Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ekim ayı meclis toplantısına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı belgesel izlenerek başlandı. 3, 9 ve 24 Meslek Komiteleri sözcüleri sunum yaptılar. Toplantıya konuk konuşmacı olarak Hayat Holding Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve KSO eski Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy katıldı.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, Başbakan Yıldırım tarafından açıklanan 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Büyüme 2016 yılında yüzde 3,2, 2017 yılından yüzde 4,4, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5 olarak açıklandı. Yılın ilk yarısında ülkemiz yüzde 3,9 ile ılımlı bir büyüme performansı sergilemişti. Orta Vadeli Programa göre; ikinci yarıda yüzde 2,5 büyüme bekleniyor. Zaten sanayi üretim endeksi ve kapasiteler de bu rakamı destekliyor. Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 2,2 oranında büyüdü. Son çeyrekte biraz artış olacaktır.” dedi.
2019 yılından itibaren yüzde 5 büyüdüğümüz varsayılırsa, ancak 2030 yılında 2 trilyon dolar GSYH’ya ulaşabileceğimizi belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Mevcut üretim gücümüzün artması ve yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Ülkemizin iç ve dış talebin canlanması ile çok daha fazla üretim artışı yapma gücü var. Beklentimiz yapısal reformlarla bu gücün kullanılmasıdır. Enflasyon 2016 yılında yüzde 7,5, 2017 yılında yüzde 6,5, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5 hedefti. 2016 yılı için hedeflenen yüzde 7,5 düzeyindeki enflasyonda değişikliğe gidilmemiş ve ulaşılabilir görünüyor. Ekim ayında enflasyonun baz etkisi ile bir puan düşeceğini bekliyoruz. Dövizdeki hızlı artış devam ederse enflasyonda artış olabilir. Önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 5’ler seviyesinde hedeflenmesi memnuniyet vericidir. Enflasyon yüzde 5 ve altında kalırsa ekonomide birçok veriye olumlu etkisi olur.” şeklinde konuştu.
Son iki yıldır, aylık 11-12 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Zeytinoğlu şunları söyledi, “İhracat artışını kısa vadede miktarsal, uzun vadede ise katma değerli ürünlere geçerek sağlayabiliriz.
Bu bakımdan orta düzeydeki üretim teknolojimizi, daha üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Son açıklanan Ar-Ge Reform Paketi, tasarım merkezlerini de destekliyor. Firmalarımız için bu destekleri birer fırsat olarak görüyoruz. Geçtiğimiz ay Eylül ayı ihracatımız 10,9 milyar dolar oldu. Dokuz günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen 10,9 milyar dolarlık ihracat rakamını olumlu değerlendiriyoruz. İlimiz dış ticaret verileri ise Eylül ayında ihracat 1,04 milyar dolar, İthalat ise 2,75 milyar dolar. İlimiz dış ticaretinde dikkat çeken; Türkiye genelinde otomotiv ihracatı artarken, bizde gerilemesidir”
Eylül ayında kimya sanayi ihracatında da gerileme olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Yılın son aylarında bölgemiz ihracatında artışlar bekliyoruz. Cari açık 2016 yılında 31,3, 2017 yılında 32, 2018 yılında 31,7, 2019 yılında 31,2. Ağustos’ta turizmde yüzde 42 azalış olmasına rağmen, yıllık cari açığımız 31 milyar dolar oldu. İşsizlik oranlarına bakarsak 2016 yılında yüzde 10,5, 2017 yılında yüzde 10,2, 2018 yılında yüzde 10,1, 2019 yılında yüzde 9,8. Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 10,7 oldu. İşsizlik oranımız artıyor ama eleman bulmakta zorlanıyoruz. Burada da esas çözümün mesleki eğitim olduğunu düşünüyoruz. Mesleki eğitimdeki yapısal reformların sonucunu uzun vadede görebiliriz, ama kalıcı bir çözüm olur.” dedi.
KSO Başkanı Zeytinoğlu, geçtiğimiz hafta Perşembe günü Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleşen TOBB’un 9’uncu Ticaret ve Sanayi Şurasına katıldığını söyleyerek, “Kocaeli Odaları adına sözcülüğü ben yaptım. İlimizin ulaşım sorunlarına değindim. Limanlarımızın ve OSB’lerimizin yük taşımacılığı için demiryolu bağlantısını ve personel taşınması için Gebze ve İzmit’e Marmaray hattının getirilmesini, Güney Otoyolu projesinin 2017 yılında ihale edilmesini, Körfez İlçemizin 3. Köprü Otoyoluna bağlanmasını, Bu yatırımların finansmanı için mevcut il yatırım harcamalarının, İlimizde üretilen katma değer ile orantılı olmasını, Petrol dışı ürünlerin depolandığı antrepolarda millileşmeyen ürünler için uygulanan teminat oranının düşürülmesini, Cengiz Topel havaalanımızdan 3-4 İlimize günlük düzenli seferlerin yapılmasını, İlimizde kentsel dönüşümün hızlandırılmasını ve meslek liselerindeki devlet desteğinin öğrenci başı 10 bin TL’ye çıkartılmasını talep ettik” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
MESLEK KOMİTELERİ SUNUMLARI
KSO Meclisi’nde 9.Meslek Komitesi Sanayi Gazları ve Boya İmalatı Sanayi Grubu adına Komite Başkanı Hasan Şerefhan, 3.Meslek Komitesi Hazır Yemek Şekerleme Sanayi Grubu adına Komite Başkanı Mihriban Bilen ve 24.Meslek Grubu Motorlu Kara taşıt Araçları Sanayi Grubu adına Komite üyesi Yunus Çiftçi yaptıkları çalışmaların sunumlarını aktardılar.
TÜRK HENKEL’E PLAKET
Meclis Toplantısı’nda KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul BizimKöy Engelliler Üretim Merkezi’ne katkılarından dolayı Türk Henkel Firması yetkilisi Mehmet Yılmaz’a plaket verdiler.
OSMAN AKSOY “İRAN’I TANIMAMIZ LAZIM”
Kocaeli Sanayi Odası Meclisine konuk konuşmacı olarak katılan Hayat Holding Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve KSO eski Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy, Türkiye-İran ilişkileriyle ilgili bir sunum yaptı. Aksoy, “İran ile ilgilenmesi gereken grup sanayicilerdir. Sanayicimizin özellikle İran’ı iyi tanıması ve bir şeyler yapması gerekiyor.” dedi.
İran ile iş yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Aksoy, “İran’da iki şekilde firma kurulabilmektedir; Yabancı sermaye mevzuatı içinde ve yabancı sermaye mevzuatı dışında. Her iki durumda da yüzde 100 yabancı sermayeli firma kurulabilmektedir. İran’lı ortak şartı yoktur. İran’da yatırım ve ticaret yapan firmalarımız her aşamada İran’da yerleşik hukuk büroları ve avukatlardan mutlaka hukuki yardım almalıdır. Yapılan görüşmeler sonucunda varılan mutabakat sözleşme ile sağlama alınmalıdır. İran’da tüm ticari işlerde sözleşme yapılmasına çok önem verilmektedir. İran’da yatırım planlarında acele edilmemeli, hazırlık evresi uzun tutulmalı, pazar araştırmaları, sektörün alışkanlıkları ve kabulleri çok iyi araştırılmalıdır. Bizde kabul gören bazı uygulamalar İran’da ciddi bir dirençle karşılaşabilmektedir. İş yapılan firmalar iyice araştırılmalıdır. Hem Türkiye, hem de İran firmaları açık hesap çalışmaktan kaçınmalıdır. Ya akreditifli çalışma seçilmeli veya mal bedeli peşin olarak tahsil edilmelidir. Bedeli tahsil edilmeden özel üretim yapılmamalıdır. Vadeli satışlarda banka teminat mektubu, bu mümkün değilse gayrimenkul ipoteği alınmalıdır. Bütün işlerde olabildiğince sağlam sözleşmeler yapılmalıdır.” dedi. Sunuma ulaşmak için tıklayınız.