Kocaeli Sanayi Odası Şubat Ayı Meclisi Yapıldı

19 Şubat 2020

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Şubat Ayı Meclis toplantısı, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclis Toplantısına KSo Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Sağlık sorunu nedeniyle katılamaması nedeniyle toplantıda faaliyet konuşmasını KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy yaptı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkan yardımcısı Çınar Ulusoy, KSO Meclis toplantısı’ndaki konuşmasında  güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Ocak ayında ihracat yüzde 5.5 artışla 13.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllar itibariyle en yüksek ocak ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İthalat ise yüzde 18.2 artışla 18.5 milyar dolar oldu. Dolayısıyla ocak ayında dış ticaret açığı 4.6 milyar dolara yükseldi. Cari dengenin pozitifte kalabilmesi için 2020 yılında aylık bazda 17-18 milyar dolarları aşan seviyeleri görmeyi temenni ediyoruz.” dedi. Ulusoy, Türkiye dış ticaretinin yüzde 18’inin Kocaeli’den gerçekleştiğini söyledi.

2019 yılında yıllık cari dengenin 1 milyar 674 milyon dolar fazla verdiğini belirten Ulusoy, 2001 yılından bu yana cari dengede ilk defa fazla verildiğini söyledi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Ulusoy, “Ocak ayında TÜFE aylık yüzde 1.35 artışla yıllık yüzde 12.15’e yükseldi. ÜFE ise aylık yüzde 1.84 artışla yıllık yüzde 8.84’e yükseldi. Ocak ayında enflasyonda yükseliş bekliyorduk. Kurlardaki yükseliş ÜFE’yi de biraz yukarı çıkardı.  Önümüzdeki birkaç ay enflasyondaki yükseliş devam edebilir.” dedi.

Aralık ayı sanayi üretim endeksinde yıllık yüzde 8.6 artış olduğunu söyleyen Ulusoy, “2018 yılının aralık ayında üretimde yüzde 9,9 oranında ciddi bir gerileme yaşanmıştı. Dolayısıyla bir baz etkisi var. Yılın sonuna doğru toparlanma olurken, 2019 yılı genelinde yüzde 0.6 gerileme yaşandı.” dedi.

Kasım ayında işsizlik oranının yüzde 13.3’e gerilediğini söyleyen Ulusoy, “İşsizlik oranında, aylık bazda gerileme küçük de olsa devam ediyor. Genç nüfustaki işsizlik yüzde 24.5 oldu. Bu 2018 yılının yaklaşık 1 puan üzerinde. Ancak bizi mutlu eden, sanayi üretimindeki toparlanmanın istihdama verdiği katkı oldu. Kasım ayında, ekime göre sadece sanayi sektöründe istihdam artışı oldu.” dedi.

Kocaeli’deki Ar-Ge ve tasarım merkezlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ulusoy, “2018 yılında ilimizde 117 Ar-Ge, 14 tasarım merkezi vardı. 2019 yılında bu sayı ar ge merkezlerinde 124, tasarım merkezlerinde 18’e ulaştı. 2019 yılı içerisinde 15 ar-ge merkezi kurulmasına rağmen, artış sayısı 7 olarak görünüyor. Bunun sebebi ise ar-ge merkezlerimizin yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için askıya alınmalarıdır.” dedi.  Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik, KOÜ’nün sanayi odaklı tez çalışmalarını teşvik etmek amacıyla, sanayi kuruluşu çalışanlarına yönelik yüksek lisans ve doktora hakkına ilişkin duyuruda bulunan Ulusoy, “Kocaeli Üniversitesi yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen ve projesi olan çalışanlarınıza sınavsız bu hakkı tanıyor. Bunu özellikle Ar-Ge merkezi olan firmalarımıza duyurmak istiyorum. Ar-Ge merkezi olan firmaların bir ödevleri de zaten yüksek lisans ve doktoralı eleman çalıştırmak. Bu uygulamanın üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeye de önemli katkı vereceğini düşünüyoruz.” dedi.

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) hakkında bilgi aktaran Ulusoy, “Bu program bulmakta güçlük çektiğiniz nitelikli işgücü ihtiyacının, kurslar kanalıyla yetiştirilmesine imkan sağlıyor. İŞKUR’un diğer işbaşı eğitim programlarından farklı olarak da, teorik eğitim yerine direkt işbaşı eğitimi ile başlıyor. Yani kursları işyerlerinizde düzenleyip, kursiyerleri kendi elemanlarınız aracılığıyla yetiştirebileceksiniz. Kursiyerlerin asgari ücret tutarında günlük cep harçlıkları, genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Kursiyerleri İŞKUR aracılığıyla ya da kendi havuzunuzda oluşturulan kişilerin İŞKUR kaydı yapılarak seçebilirsiniz. Bu program kursiyer sayısında da avantajlı. Mevcut çalışan sayısının yarısına kadar kursiyer alabileceksiniz. Yeni kurulan firmalara ise çalışan sayısına bakılmaksızın, istedikleri sayıda kursiyer alma imkanı tanıyor.” dedi. Bu kapsamda Kocaeli’de 2019 yılında 730 kişilik kurs açıldığını, 2020 ocak ayında ise 270 kişilik bir talep olduğu bilgisini aktardı.

KSO Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, şubat ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (KSO Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy’un tam konuşma metni için tıklayınız.)