Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

16 Kasım 2016

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Kasım ayı  Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında toplandı. Çok sık terör olaylarının yaşandığı ülkemizde toplantı öncesi güvenlik güçleri tarafından KSO Meclis salonunda  “Avi” adındaki eğitimli köpek tarafından bomba araması yapıldı. KSO Meclis toplantısının konuğu T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Dr.Faruk Özlü idi.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Dr. Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ramazan Yıldırım,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Vali Yardımcısı Osman Sarı, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, Polisan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, ilimizin bürokratları, OSB Başkanları ve sanayiciler katıldı.

Meclis Toplantısı’nda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerde bulunarak başladı. Üçüncü çeyreğin son verisi olan Eylül ayı Sanayi endeksinin yıllık yüzde 3,1 ve aylık yüzde 3,8 azaldığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Eylül ayının, kalkışmanın etkisinin en fazla hissedildiği ay olduğunu düşünüyoruz. Üçüncü çeyrekte sanayideki büyüme ortalama yüzde 2 azaldı. Dolayısıyla üçüncü çeyrek GSYİH’daki büyüme oranımızın, yüzde 1-1,5 arası olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak dördüncü çeyrek verilerinden daha ümitliyiz. İhracat arışına göre; Ekim ayından itibaren canlanma bekliyoruz.” dedi.

Eylül ayında 1,68 milyar dolar cari açık verildiğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı döneminde 167 milyon dolar fazla vermiştik. Yıllık cari açığımız ise 32,4 milyar dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdi. Geçen yıl yaşadığımız Rusya krizinin ayına geldik. Yani baz etkisi bitiyor. Diğer taraftan, dövizdeki artışın ithalatı olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen, OVP’de öngörülen 31,3 milyar dolarlık cari açığın, bir miktar aşılacağını şimdiden düşünüyoruz.”

Ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 11,3 olduğunu belirten Başkan Zeytinoğlu, “İşsizlik artıyor. Mevsimsel olarak önümüzdeki aylarda da artacağını bekliyoruz. İşgücüne katılım artarken, istihdam oranımız geriliyor. İlimiz işgücü göstergelerine baktığımızda eylül ayı itibariyle; 54.211 iş arayan (kayıtlı işsiz sayısı) var. 46.125 iş açığı (alınan açık iş sayısı) İşe yerleştirilen kişi sayısı ise 18.729 kişi. Mesleksizlik önemli bir kriter, ama işsizlerin İŞKUR’un çağrılarına da cevap vermediğini görüyoruz. Ve bu konunun incelenmesi ve nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, geçen ay gerçekleştirilen faaliyetleri aktararak sözlerine son verdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

KSO BİNASINA İLAVE

KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “Kocaeli Sanayi Odası’nın  Mevcut Hizmet binamıza ek hizmet binası ve kat çıkılmasının ihtiyatlar hesabından yapılması “için Meclis üyelerinin onayını istedi. Bu konuda kısa bir görüş belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hizmet binalarının yaşının 22 olduğunu ve yetersiz kaldığını belirterek çalışma başlatacaklarını söyledi. Meclis üyeleri bu isteme onay verdiler.

VALİ GÜZELOĞLU, “ KOCAELİ, BİR SANAYİ VE ÜRETİM KENTİDİR”

Vali Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmalarında, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’yü Kocaeli’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu gelişlerinin ve buluşmaların Türkiye’nin büyük yürüyüşüne, 2023, 2053 ve 2071’lere uzanan hedeflemesine zenginlik ve derinlik katan Kocaeli’mize çok önemli pozitif katkı sağlayacağına ve özellikle sanayi alanında üretim yapan, Türkiye’yi geleceğe taşıyan bütün stratejik sektörlerde belirleyici olan Kocaeli’mizde geleceğe yönelik planlamalarımıza çok önemli kazanımlar sağlayacağına da yürekten inanıyorum.

Kocaeli bir bütün olarak baktığımızda, gerçekten üretimin bütün sektörleriyle ülkeye çok önemli katkılar sunan çok önemli bir Büyükşehir.

Bilişim Vadisi başta olmak üzere, AR-GE Merkezleri buna bağlı Teknoparklarımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimize kazandırdığı Gebze Teknik Üniversitemiz ve Kocaeli Üniversitemiz olmak üzere iki üniversitemiz var. Biz bilgi ekonomisine dönüşümde bugün sahip olduğumuz üstünlüğü bir anlamda Türkiye ye öncü bir misyona dönüştürerek ve örnekler düzeyinde sağlamayı hedefliyoruz.

Kocaeli bir sanayi kenti ve üretim kentidir. Büyükşehir ve bir bütün şehir olarak çevreye saygılı, çevre değerlerini koruyan ve sanayicisiyle bunu başaran, yerel yönetim ölçeğinde de Türkiye’nin en fazla yeşil alan ve yeşillik konusunda kişi başına düşen alan çalışmasını yapan öncü bir kenttir.

Sayın Bakanımızın gelişi ve buluşmamızın başta sanayicilerimiz olmak üzere, ilimize önemli kazanımlar sağlayacağına dair tekrar inancımı belirtiyorum, Kocaeli’mize bu güne kadar gösterdiğiniz ilgi ve destek için şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 BAKAN DR.ÖZLÜ, “KOCAELİ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR”

KSO Meclisine katılan  T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı DR.Faruk Özlü, “Kocaeli’ni ve bu şehrin ekonomisini çok önemsiyorum. Çünkü Kocaeli, gerçekten de Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden birisidir. Ekonominin lokomotifi sanayidir, sanayinin lokomotif ise Kocaeli’dir. Kocaeli, ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip şehirlerinden biri olmasına rağmen, ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer alan bir şehrimizdir.Birçok ekonomik gösterge, bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu nedenle, Bakanlık olarak Kocaeli’ni çok önemsiyoruz.” dedi.

Türkiye ekonomisinin ihracat eliyle büyüyen bir ekonomi olduğunu belirten Özlü, “İhraç ettiğimiz ürünler petrol, doğalgaz, tarım ürünleri veya hammaddeler değildir. Türkiye, yarı mamulleri ve nihai ürünleri ihraç etmektedir. 2015 yılında, ihracatımızın yüzde 93’ten fazlasını sanayi ürünleri oluşturmaktadır. Eğer ihracata dayalı bir ekonomik büyüme modeline sahipseniz, dış ülkelerle geliştirdiğiniz diplomasi faaliyetleri son derece önemlidir. Dış politika, ekonomik hedeflerinizi destekleyecek, iş dünyasının önünü açacak bir anlayışla kurgulanmalıdır. Pasif değil aktif olmalısınız. Bütün dünya ülkeleriyle olan ilişkilerimizi, kazan-kazan prensibine göre yeniledik, tazeledik. Bu tavrımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Dünya ülkeleriyle olan ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Ancak Her egemen ülke gibi, bizim de kırmızı çizgilerimiz vardır. Terörün, teröristlerin, terör destekçilerinin, hangi gerekçeye dayanırsa dayansın, korunmasına ve kollanmasına asla tahammülümüz yoktur.” dedi.

Türkiye’nin oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayan Özlü, “Bölgemizde ortaya çıkan jeopolitik riskler, ekonomi ve ihracat üzerimizde bir baskı oluşturuyor. bütün bu zorluklara rağmen, dimdik ayaktayız. Böyle zamanlarda, temel makroekonomik göstergeleri korumak büyük önem taşıyor. sağlam temel üzerinde, daha yenilikçi, rekabetçi, verimli ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçebiliriz. sadece daha fazla mal ihraç ederek istediğimiz seviyeye gelemeyiz. Sanayi üretiminde ve ihracatta, nitelikli ürünlerin ağırlığını artırmak durumundayız. Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla, ürünlerimizi daha değerli hale getirmeliyiz. ihraç ettiğimiz ürünler ithal ettiğimiz ürünlerin ortalama fiyatlarını mukayese ettiğimizde, neyi değiştirmemiz gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerde, teknoloji, tasarım ve markalaşma seviyemizi artıracağız. İlaç, optik, elektronik, havacılık gibi ileri teknoloji gerektiren sektörlerde yatırımlarımızı artıracağız. Sadece ürünlerimizi değil, üretim sistemlerimizi de çağın ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden kurgulayacağız.” dedi.

Toplantının bitiminde Vali Güzeloğlu, KSO Meclis Başkanı Tuğrul ve KSO Başkanı Zeytinoğlu , Bakan Dr.Özlü’ye  bir Hereke halısı hediye ettiler.