Kocaeli Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nın Konuğu T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu Oldu

15 Şubat 2017

Kocaeli Sanayi Odası’nın Şubat ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısı öncesi İlimizin şehidi Piyade Uzman Çavuş Murat Tevlim ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşundu bulunuldu. KSO Meclis toplantısının konuk konuşmacısı T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Müezzinoğlu’nun katılım gösterdiği KSO Meclis toplantısına Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi BULUT, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sibel MORALI, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün,  İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Mehmet Karadeniz ve KSO Meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başlayarak, “Ocak ayında ihracatımız 13,3 milyar dolar, ithalatımız ise 15,4 milyar dolar olmuştur. Ama 11,3 milyar dolarlık ihracat olması gereken bir büyüklükte değil. İhracatımız, hedefler açısından aylık 13-14 milyar dolar seviyesinde olmalı. İlimiz dış ticaret verilerine baktığımızda ise İhracatın 1,5 milyar dolar, İthalatın 2,9 milyar dolar olduğunu görüyoruz.” dedi.

Dövizdeki artışın enflasyonu hızlandırıcı etki yaptığını belirten Zeytinoğlu, Döviz kurlarından gelen etki enerji, ulaştırma gibi sektörlerde daha yoğun görünüyor. ÜFE’deki artış enflasyona zamanla yansıyacağı için önümüzdeki süreçte de enflasyondaki artış sürme eğiliminde olacak. Maalesef bu görünüm bize tüketici fiyatlarında da çift haneli enflasyonu işaret ediyor.” dedi.

Zeytinoğlu, Kasım ayında yüzde 12,1 seviyesine yükselen işsizlik oranıyla ilgili, artışın sezonsal olarak önümüzdeki ayda da devam edebileceğini belirtti.

Varlık fonu ile Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkı sağlanabileceğini bildiren Zeytinoğlu, Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında Varlık Fonu olmayan tek ülke olduğunu kaydetti. Varlık fonları ile ilgili uluslararası düzlemde oluşturulan “Santiago İlkeleri”ne değinen Zeytinoğlu, fonlarla ilgili iyi yönetişim kriterleri olarak değerlendirilebilecek bu ilkelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Zeytinoğlu, Varlık fonlarının dünyada 2000’li yıllar ve sonrasında artmaya başladığını kaydederek, “Egemen varlık fonlarının kontrolünde 2015 yılı itibariyle 7,1 trilyon dolarlık bir meblağ bulunuyor. Bu kaynaklar gerek yurt içi, gerekse yurt dışında çeşitli yatırım, proje ve finansal işlemlere kanalize ediliyor. En önde gelen varlık fonları arasında Norveç, Katar, BAE, Çin, Kuveyt ve Singapur’un oluşturdukları fonlardan söz edebiliriz. Bu büyük fonların yanı sıra, İrlanda, Kazakistan veya Fas gibi kimi ülkeler ise uzun vadeli yatırımları arttırmak ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak için özelleştirme gelirleri gibi bazı kamusal kaynaklı özel fonlara aktarıyor. Ve stratejik bazı şirket veya projelere yatırım yapıyor. Yukarıdaki örneklere baktığımızda Türkiye’nin son örnekteki ülkeler grubuna bezer şekilde davrandığını ve kalkınmasını finanse edecek fon oluşturma çabası içinde olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, Varlık fonunun kuruluşu ile büyüme oranında gelecek on yıl içinde yıllık yüzde 1,5 ek artış sağlanmasının beklendiğini anımsattı.(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun  tam konuşma metni için tıklayınız.)

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı’na yönelik yaptığı konuşmasında Kocaeli sanayisi konusunda kısa başlıklar halinde bilgiler verdi.

Kocaeli’nin vergi ödemeleri konusunda açıklamada bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Kocaeli İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,7’sini karşılayan ikinci ildir. 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz.

Kişi başı ödenen vergi 31. 700 TL. Bununla birlikte; Odamız üyesi 582 firmanın merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olup, bu firmaların karı İlimiz merkezli firmaların karının iki mislidir. Dolayısıyla; Kocaeli’ne ödenen verginin iki katını, İstanbul almaktadır. Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır.” dedi.

“İstihdam Seferberliği Projesini” Oda olarak desteklediklerini vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Bu kapsamda İlimizdeki firmaların proje hakkında algılarını ölçmeye yönelik bir araştırma yaptık. İşletmelerin istihdam seferberliğine yönelik farkındalık düzeylerine baktığımızda; Yüzde 80’inin haberdar olduğunu gördük. Ancak bu firmaların sadece yüzde 3,5’u devlet destekleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi. Yaptığımız araştırmada; bölgemizdeki firmaların, mevcut şartlarda 13 bin istihdam sağlayacaklarını belirledik. Seferberliği çok az bilmelerine rağmen verilecek teşviklerden dolayı yapılacak istihdamın 20 bine çıktığını gördük. Yani İstihdam seferberliği ile işletmelerin planlanmış alımları yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Burada projeyi iyi anlatma noktasında, bizlere büyük görev düşüyor. Pakette yer alan, her bir kişi istihdamında verilen teşvik miktarını çok önemsiyoruz. Bu sayede, İlimizdeki istihdamın 30-40 bine kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

2016 yılında 3 milyon Suriyelinin sadece 13 bin 298’ine çalışma izni verildiğini belirten Zeytinoğlu, “Güvenlik nedeniyle çalışma izinlerinin verilmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Diğer taraftan vasıflı eleman çözümünde mesleki eğitimin önemini biliyoruz. Bu kapsamda Kocaeli Üniversitemiz ile birlikte araştırma çalışmaları yaptık. Meslek okullarında eğitmen ve okulun fiziki alt yapısındaki kalitenin ve toplumun kabulünün arttırılması ile sürdürülebilir çözüme ulaşılabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Kanun gereği işverenlere kesilen cezaların yüksek olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İşe iade davaları yüzde 99,9 oranında işveren aleyhine sonuçlanıyor. Bununla birlikte iş sözleşmesi feshinin geçersizliğine karar verildiğinde işverenlerimiz ciddi bir tazminat ödemekle yükümlü tutuluyor. İşverenlerimizi de koruyacak hükümler konularak yasal düzenlemelerimizin revize edilmesini talep ediyoruz. Böylece işçi-işveren davalarının yargıya taşınmasının azaltılabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, “İşçi çalıştırmak isteyen yatırımcının yanındayız”

Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Bakan Dr. Müezzinoğlu işsizlik rakamlarını düşüreceklerini ve istihdamda hedeflenen rakamlara ulaşmak için çalışacaklarını açıklayarak, “İstihdamda kısmi daralma söz konusu oldu. Sıkıntısı olan, darda olanlara yönelik destek ve teşvikler açıklandı. Biz de 2017 yılında çalışma hayatında milli seferberlik eylem planımızı açıkladık. Bugün kasım ayı işsizlik rakamı yüzde 12,1 olarak açıklandı. Bu oranlar Ocak ayında azalacak. Bu anlamda çok güçlü bir destek kampanyası başladı. Ülkede artık her yıl 1 milyon istihdam oluşturmamız lazım. ” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu sözlerinin devamında, Ülkenin geleceği adına daha çok üreterek ihracat yapmalıyız. Sizler de bu ülkenin dinamikleriyle yolunuza inançla devam edin. İşçi yoksa işveren de yoktur. Bir taraftan işverenlerin dinamikleri yükselecek. Diğer taraftan çalışanların standartları yükselecek. Bunu uyumlu hale getireceğiz. Kıdem tazminatı en büyük sorun. Büyük bir kısım çalışan kıdem tazminatından yararlanamıyor. Geliştirilebilir kıdem tazminatı referandum sonunda masaya yatırılacak. 2017’nin en büyük reformu bu olacak.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’ndaki Meclis toplantısının son bölümünde Bakan Dr.Müezzinoğlu Sanayicilerin sorunlarını dinleyerek, cevapladı. KSO Başkanı Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Tuğrul, toplantı bitiminde Bakan Dr.Müezzinoğlu’na Hereke halısı takdim etti.