Kapasite Raporları

KAPASİTE RAPORU BAŞVURUSU

Kapasite raporu düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar  (İlk kapasite, Kapasite Rapor Yenilmesi, Kapasite Rapor Değişikliği) ve takip işlemleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yönetilen “Sanayi Bilgi Sistemi” adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilecektir. SBS ’ye http://sanayi.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Kapasite raporu başvurusu Odamız sicil veri tabanında yer alan firma ortağı, temsil ve/veya imzaya yetkili kişiler veya firmanın belirleyeceği ilgili kişiler aracılığıyla e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Ancak başvuru takibine özel görevlendirilen diğer personel ve kişiler için ise yetkilendirme talepleri (dilekçe için tıklayınız) Odamız Üye Hizmetleri servisine iletilecektir. Bilgi güncellemesinin sonuçlandırılmasının akabinde SBS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp işlemler başlatılmaktadır.

SBS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için sistemin içinde “Yardım” sekmesinde yer alan eğitim videolarından, TOBB’ca hazırlanan kullanım kılavuzlarından (kılavuz için tıklayınız) destek alınabilir. 

*Kapasite raporu müracatı yapılırken, SBS ‘de görüntülenen “merkez / iş yeri adres” ve üyelik bilgileriniz (Web adresi, Cep / sabit telefon, fax, e-posta, Vergi daire / No, Sermaye vb.) güncel değil ise Oda Üye Hizmetleri Servisimizden gerekli düzeltmelerin yaptırılması gerekmektedir.

KAPASİTE RAPORU MÜRACATI İÇİN SBS SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN EVRAKLAR:

  1. İşyerindeki firma mülkiyetinde olan makine ve teçhizatın Yeminli Mali Müşavir veya Mali Müşavir onaylı listesi (Makine tesisat Listesi tıklayınız) ve bilançodaki toplam kıymeti (Tek PDF belgesi olarak) ( Makine kodları CPA kod (10 haneli) düzeninde sisteme girilmelidir.)
  2. Kapasite raporu düzenlenecek işyerindeki personele ilişkin SGK sigortalı hizmet listesi (Son 1 ay) (Tek PDF belgesi olarak)
  3. Mal sahibi ise işyerinin tapusu, Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan firmalar için tapu veya tapu tahsis belgesi, Kiralık olan bina ve işyeri kira sözleşmeleri (Tek PDF belgesi olarak)
  4. Vergi Levhası

Diğer Belgeler

  1. Varsa Sanayi Sicil Belgesi
  2. Varsa üretimde çalıştırılan taşeron sözleşmesi, taşeron firmanın SGK hizmet listesi (Tek PDF belgesi olarak)
  3. Varsa Kiralık makine-teçhizat için kira sözleşmesi ile birlikte tarafların imza sirkülerleri/imza beyannamesi yüklenmelidir. (Tek PDF belgesi olarak)
  4. Eğer makine-teçhizat finansal kiralama yöntemi ile edinilmişse leasing sözleşmesi, proforma fatura ve ödeme planı, set halinde yüklenmelidir. (Her sözleşme ayrı set PDF belgesi olarak)
  5. Ana hesap bazında özet mizan (firma imza/kaşeli ve Mali Müşavir onaylı) (Tek PDF belgesi olarak)

İMALAT ÖZELİNDE İSTENEN DİĞER EK BELGELER:

  • Maden ocakları için maden ruhsatı, ruhsat kiralanmış ise kiralama (rödavans) sözleşmesi,
  • Reçine; vernik; tiner, antipas; alüminyum boyaları; deniz boyaları; aerosol; solvent esaslı yapıştırıcılar; baz yağ kullanılmayan hidrolik fren sıvıları, antifriz, benzin-motor katıkları, pas ve korozyon önleyici, madeni yağ katıkları, asfalt emülsiyonlar astarlar, macunlar, pastalar, wakslar, vb. ürünler için son üç yılının fiili üretim miktarlarını gösterir YMM onaylı belgeler
  • Madeni yağ ve gres üretenler için YMM onaylı Ek:A Üretim Yetkinlik Değerlendirme Formu (tıklayınız), Bir önceki yılın yıllık işletme cetveli, İtfaiye Yangın Uygunluk raporu
  • Yetkili oto tamir ve bakım servisleri için bayi sözleşmesi ve yetki belgesi sureti

SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ (SBS)’NE YÜKLENECEK EFT/HAVALE BİLGİLERİ

1-TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ’ne ödenecek 3.750 TL‘lik kapasite onay ücreti: Aşağıdaki hesap numaralarından birine yatırılıp dekontu (Açıklama kısmına firma ismi yazılmalı ve kapasite onay ücreti olduğu belirtilmelidir) sisteme yüklenmelidir.

 

BANKA

IBAN NO:

 

AKBANK

TR350004600153888000069072

VAKIFBANK

TR210001500158007293586413

T.İŞ BANKASI

TR100006400000142010785529

ZİRAAT BANKASI

TR020001000760059943505032

HALKBANK 

TR140001200131100016000038

2- “KOCAELİ SANAYİ ODASI”  hesabına yatırılacak 17.000 TL kapasite tespit ücreti ödemesinin dekontu sisteme yüklenmelidir 

BANKAIBAN NO:
AKBANK İZMİT ŞUBESİ (066) HESAP NO:17418TR10 0004 6000 6688 8000 0174 18

KAPASİTE RAPORU TANZİMİNİ ZORUNLU KILAN MEVZUAT

  • 6948 sayılı Sanayi Sicil kanunu,
  •  5174 sayılı TOBB Kanunu, 
  • T.O.B.B Muamelat Yönetmeliği
  • İthalat ve ihracat Yönetmelikleri
  • Yatırımları Teşvik ile ilgili Tebliğler, 
  • 560 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun ve Yönetmelikler

NEDEN KAPASİTE RAPORU ALINMALI?

Kapasite Raporları aşağıda belirtilen belgelerin ilgili kuruluşlardan alınabilmesi ve/veya Devlet tarafından sağlanan çeşitli indirim ve Sanayiciye özel uygulamalardan yararlanabilmek için gerekli bir belgedir.

• Yatırım Teşvik Belgesi,

• Dâhilde İşleme İzin Belgesi,

• Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında,

• Yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik ve doğalgaz alımı için de gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,

• Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde,

• Resmi ve özel ihalelerde,

• Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde,

• Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda,

• Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde,

• İmalatçı belgesi alımında,

• Vergi incelemelerinde,

• Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde gerekli olmakta ve ayrıca ülkenin sanayi envanterinin çıkartılması çalışmaları ile seferberlik plan ve programlarına ışık tutmaktadır.