Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu.
Meclis Toplantısının konuğu, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü oldu. Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.
Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız
Meclis toplantısına online bağlantı ile katılan konuk konuşmacı Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ise AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Emisyon Ticaret Sistemi konuları başta olmak üzere katılımcılara önemli bilgiler aktardı, Meclis Üyelerimizin sorularını yanıtladı. Güçlü şunları söyledi:, “Dünyada Karbon Nötr Ekonomi hedefine ulaşılması ortak bir karar olarak ortaya çıktı. Burada hala birçok ülke için hedeflerden bahsediyoruz ama AB’nin yeşil mutabakatla birlikte geliştirilebilecek araçlara öncülük ettiğini görüyoruz. AB’nin ortaya koyduğu ve 2030 yılında yüzde 55 oranında azaltılması hedefini hayata geçirebilmek amacıyla Komisyon tarafından iklim ve enerji alanında çıkarılacak mevzuatın kapsamı belirlenmişti. Türkiye bu düzenlenemeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bunu olumsuz bir etkiden anlamayalım en fazla tabi olacak ülkelerden bir tanesi. Türkiye Avrupa’nın en fazla tedarikçi ülkelerinden bir tanesi çünkü. Sınırda karbon düzenleme mekanizmasının çıkış amacı AB’nin karbon kaçığının önlenmesi yani Avrupa üretici sektörlerinin rekabet gücünün korunması oldu.
Bizim 10 milyar dolar ihracata yaklaşan bir rakamımız var ve bu önemli bir rakam. Bunları kullanan sektörlere teşvik edilmesi sağlanırsa bu rakamın çok daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Demir-çelik gibi, alüminyum gibi. Bugüne kadar yapılan bildirimlerin yaklaşık yüzde 80’inin varsayılan değerler üzerinden yapıldığını görüyoruz. Bu durum komisyonun sağlıklı veri toplayamadığı anlamına da geliyor. Temmuz sonu itibariyle varsayılan değerlerin kullanılması sona eriyor. Uzatılma ihtimali de var sanayicilerimizin bunu iyi takip etmesi gerekiyor. Uygulama hayata geçtiğinde yapılan beyanlar ve hesaplar önemli olacak.”