurumlar tarafından açıklanan resmi verilerin, firma merkezleri baz alınarak açıklandığı için ilimizin potansiyelini tam olarak yansıtmadığını düşündüğünü söyleyen Zeytinoğlu, “Aynı sorunu vergilerde ve İSO tarafından açıklanan ilk 500 listesinde de görüyoruz. İhracat rakamları başta olmak üzere firmaların üretim yaptıkları illere yazılmasının önem arz ettiğine dikkat çekmek istiyoruz.  Açıklanan resmi verilerin sağlıklı olmaması halinde devletin vereceği teşvikler ve yönlendirmelerin birebir örtüşmeyeceği endişesini de taşıyoruz” ifadelerini kullandı, KSO ile işbirliği içindeki kurumlara teşekkür etti.

VALİ SEDDAR YAVUZ KONUŞTU

Zeytinoğlu’nun ardından Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz söz alarak şunları aktardı: “Kocaeli, Türkiye’nin dünyayla yarışan yüzüdür. Bilim, sanayi ve teknoloji üssü olan Kocaeli, bu yüzyılda ve önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin dünyadaki yerini belirleyebilecek birkaç şehirden biridir. Hem coğrafi konumu açısından hem de üretim, bilim, sanayi ve teknoloji açısından önemli bir şehirdir. Bu konumu aslında bize çok daha üst sıralarda bir yer belirliyor. Biraz önce sanayi odası başkanımızın da açıkladığı gibi sanayi üretiminde çok ciddi bir artış oldu. Avrupa piyasasında Türkiye’nin rolünü gördük. Zaman zaman konteyner sıkıntılarının çekildiği ilginç bir dönem de oldu. Bir taraftan pandemi ile mücadele ederken diğer taraftan da pandeminin getirdiği fırsatları yakaladık.

PANDEMİ, BİR FIRSATA DÖNÜŞTÜ

Özellikle yüksek teknolojinin şehrimize gelmesi, düşük ve orta teknolojilerin yavaş yavaş başka bölgelere kayması ile Kocaeli’nin liderlik yolunda dünyayla yarışabilir bir alana doğru yöneldiğini memnuniyetle görüyoruz. Bu anlamda ki girişimlerimiz sayesinde global bir takım teknoloji şirketleri de Kocaeli’ye gelmeye başladı. Şu anda bir cep telefonu firması üretime başladı. Cep telefonu üretimi iyi bir teknoloji ve birikim gerektiren önemli bir alandır. Kocaeli olarak İhracat rakamlarımızda yeni bir zirve yakalayacağımız gayet net bir şekilde anlaşılıyor. Şu an için geldiğimiz nokta, özellikle sanayicilerimizin üretimdeki azmi, sanayicimizin esnekliği, uyumu fevkalade kıymetli. Bu vesileyle tüm sanayicilerimize ve emekçi kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere pandemi ile ilgili birçok hususta, sanayicilerimize, üreten kesimlerimize destek veren Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz.

KOCAELİ OLARAK HEDEFİMİZ EN ÖNDE OLMAKTIR

Pandemi sürecinde Kocaeli’de işsizliğin azaldığını ifade etmek istiyorum. İş-Kur’a kayıtlı işsiz sayısı 20 bin düştü. Bu Kocaeli’nin dinamik bir şehir olduğunu, sanayi üretimindeki gücünü gösteriyor. Yaz aylarıyla birlikte bir hareketlilik başladı. Küçük esnafımız ve diğer kesimlerinde daha rahat edebileceği, zararlarını telafi edebilecekleri bir dönemdeyiz. Sağduyunun her zaman hâkim olduğu, birlik beraberlik içerisinde bu mücadele dönemlerinden çıkılabileceğimizi bilmemiz gerek.” Vali Yavuz konuşmasının sonunda orman yangınlarına dair üzüntüsünü belirtti, vatandaşlardan özellikle piknik alanlarına gitme konusunda hassasiyet göstermelerini istedi. Ayrıca aşılanma konusunda vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Vali Yavuz, basın mensuplarına gösterdikleri hassasiyet için teşekkür etti.