Kocaeli Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

17 Mart 2021

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu San. ve Tic. A.Ş.  (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası’nın Mart ayı Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Çanakkale Zaferinin 106. Yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize rahmet dileyerek başladı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu konuşmasının devamında güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüdü. Böylece 2020 yılını yüzde 1.8 büyüme ile tamamlamış olduk. Bu performansla OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık ve yılı büyüyerek tamamlayan nadir ülkeden biri olduk.” dedi. Sektörlerin katkısına ilişkin açıklamalarda bulunan Zeytinoğlu, “Sanayi sektöründen yüzde 1.8, imalat sanayi sektöründen yüzde 1.9 katkı geldi. Hizmetler sektöründe yüzde 4.5, inşaat sektöründe ise yüzde 3.5 daralma yaşandı. Mal ve hizmet ihracatında yüzde 15.4’lük bir daralma var. Bunun turizm gelirlerinin azalmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. İthalatta da pandemiye rağmen yüzde 7.4’lük bir artış var. İthalat artışının geçmiş dönemlerden ertelenen alımlar ve yatırım malları taleplerinden kaynaklandığını düşünüyoruz.” dedi.

Şubat ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, ihracatın en yüksek şubat ayı gerçekleşmesi olduğunu belirterek, “Şubat ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.61 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının şubat ayları içerisinde en yüksek seviye olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Suudi Arabistan ambargosu, ihracatçılarımızın konteyner bulma ve ihracat taşımalarında yaşadıkları sıkıntılara rağmen tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamı yakalandı. Bunu çok olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Şubat ayı ithalatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında ithalat yüzde 9.8 artarak 19 milyar 372 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) malları ithalatındaki artış dikkat çekiyor. Bu kalemde yüzde 21.2’lik artış var. Yatırımlara yönelik kalemlerdeki artışları olumlu değerlendiriyoruz.  Hammadde (aramallar) ithalatının yüzde 8.3, tüketim malları ithalatında da yüzde 7.4’lük artış olduğunu görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, ocak ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, “Ocak ayında cari denge 1 milyar 867 milyon dolar açık verdi. Böylece yıllık açık 36 milyar 599 milyon dolara geriledi. Yıllık cari açıkta ufak da olsa iyileşme olduğunu görüyoruz. Bu gelişmede ana etken dış ticaret açığındaki daralma oldu.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayı dış ticaret açığındaki yüzde 10’luk artış oldu. Bu artış, şubat ayı cari açık verisine yansıyabilir. Ancak mart itibariyle, cari dengede kademeli bir iyileşmenin başlayacağını bekliyoruz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında TÜFE aylık yüzde 0.91 artarak yıllık yüzde 15.61’e çıktı. ÜFE ise aylık yüzde 1.22 artarak yıllık yüzde 27.09’a yükseldi. Enflasyonda artış olabileceğini bekliyorduk. Önümüzdeki bir iki ay daha enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini, nisandan sonra düşüşe geçeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, ocak ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1, yıllık yüzde 11.4 arttı. Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu değerlendiriyoruz. Alt kalemlere baktığımızda, yıllık en yüksek artışın yüzde 20.9 ile orta-yüksek teknolojili ürünlerde olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 12.1, ara malı üretiminde yüzde 16.9, sermaye malı üretiminde yüzde 11.1’lik, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 20.5, orta yüksek teknoloji ürünlerinde  yüzde 20.9, yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 3.6’lık artışlar var. Bunları da memnuniyetle karşılıyoruz. Geçen yılın aynı döneminde de veriler oldukça iyiydi. Üzerine bu rakamları görmeyi memnuniyet verici buluyoruz.” dedi.

Bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, şubat ayında bütçenin 23.17 milyar TL fazla verdiğini söyleyerek, “Şubat ayında bütçe gelirleri yüzde 38.8 artışla 119.58 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 3.1’lik artışla 96.41 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerindeki artışın giderlerdeki artışın üzerinde olması dolayısıyla bütçe şubat ayında 23.17 milyar TL fazla verdi. Şubat ayında verilen bütçe fazlası ile, ilk iki aylık bütçe açığı 980 milyon TL’ye gerilemiş oldu.” dedi.

Bütçe gelirleri ve giderlerinin alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, giderler kalemindeki, mal ve hizmet alımları, sermaye giderleri ve borç verme giderlerindeki azalışlar giderler kalemindeki artışı sınırlayan bir etken oldu. Gelirler tarafında ise bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinde şubat ayında gerçekleşen yüzde 37.2’lik artışın gelirler kalemini önemli ölçüde artırdığını görüyoruz. Şubat ayında vergi gelirleri 98.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda, şubat ayında, gelir ve  kazanç üzerinden alınan vergilerin yüzde 37.4, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinin yüzde 26.7, uluslararası ticaretten alınan vergilerin yüzde 49.2 oranında arttığını görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu aylık faaliyetleri paylaşarak sözlerine son verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

KONUK KONUŞMACI TOGG CEO’su M.GÜRCAN KARAKAŞ
Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan TOGG CEO’su M.Gürcan Karakaş Meclis üyelerine yaptığı sunumda şunları anlattı:
“Bir otomobilden fazlasını hayata geçirmek üzere çıktığımız yolda planladığımız takvime uygun şekilde geliştirmelerimiz, mühendislik ve üretim süreçlerimiz hızla devam ediyor. Sanayi sektörümüz için, özellikle de otomotiv sanayi açısından Kocaeli ve çevresinin çok değerli bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz araştırmalarda dünya çapında başarılı şirketlerin üretim ve geliştirme yaparken cazibe merkezlerine yakın olması büyük önem taşıyor. Nitelikli personele ve işbirliği kurulabilecek nitelikli şirketlere yakın olmak çok önemli. Bu kapsamda biz de Bursa, Kocaeli ve İstanbul üçgeninde bir pozisyonda yer alıyoruz. Yüzde 75’ini Türkiye’den seçtiğimiz tedarikçilerimizin yüzde 26’lık kısmı Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteriyor.

Otomotiv sektöründe yönelik oyunun tüm kuralları değişiyor. Çünkü müşterinin beklentileri değişiyor. Teknolojinin hızlı gelişimi otomotiv sektöründe yepyeni bir fırsatlar evreni ortaya çıkarıyor. Yine dijitalleşmenin gelişmesine paralel ortaya çıkan akıllı cihazlar talebi, insanların bu konfora uyum sağlamasına yol açtı. 2032-2033 yılları sektör için dönüm noktası olacak. İçten yanmalı araçların payı yüzde 50’lerin altına kadar düşecek. Yeni dünyaya adapte olmak için çok büyük otomotiv şirket birleşmeleri görüyoruz, bir sinerji yaratmaya çalışıyorlar. Ancak iki fili birleştirince bir ceylan etmiyor. Bu yeni rekabet ortamında parası çok olan, eski ve meşhur olan değil; yaratıcı olanlar, işbirliğine açık olanlar, girişimci olanlar kar havuzundan daha fazla pay alacak ve başarılı olacak.

Yola çıkarken en temel ilkemiz ürünlerimizin fikri ve sinai mülkiyet haklarının yüzde 100 bize ait olmasıydı. Bu kapsamda batarya modülünün de Türkiye’de üretileceğini daha önce duyurmuştuk. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin ilerleyen dönemlerinde ülkemizde hücre teknolojisi üretilmesi konusunda da adımlar atılacak. Kendi hücre teknolojisine sahip ülke sayısı 10’u geçmiyor tüm dünyada. Biz de bu ülkeler arasına gireceğiz.

Aracın yollara çıkmasının ardından ilk 18 ay iç pazarda başarılı olmaya odaklanacağız. İç pazarda başarılı olamayan markaların ihracat pazarlarında başarı yakalaması mümkün değil. İhracat hepimiz için çok önemli bir konu. Bayi organizasyonu ile ilgili Çin’den bile talep var. Ancak burada planladığımız gibi ilerleyeceğiz ve doğru zamanda doğru yerlerde olacağız. Aracımız üzerinde en ufak bir şikayet noktasının bile olmaması adına büyük özenle çalışıyoruz.”

Elektrikli araçlara gelen vergi artışı üzerine gelen bir soru üzerine ise Karakaş “Elektrikli araç dönüşümünde hızlı olanlar, bu alanda söz sahibi olacak ülkeler arasında yer alır. Bu sebepten elektrikli araçlar dünyanın her yerinde pozitif ayrımcılık da gerektirir. Vergi düzeninde ortaya çıkan dönemsel değişiklikler ya da güncel tartışmalar doğuştan elektrikli araçlar üretmek üzere 15 yıllık bir plan çerçevesinde yola çıkmış olan TOGG’un planlarını da etkilemeyecektir” dedi.