Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Rekabet Kurulu işbirliğinde organize edilen ‘Rekabet Hukuku Semineri’ KSO konferans salonunda gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ev sahipliğindeki seminere Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Kocaeli Vali Yardımcısı Adnan Çimen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ve KSO üyeleri katıldı. Rekabet Yasası’nın kuralları hakkında üyelerin ve firmaların bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen seminerde konuşan Torlak, 1997 yılında kurulan Rekabet Kurumu’nun şimdiye kadar haksız rekabet nedeniyle firmalara 2,5 milyar TL para cezası kestiklerini söyledi. Seminerde, “Rekabet Hukukunun Esasları”, “KOBİ’ler ve Rekabet Hukuku”,” KOBİ’ler Rekabet İhlallerinden Nasıl Etkilenir”, “KOBİ’ler Rekabet Hukukunu Nasıl İhlal Eder” ve “Rekabet Hukukuna Uyum” konularında Rekabet Kurulu Uzmanları Ali Arıöz ve Neşe Nur Onuklu tarafından bilgi aktarıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2 bin 500’lere varan sanayi kuruluşuyla Kocaeli, Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden biridir. Türkiye’nin en büyük 500 firmasından 89’u ilimizde yer alıyor. Kanaatimce Kocaeli Türkiye’deki iller içinde dünya rekabetçi iller arasında yer almaktadır. 260 yabancı sermayeli firmaya ev sahipliği yapmamız bunun önemli bir göstergesidir. Rekabet gücüne ulaşma noktasında teknoloji anahtar rol oynamaktadır. Kocaeli, Türkiye’nin Yüksek Teknolojili Ürün Gamıyla Sanayi Dönüşümü’ hedefi için öncü ve model bir kenttir. Teknoloji kullanım perspektifine doğru hızlı şekilde yol alıyoruz ve bu yolda rekabet hukukunun gözetilmesi önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında rekabetçi piyasa yapısından söz eden Zeytinoğlu, “Rekabetçi piyasa yapısı, firmalarımızı pazar koşullarına göre kendilerini uyarlamaya yönlendiriyor. Bu sayede iş dünyası olarak değişen tüketici taleplerine de cevap verme kapasitemiz güçleniyor. Bunun yanında KOBİ niteliğindeki işletmelerin piyasada tutunmalarını da kolaylaştırıyor. Rekabet Yasası ile de ekonomik yaşamın oyun kuralları belirleniyor. Oyunun kuralı dışında oynamaya çalışanlara gerekli uyarıları Rekabet Kurumu yaparken, olması gerekeni de piyasaya eylem ve açıklamalarıyla rakip firmalar gösteriyor. Temennimiz cezai yaptırım gören firmalarımızın haberlerini değil, rekabet hukuku esaslarına uyan ve örnek olan firmalarımızın haberlerini almak yönündedir.” şeklinde konuştu.
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, “Rekabet şartlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için çaba sarf edilmesi, hayatın her alanındaki rekabet için olduğu gibi özellikle piyasalar için olmazsa olmazıdır. Rekabetin başkalarını ezmeden, yok etmeye çalışmadan da gerçekleştirilebileceği algısına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Rekabetçilikten anlamamız gereken, ‘Yok etmek için değil, yaşatmak için rekabet’ olmalıdır. Kısa vadede daha çok kazanç gibi gözüken yıkıcı rekabet davranışları, uzun vadede talebi oldukça düşürebilir.” dedi.
Rekabet Kurumu’nun 5 Kasım 1997 yılında kurulduğunu belirten Torlak, “Kuruluşumuzdan bu yana geçen 19 senede çok sayıda başvuru değerlendirilmiş, toplamda 236 adet soruşturma sonuçlandırılmış ve soruşturmalar sonucunda rekabet ihlali gerçekleştirdiği tespit edilen teşebbüs ve teşebbüs birliklerine toplamda 2,5 milyar TL para cezası verilmiştir. Rekabetin korunması görevini üstlenmiş olan Rekabet Kurumu, sağlıklı bir rekabet ortamının tesisi ve işleyişinin tek yolunun para cezası olmadığı bilincindedir. Para cezaları caydırıcı bir unsurdur ancak tek başına yeterli değildir. Bu noktada Rekabet Savunuculuğu olarak ifade edilen Rekabet Hukuku’nun da toplumda tanıtılması ve bu kültürün yerleştirilmesinin sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı.